Jau klojamas Dumpių sąvartyno dugnas

Dumpiuose intensyviai vyksta vieno pirmųjų šalyje regioninio sąvartyno, įrengiamo pagal europietiškus reikalavimus, statyba.

Dumpių sąvartyno statybą, kuri iš viso kainuos 11,6 mln. litų, finansuoja Europos Sąjungos Sanglaudos fondas, Lietuvos Vyriausybė ir UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC). Sąvartyno statybos darbus atlieka konkursą laimėjusi UAB „Hidrostatyba”.

„Šiuo metu įrengiamas sąvartyno dugnas su filtrato surinkimo drenažų sistema. Tai svarbus darbų etapas, reikalaujantis ypatingo kruopštumo ir atidumo, kad sąvartyno šlaitai būtų lygūs, taisyklingai paklotos kelių sluoksnių izoliacinės dangos, kurios turi būti sujungtos itin sandariai”, – sakė KRATC direktoriaus pavaduotojas Rimantas Gedrimas.

Sąvartyno statybos aikštelė, apimanti apie 10 ha plotą, atrodo įspūdingai: į pylimais suformuotas didžiules dvi sąvartyno sekcijas, kurių gylis siekia 4,5 metro, sluoksniais klojamos dugno hidroizoliacinės medžiagos.

„Daug laiko pareikalavo sąvartyno dugno planiravimas, pylimų įrengimas. Dugno sutvirtinimui ir sutankinimui, pylimų įrengimui prireikė 105 tūkst. kubinių metrų molingo grunto. Pylimų viršuje bus įrengtas kelias, kuriuo bus galima apvažiuoti visą sąvartyną.

Darbai vyksta dviem frontais: kol vienoje sekcijoje klojame hidroizoliacines medžiagas, kitoje tęsiami dugno tvirtinimo darbai”, – pasakojo sąvartyno statybos darbų vadovas Aloyzas Gečas.

Pirmojoje sekcijoje jau baigiamas užkloti visas dugno hidroizoliacinis sluoksnis: iš pradžių tiesiamas geosintetinio molio įtvaras, ant jo – labai tankios geomembranos sluoksnis, ant jos viršaus – apsauginis geotekstilės sluoksnis. Po to visas tas dugno paklotas užpilamas pusės metro smėlio-žvyro grunto sluoksniu, kartu įrengiant ir drenažo sistemą.

Pasak KRATC techninio prižiūrėtojo Arūno Ulčicko, pradėjus eksploatuoti sąvartyną, visas susikaupęs filtratas drenažiniais vamzdžiais keliaus į siurblinę, o iš jos į valymo įrenginius. Anot jo, negali būti net kalbos, kad taip sandariai įrengtas sąvartynas galėtų neigiamai paveikti aplinką.

„Net kelias tarp atliekų šalinimo sekcijų bus uždengtas dangomis, kad į gruntą nepatektų teršalai. Dabar svarbu, kad dangų klojimo darbai būtų atliekami labai kokybiškai, kad neliktų nesandarių vietų. Nuolat tikriname plėvelių sudūrimo siūles, kontroliuojame, ar teisingai klojama danga. Toks statybos objektas yra naujovė, todėl darbininkams tenka labai stengtis viską atlikti taip, kaip reikia”, – sakė A. Ulčickas.

Klaipėdos regiono sąvartynas Dumpiuose statomas vienas pirmųjų Lietuvoje, todėl kitų regionų statytojai jau atvažiuoja į Dumpius pasisemti patirties.

Rugsėjo mėnesį, anot KRATC direktoriaus pavaduotojo R. Gedrimo, turi prasidėti ir kiti sąvartyno įrengimo darbai: komunikacijų įrengimas, administracinio pastato statyba, papildomi sąvartyno apželdinimo darbai ir kita.

Pagal ES reikalavimus įrengtas Dumpių sąvartynas pradės veikti 2007 metų pabaigoje. Į jį bus vežamos buitinės atliekos iš visų septynių Klaipėdos apskrities rajonų. Sąvartynas, užimsiantis 21,3 ha plotą, bus skirtas tik komunalinių atliekų tvarkymui. Iš pradžių jame veiks dvi atliekų priėmimo sekcijos, o jas užpildžius, bus atidaryta ir trečioji.

Klaipėdos regiono sąvartyną Dumpiuose planuojama eksploatuoti du dešimtmečius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.