Piloto laukia operacija ir nemalonumai

Ligoninėje gulinčio garsaus Panevėžio krašto ekstremalo, Pasvalio rajono socialliberalo 45 metų Eugenijaus Malinausko laukia sudėtinga operacija, ilgas gydymas, o pasveikus – ir nemalonus pokalbis su panevėžiečiu sklandytoju Vidmantu Macevičiumi.

Šio oreivio savavališkai pasiimtu sklandytuvu „Blanik” sekmadienio popietę Stetiškių aerodrome E.Malinauskas pakilo į dangų ir jo nesuvaldęs rėžėsi į žemę.

„Panevėžio rytas” vakar rašė, kad sunkiai susižalojęs pilotas ir kartu skridusi keleivė pateko į ligoninę, o sklandytuvas sudužo nebepataisomai.

Tai dar ne visi nemalonumai, laukiantys E.Malinausko. Vakar paaiškėjo, kad jam gresia administracinė atsakomybė ir bauda, nes pasvaliečio piloto licencijos galiojimo laikas jau buvo pasibaigęs, jis neturėjo teisės skristi.

Sutrupėjo stuburo slanksteliai

Šiandien E.Malinauskas Panevėžio ligoninėje bus operuojamas.

Operacijos metu metalinėmis plokštelėmis medikai sutvirtins tris sutrupėjusius stuburo slankstelius bei pašalins nervą kliudančią vieno jų skeveldrą.

Tokius sunkius sužalojimus E.Malinauskas patyrė užvakar, kai nukrito jo pilotuojamas motorinis sklandytuvas „Blanik”.

Iš Stetiškių aerodromo pakilęs orlaivis atliko keletą figūrų. Iki žemės likus maždaug 50 metrų, lakūnas išjungė variklį. Tačiau svetimo sklandytuvo E.Malinauskas užvesti nebegalėjo ir jis smigo žemyn.

Nuo smūgio į žemę orlaivio pilotas bei kartu skridusi Dovilė Urbinaitytė patyrė įvairius kūno sužalojimus.

Prie ligonio budi gyvenimo draugė

Ligoninėje prie E.Malinausko budi jo gyvenimo draugė bei dukters Augustės motina Rasa Juknaitė.

Moteris „Panevėžio rytui” vakar pasakojo, jog tą pačią dieną, sužinoję apie E.Malinauską ištikusią nelaimę, į ligoninę suvažiavo pažįstami baikeriai.

Jie siūlė pasvalietį pervežti gydyti į Vilnių. Tačiau Panevėžio medikai to daryti nerekomendavo: nuo stuburo atskilusi skeveldra ligonio transportavimo metu gali pažeisti nervą.

Vakar E.Malinausko savijauta buvo nebloga. Vyrui dar tirpo dešinė koja, tačiau jis ją jautė.

„Medikai nuramino, kad Eugenijaus vidaus organai nesužeisti, kraujospūdis geras, jis apetitu nesiskundžia”, – tvirtino ligonio draugė.

Baikeriai parėmė pinigais

R.Juknaitei teko išjungti E.Malinausko mobiliojo ryšio telefoną, kad vyras galėtų numigti. Jo telefonas netilo nė minutei: skambino visoje Lietuvoje gyvenantys pažįstami.

„Medikų prognozės geros, tačiau viskas paaiškės po operacijos, kaip ji pavyks. Panevėžio gydytojai geri, tad kitokių minčių ir neturiu”, – tvirtino moteris.

Pasvalio rajono gyventoja sakė esanti labai dėkinga Eugenijaus draugams baikeriams, po nelaimės ligonį palaikiusiems ne tik moraliai, bet ir suteikusiems finansinę pagalbą.

Pilotui gresia bauda

Vakar Stetiškių aeroklube lankėsi Civilinės aviacijos administracijos ir skrydžių saugos komisija. Jos nariai, vadovaujami civilinės aviacijos administracijos vadovo pavaduotojo Alvydo Šumsko, apžiūrėjo nelaimės vietą, sudaužytą orlaivį bei ligoninėje aplankė abu juo skridusius žmones.

Iš motorinį sklandytuvą pilotavusio E.Malinausko bei kartu skridusios D.Urbinaitytės buvo paimti paaiškinimai.

Klubo „Pajusk skrydžio jėgą” prezidentas E.Malinauskas neturėjo teisės valdyti sklandytuvo, nes buvo pasibaigusi jo piloto licencija.

Už šį nusižengimą pilotui gresia administracinė atsakomybė ir bauda.

„Panevėžio ryto” telefonu kalbintas Stetiškių aeroklubo viršininkas Bronius Zaronskis pasakojo, jog E.Malinauskas savavališkai pasiėmė sklandytuvą.

„Eugenijus ne kartą lankėsi aeroklube, skraidė, jis pažįsta daug pilotų”, – tvirtino B.Zaronskis.

Dėl nuostolių nesuka galvos

Nebepataisomai sudaužytas motorinis sklandytuvas „Blanik” priklauso V.Macevičiui.

„Apie patirtus nuostolius nekalbu, nedarau jokios problemos. Svarbu, kad žmonės liko gyvi”, – į kalbas apie įvykusią nelaimę nesileido V.Macevičius.

Vyras teigė, jog patirta žala – jo ir E.Malinausko asmeninis reikalas. Apie tai oreivis su pasvaliečiu žadėjo kalbėtis tik tada, kai šis pasveiks.

„Panevėžio ryto” žiniomis, naujas motorinis sklandytuvas „Blanik” kainuoja apie 12 tūkstančių eurų (apie 41 tūkstantį litų).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.