Prieš „Mažeikių naftą” – dar viena ataka

Maskva, bandydama sužlugdyti bendrovės „Mažeikių nafta” pardavimą Lenkijos kompanijai „PKN Orlen”, rengia ataką po atakos.

„Lietuvos ryto” žiniomis, Rusijos prokurorai atsiuntė laišką Lietuvos generalinei prokuratūrai, primygtinai reikalaudami, kad nedelsiant būtų pateikti „Mažeikių naftos” akcininkų sąrašai. Esą jų prireikė tiriant buvusiems koncerno „Jukos” vadovams iškeltas bylas.

Tuo metu, kai aukščiausi šalies vadovai, diplomatai ir „Mažeikių naftos” vadovai suko galvą, ką daryti Rusijai nutraukus žaliavos tiekimą naftotiekiu, Lietuvos prokurorai tiesiog žaibiškai puolė vykdyti Maskvos nurodymų.

Reikalavimą dėl akcininkų sąrašų Generalinė prokuratūra žaibiškai persiuntė Mažeikių apylinkės prokuratūrai. Šios vadovas Jurijus Malininas „Mažeikių naftos” vadovybei tuoj pat pateikė nurodymą vykdyti rusų reikalavimus.

Istoriją dėl diplomo pamiršo?

Uoliai paklusdami Maskvos valiai mūsų šalies pareigūnai tarsi pamiršo, kaip įžūliai Rusija elgėsi su Lietuvos prokurorais, bandžiusiais aiškintis, ar nesuklastotas susikompromitavusio Darbo partijos veikėjo Viktoro Uspaskicho diplomas.

Visi Vilniaus teisinės pagalbos prašymai dėl diplomo kol kas yra atsimušę į Maskvos tylos sieną.

Teismas atmetė reikalavimus

Gavusi Mažeikių prokuratūros vadovo raštą, „Mažeikių naftos” vadovybė atsakė, jog akcininkų sąrašų rusams nepateiks, kol nesulauks tai įpareigojančio teismo sprendimo.

Tačiau Mažeikių apylinkės teismas tokį prokuratūros prašymą atmetė kaip nepagrįstą.

Pareigūnas buvo sutrikęs

„Lietuvos ryto” paklaustas, ar paklustų dar vienam Rusijos prokurorų reikalavimui pateikti „Mažeikių naftos” akcininkų sąrašus, J.Malininas sutriko: „Mes tik vykdėme Generalinės prokuratūros nurodymą. Kadangi iš Maskvos buvo atsiųsta per mažai informacijos, teismas šį prašymą atmetė.

Nežinau, kas būtų, jeigu gautume dar vieną panašų reikalavimą”.

Neatsitiktinė įvykių grandinė

„Jukos” atstovas Lietuvoje Tomas Gižas mano, kad Rusijos prokurorų reikalavimas pateikti „Mažeikių naftos” akcininkų sąrašus yra neatsitiktinis: „Visi prieš tai buvę įvykiai bei iškeltos bylos tik įrodo, kad rusai bet kokia kaina siekia sužlugdyti įmonės pardavimą ir ją užvaldyti”.

Vienas tokių epizodų – praėjusią savaitę iškelta byla „Jukos” kompanijos prezidentui Stevenui Theede’ui už esą neteisėtą „Mažeikių naftos” kontrolinio akcijų paketo pardavimą lenkams.

Spėlionės ir spekuliacijos

Propagandinis karas vyksta ir dėl dar nebaigto sandorio su Lenkijos bendrove „PKN Orlen” dėl „Mažeikių naftos” valdymo.

Neįvardytas šaltinis Kazachstano vyriausybėje Rusijos naujienų agentūrai „Interfax” esą sakė, kad bendrovė „PKN Orlen” pasiūlė dalį „Mažeikių naftos” akcijų pakeisti į galimybę užsiimti naftos išgavimo verslu Kazachstane, o kitą dalį – parduoti.

„Kazmunaigaz” atstovas Olegas Libmanas „Lietuvos rytui” taip pat teigė, jog lenkai iš tiesų siūlė kazachams tokį projektą, tačiau „Kazmunaigaz” atsisakė.

Tuo tarpu „PKN Orlen” atstovas Davidas Piekarszas pasklidusias kalbas apie Mažeikių įmonės akcijų mainus pavadino spekuliacijomis: „Mes tikrai nenorime parduoti „Mažeikių naftos”, mes norime ją pirkti”.

Tačiau „PKN Orlen” vis dar nepaskelbė, ar pateikė oficialų prašymą Europos Komisijai dėl leidimo įsigyti „Mažeikių naftą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.