R. Turčinskas: „Reikia atsigręžti į kaimą ir paprastą žmogų”

Sveikatos apsaugos ministro pareigas pradėjęs eiti gydytojas Rimvydas Turčinskas imasi neatidėliotinų darbų. Negaišdamas laiko jis gilinasi į šalies sveikatos sistemos valdymo vingrybes.

Dėmesys – pirminei sveikatos priežiūrai

„Būnant ligoninės vadovu ministerijos problemos atrodo vienaip, būnant čia – kitaip”, – sako R. Turčinskas.

Anot naujojo ministro, vienas pirmiausių jo rankos laukiančių darbų – kaimuose ir gyvenvietėse veikiančių ambulatorijų ir medicinos punktų sutvarkymas.

„Pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms reikalinga gera materialinė bazė, – pažymi R. Turčinskas. – Šeimos gydytojas turi turėti galimybę savo kabinete užrašyti paciento elektrokardiogramą, padaryti biocheminį kraujo tyrimą, nustatyti gliukozės kiekį kraujuje.”

Ministras taip pat žada keisti darbo apmokėjimo sistemą – dabar šeimos gydytojams mokama tik už prisirašiusius ligonius, o reikėtų, kad papildomai būtų mokama ir už suteiktas paslaugas, profilaktinį darbą ir kt.

R. Turčinsko planuose – sukurti specialią šeimos gydytojų darbo kokybės vertinimo sistemą, pagal kurią būtų mokama už kokybiškai atliktas paslaugas.

Didės medikų atlyginimai

Ministras sako, kad kol kas mūsų šalis neturi galimybės naudotis neribotais finansiniais ištekliais, todėl tenka susispausti ir prioritetais skirti labai gerai apgalvotas sritis.

„Garantuoju, kad laikysimės ankstesnės Vyriausybės ir medikų pasiekto susitarimo nuolat didinti gydytojų atlyginimą, – tai bus daroma, – pažymi R. Turčinskas. – Šiais metais tam tikslui reikalingi 315 mln. Lt, kitais metais – 654 mln. Lt.”

Kita vertus, anot ministro, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad Europoje nėra šalies, kurioje per tokį trumpą laiką būtų taip ženkliai padidinti gydytojų ir slaugytojų atlyginimai.

Ministras įsitikinęs, kad praktika, kai medicinos įstaigų vadovų ir eilinių gydytojų atlyginimai skiriasi keletą ir daugiau kartų, yra ydinga.

R. Turčinsko manymu, vyriausiojo gydytojo atlyginimas turi priklausyti nuo to, kaip didėja jo darbuotojų atlyginimai.

Vertindamas bendrą sumą, kuri galėtų būti skiriama visai sveikatos apsaugai, naujasis šalies sveikatos apsaugos sistemos vadovas paaiškino, kad skiriami asignavimai medicinos sričiai turi didėti priklausomai nuo didėjančio šalies bendrojo vidaus produkto.

Regionų gyventojams – kokybiškos paslaugos

„Pats dirbau ligoninėje ir žinau, kad gydytojo darbas yra sudėtingas ir atsakingas, – sako R. Turčinskas. – Jis reikalauja fizinių ir moralinių pastangų. Neabejotina – gydytojui turėtų pakakti dirbti vienu etatu, kad išlaikytų save, šeimą, patenkintų visus savo poreikius.”

Ministras teigia turįs viziją, kaip pagerinti šalies ligoninių būklę. „Mūsų tikslas – ligoninių tolesnė restruktūrizacija, plėtojant apskričių grandį, – sako jis. – Tai padarius, susitvarkys ir pati sveikatos apsauga.”

R. Turčinskas pažymi, kad regionų gyventojams turi būti sudaryta galimybė naudotis kokybiškomis stacionarinėmis sveikatos priežiūros paslaugomis. Todėl ketinama daugiau dėmesio skirti regioninių medicinos centrų – apskričių ligoninių stiprinimui. Mat tuomet rajonų gyventojams sumažėtų poreikis kreiptis į aukštesnio lygio medicinos įstaigas.

Kovos su korupcija

„Mums reikia atsigręžti į kaimą ir paprastą žmogų, kuris turi pajausti, kad kai kas daroma dėl jo”, – pažymi ministras R. Turčinskas. Todėl, sako jis, bus siekiama mažinti miesto ir kaimo gyventojams teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo bei kokybės skirtumus ir, žinoma, stiprinti korupcijos prevenciją sveikatos apsaugos srityje.

Vienas pirmųjų ministro R. Turčinsko pasirašytų įsakymų įpareigojo Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžias įstaigas pateikti informaciją apie korupcijos pasireiškimo tikimybes įtraukiant vaistus į bazinių kainų kainyną, vykdant viešuosius pirkimus, organizuojant teismo psichiatrijos ekspertizes ir kita.

Sveikatos apsaugos ministras ketina tęsti sėkmingai prasidėjusį bendradarbiavimą ir su nevyriausybinėmis organizacijomis. Taip pat, ministro manymu, būtina plėtoti aktyvų darbą su Seimo Sveikatos reikalų komitetu, nuolat diskutuoti ir įsiklausyti į medikų nuomonę.

Sprendžiant korupcijos problemas, anot R. Turčinsko, dėmesį reikėtų atkreipti į maksimalaus skaidrumo ir viešumo užtikrinimą įtraukiant vaistus į kompensuojamųjų sąrašą bei skiriant juos pacientui. Šia nuostata, patikino ministras, bus vadovaujamasi ir skirstant valstybės biudžeto bei Europos struktūrinių fondų lėšas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.