Skolos grąžinimas dailininkui

Lietuvos dailininkų sąjungoje jau devintą kartą atidaryta tarptautinio plenero „Soutine dienos 2006” paroda, kurioje eksponuojami įvairių tapytojų darbai

Ši paroda skirta Chaimui Soutine’ui, ryškiausiam XX amžiaus tapytojui ekspresionistui. 1893 metais jis gimė skurdžioje žydų litvakų šeimoje, 1910-1912 metais gyveno ir mokėsi Vilniuje. Čia ir susiformavo tapytojo individualus stilius. Plenero sumanytojas, pagrindinis organizatorius bei kuratorius Aleksandras Vozbinas pasakojo, jog Soutine’as prisistatydavo kaip lietuvių tapytojas – taip garsino mūsų šalį. Todėl kasmetės parodos rengimas – tarsi skolos grąžinimas garsiajam menininkui. Vozbinas įsitikinęs, kad tai geriausias būdas supažindinti tautiečius su garsiu dailininku, leisti prisiliesti prie jo kūrybos, pamatyti kitų menininkų darbų.

Parodoje išties yra į ką pažiūrėti. Visi menininkai kūrė vienoje vietoje – Minčioje (stovyklavietė Utenos r.), bet jų darbai nė per nago juodymą nėra panašūs vieni į kitus. Regis, kraštovaizdis tas pats, medžiai tie patys, namai kasdien stovi toje pačioje vietoje, bet nutapyti paveikslai to neatspindėjo – kiekvieno tapytojo savas, individualus stilius ir aplinkos suvokimas. Tad parodos svečiai galėjo akį paganyti visur – pradedant nuo drobės, kurioje vaizduojamas didžiulis šuo, baigiant paveikslu, kuriame susipina egiptiečių deivės ir ženklai. Nepaisant tapytojų individualumo, pagrindinis bruožas, vienijantis juos visus – kūrybinio išgyvenimo nuoširdumas ir profesionalumas.

Parodoje eksponuojami Jolantos Teišerskytės, Sauliaus Kruopio, Aušros Lisauskienės, Aleksandro Vozbino, svečių iš Lenkijos – Piotro Dondajewskio, Adamo Kurowicziaus, Julitos Wiench, iš Baltarusijos – Aleksandro Ksendzovo, Mykolos Bushchyko bei Rusijos dailininkų sąjungos nario etiopo Atsbekhos Neggos Tesfae kūriniai.

Paklaustas, ar neprarado entuziazmo organizuoti šias jau tradicines parodas, Vozbinas šią veiklą prilygino tapybai: „Tai kaip tapyba: ką pradedi, turi ir užbaigti, užuot palikęs likimo valiai. Visa, ką darome, yra reikalinga, be to, ir įdomu – nauji žmonės, nauji veidai ir kasmet vis naujas darbo rezultatas. Mes kuriame istoriją, o ne kažkas kitas”.

Kuratorius teigė, jog pagrindinis jo organizuojamo renginio tikslas ir yra kurti istoriją, suteikti žinių apie Soutine’o tapybą ir gyvenimą, leisti pasireikšti kitiems menininkams, nebūtinai vien iš Lietuvos. Jis pasakojo, kad per pastaruosius devynerius metus, kai vyksta „Soutine dienos”, plenere yra dalyvavę per 100 tapytojų iš Lietuvos, Europos ir Azijos šalių. Tai rodo, jog menas gyvas visur ir kad žymusis XX amžiaus ekspresionistas nepamirštas.

Pamirštas jis ir negalėtų būti – Soutine’o pavardė minima kiekvienoje meno enciklopedijoje greta Pablo Picasso, Marco Shagallo, Amedeo Modigliani. Be to, jis ryškiai įspaudė sostinės dailės mokyklos vardą pasaulio kultūros metraščiuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.