Randama vis daugiau įrodymų, kad kavą gerti naudinga

Dažniausiai kava nėra laikoma sveiku gėrimu, tačiau nemažai pastaruoju metu atliktų tyrimų patvirtina, kad ji gali būti labai naudinga. Mokslininkai rado patikimų įrodymų, kad kava sumažina kelių rimtų ligų pavojų, įskaitant cukrinį diabetą, širdies ligas ir kepenų cirozę.
Viena iš tokių studijų – sisteminga tyrimų, per pastaruosius metus publikuotų moksliniame žurnale „The Journal of the American Medical Association”, apžvalga. Prieita prie išvados, kad nuolatinis kavos gėrimas buvo įprastai siejamas su sumažėjusia 2 tipo diabeto rizika. Nėra tiksliai žinoma, kodėl taip nutinka, tačiau autoriai pateikė kelias versijas.
Kavoje yra antioksidantų, padedančių kontroliuoti ląstelėms daromą žalą, kuri gali aktyviai dalyvauti ligos vystymesi. Be to, tai chlorogeninių rūgščių, kurios, kaip parodė su gyvūnais atliekami bandymai, sumažina gliukozės koncentraciją, šaltinis.
Didesni kavos kiekiai, regis, yra ypač naudingi diabeto prevencijai. Ataskaitoje, kurioje mokslininkai sujungė daugelio studijų statistinius duomenis, teigiama, kad žmonėms, išgeriantiems nuo 4 iki 6 puodelių kavos per dieną, diabeto rizika buvo 28 proc. mažesnė negu tiems, kurie išgėrė du ar mažiau puodelių per dieną. Išgėrusiesiems daugiau negu 6 puodelius kavos ši rizika buvo atitinkamai mažesnė 35 proc.
Vis dėlto kai kurie ekspertai vis dar įsitikinę, kad kavos, ypač su kofeinu, gėrimas gali turėti neigiamos įtakos sveikatai. Pavyzdžiui, sausio mėn. žurnale „The Journal of the American College of Cardiology” paskelbtame tyrime teigiama, kad dviejuose kavos puodeliuose esantis kofeino kiekis kaip reikiant sumažina kraujo tėkmę į širdį, ypač treniruojantis dideliame aukštyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Randama vis daugiau įrodymų, kad kavą gerti naudinga"

  1. ona

    😳 Vieną kartą išsiaiškinkite dėl kavos naudingumo ar nuodingumo ir tada pasakykite žmonėms.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.