Kėdainiuose aptiktas senovinių monetų lobis

Per archeologinius kasinėjimus Kėdainiuose, Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos kieme, aptiktas senovinių pinigų lobis – 603 Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jono Kazimiero šilingai.
Septynioliktojo amžiaus monetų lobis gulėjo maždaug pusės metro gylyje – statybinio laužo ir juodžemio sluoksnyje.
Monetas aptiko archeologui Algirdui Juknevičiui talkinę Kėdainių moksleiviai Simas Večėnas ir Kristina Lipinytė.
Monetas teko traukti tiesiog iš žemės – spėjama, kad savininkas jas buvo sudėjęs į medžiaginį maišelį, kuris per kelis šimtmečius visiškai suiro. Pats maišelis, ko gero, buvo slėptas kažkokioje krosnies angoje – tokią prielaidą perša išlikę aprūkę plytgaliai ir kitoks statybinis laužas. Liaudis vadino ,,boratinkomis” Jonas Kazimieras, kurio laikais kaldintos atrastosios monetos, jungtinei Lietuvos – Lenkijos valstybei vadovavo nuo 1648 iki 1668 metų.
Jo vardu pavadinti šilingai – pirmieji lietuviški variniai pinigai: iki jų cirkuliavusios monetos buvo pagamintos arba iš aukso, arba iš sidabro, arba iš vadinamojo bilono – sidabro ir alavo mišinio.
Septynioliktojo amžiaus žargonu šie pinigai vadinti ,,boratinkomis”: mat jų kaldinimui vadovavo tuometės Lietuvos – Lenkijos valstybės didžiąją pinigų kalyklą išsinuomojęs italas Titas Livijus Boratinis. Jis sugalvojo ir monetų nominalą.
T.L.Boratinis paliko pėdsaką ir Europos istorijoje: pirmasis pasiūlė įvesti vieningą ilgio matą – metrą. Iki tol ilgis būdavo matuojamas ir sieksniais, ir pėdomis, ir rykštėmis, ir uolekčiais, ir dar kitokiais matais, dėl ko kildavo nemažai painiavos bei nesusipratimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.