Teisingumo ministras prašo nevaikyti žmonių pas notarus

Teisingumo ministras Petras Baguška iniciavo kreipimąsi į Švietimo ir mokslo ministeriją su prašymu peržiūrėti dokumentų priėmimo valstybinėse aukštosiose mokyklose tvarkas ir be reikalo nereikalauti iš stojančiųjų notariškai patvirtintų dokumentų nuorašų.

Teisingumo ministerijos duomenimis pastaraisiais metais notarų biurus vasaros mėnesiais aplanko ypač daug žmonių, pageidaujančių notaro patvirtintų dokumentų nuorašų. Daugelis šių žmonių – būsimieji studentai, kuries stoja į aukštąsias mokyklas. Toks antplūdis – sezoninis, o vasaros metu dalis notarų atostogauja. Todėl eilės dėl tokių paslaugų trikdo ne tik notarų biurų veiklą, bet ir apsunkina žmonių galimybes laiku ir patogiai gauti reikiamus dokumentus ir jų nuorašus.

Išanalizavusi minėtą situaciją ir dėl notarų ilgų eilių kylančias problemas, Teisingumo ministerija nustatė, kad priėmimo į aukštąsias mokyklas taisykles nusistato pačios aukštosios mokyklos. Vyriausybės nutarime numatyta, kad studentų priėmimo sąlygas ir taisykles nustato valstybinės aukštosios mokyklos. Tiesa, tokias taisykles jos privalo suderinti su Švietimo ir mokslo ministerija. Tačiau nė viename Vyriausybės patvirtintame teisės akte nėra jokio reikalavimo stojantiesiems į aukštąsias mokyklas pateikti notariškai pavirtintą brandos atestato ar kito dokumento kopiją.

Siekiant palengvinti studentų priėmimo sąlygas, taupant jų laiką ir dirbtinai nesudarant eilių notarų biuruose, teisingumo ministras P.Baguška paprašė Švietimo ir mokslo ministerijos imtis priemonių, kurios užtikrintų paprastesnę stojančiųjų į aukštąsias mokyklas tvarką. Išeitis galėtų būti tokia, jog pačios aukštosios mokyklos pasitvirtintų stojančiųjų į aukštąsias mokyklas pateiktas dokumentų kopijas, kurios būtų teikiamos kartu su originalais. Švietimo ir mokslo ministerijai taip pat pasiūlyta apsvarstyti galimybes valstybinėms aukštosioms mokykloms pačioms gauti reikalingus brandos atestato duomenis ne iš stojančiųjų, o iš įstaigų, kuriose buvo išduoti brandos atestatai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.