Nelaimė rekonstruojant buvusias Šančių kareivines

Dėl nuo stogo nukritusio skardininko gyvybės KMUK medikai kovojo visą savaitgalį

Šeštadienio rytą nelaimė neaplenkė sparčiai restauruojamo buvusio Šančių kareivinių miestelio A.Juozapavičiaus prospekte.

Nuo vieno baigiamo įrengti triaukščio su mansarda stogo nukrito darbininkas.

Diagnozė – daugybiniai lūžiai

Nelaimė įvyko prieš pat prasidedant darbo dienai – dar nebuvo aštuonių.

Daugybinius lūžius patyrė Vilniaus UAB „Baltijos ąžuolas” priklausančioje statybvietėje dirbęs Marijampolės UAB „Statybos ritmas” keturiasdešimt trejų metų skardininkas.

Greitosios pagalbos medikai rado nelaimėlį dar sąmoningą, tačiau šis sugebėjo pasakyti tik savo vardą ir pavardę.

Vyriškis nuvežtas į Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) centrinės reanimacijos skyrių.

Nukentėjusiojo sveikatos būklė apibūdinta kaip labai sunki. Nuo prognozių, ar nelaimėlis išgyvens, medikai buvo linkę susilaikyti.

Tvora gelbėtoja

Pasak šios statybos vadovo Silvino Kubiliaus, kaip įvyko nelaimė, niekas nematė. Jis pats, kaip ir kiti nukritusiojo bendradarbiai, būdamas statybininkų vagonėlyje išgirdo riksmą, lydimą duslaus į šlamštelėjimą panašaus garso.

Klausinėti nelaimėlio, kas atsitiko, nebuvo kada: skubiai iškviesta greitoji.

Nespėjo, bendradarbių žiniomis, jis nieko papasakoti ir greitosios medikams, skubėjusiems suleisti nuskausminamuosius vaistus.

Su nerimu laukiant žinių iš KMUK, kuriose rengtasi nelaimėlio operacijai, jo bendradarbiai buvo įsitikinę, kad kažkas šį skardininką vis dėlto paglobojęs. Krisdamas iš maždaug aštuonių metrų aukščio, jis atsitrenkė į medinę tvorą, kuria pagal projektą aptveriami visi būsimi pirmojo aukšto butų kiemai.

Nors tvora ir sulūžo, tačiau sumažino smūgio jėgą. Priešingu atveju nelaimėlis būtų trenkęsis į trinkelėmis išklotą grindinį.

Bendradarbių duomenimis, KMUK medikams pavyko atstatyti pažeistas skardininko kairės rankos gyvybines funkcijas. Po operacijos jie buvo linkę raminti, kad šiuo metu, jeigu nebus komplikacijų, pavojus jų paciento gyvybei negresia. Tačiau sužeistojo bendradarbiai vakar tebebuvo įsitikinę, kad jeigu jis, nukritęs iš tokio aukščio, išgyvens, tai bus stebuklas.

Nespėjo apsidrausti

Manoma, kad skardininkas greičiausiai paslydo. Tuo metu Šančiuose dulkė smulkus lietutis.

Nelaimė įvyko dar nespėjus specialia įranga prisitvirtinti prie stogo konstrukcijų. S.Kubiliaus žiniomis, skardininkas dar tik rengėsi tai padaryti.

Pirminiais duomenimis, nebuvo spėjęs jis užsidėti ir šalmo, nors ir pastarasis, statybos vadovo patikinimu, jam tą rytą buvo išduotas.

Nelaimė įvyko vos spėjus su visa minėta įranga užsiropšti per mansardos langą ant stogo.

Duomenų, kad įvykio metu skardininkas galėjo būti neblaivus ar pagiringas, nėra, tačiau galutiniam šio fakto nustatymui tyrimams paimtas jo kraujas.

Nors „Statybos ritmo” darbininkai į statybvietę Šančiuose kasdien iš Marijampolės atvežami autobusu, šis skardininkas tądien atvyko Kaunan savo automobiliu. Pasak bendradarbių, su tądien jam skirta užduotimi vyriškis turėjo susidoroti per porą valandų.

Kriminalo kvapas

Ir vėl Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus vadovybė apie šį įvykį sužinojo iš „Kauno dienos”. Nuo nelaimės jau buvo praėjusios trys valandos.

Tiesa, UAB „Statybos ritmas” direktorius Bronius Marcinkevičius dar bandė dienraštį tikinti, kad jo pavaldiniai pranešę darbo inspektoriams apie nelaimę nepraėjus nė valandai po jos. Tik negalėta pasakyti, kokiam pareigūnui, su kuriuo, pašnekovo teigimu, skambinusiuosius į Kauno darbo inspekciją sujungė jos sekretorė.

Tačiau, atrodo, bendrovės direktorius buvo apgautas arba bandė pats pergudrauti žiniasklaidą.

Redakcijos duomenimis, B.Marcinkevičiaus pavaldiniai atvyko į Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyrių pranešti apie ryto nelaimę už keliolikos minučių po minėto „Kauno dienos” pokalbio su bendrovės direktoriumi.

Ikiteisminį šios nelaimės aplinkybių tyrimą pradėjo ir statybvietės kaimynystėje įsikūręs Panemunės policijos komisariatas. Pastarojo pareigūnų duomenimis, šeštadienio ryto įvykis – pirmoji nelaimė modernizuojamuose buvusių kareivinių pastatuose, kurių rekonstrukcija pradėta pernai pavasarį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.