„Agrovaldymo grupė” taikosi prie besikeičiančio klimato

Lietuvos klimatologai prognozuoja, jog per kelis artimiausius dešimtmečius keliais laipsniais pakilsianti oro temperatūra šalyje sukels dar daugiau sausrų ir netikėtų orų permainų. Žemdirbiai jau dabar keičia gamybos planus siekdami prisitaikyti prie klimato pokyčių.

Klimatologai Lietuvai ateityje žada ne tik daugiau sausrų, bet ir priskiria ją prie ekstremalių klimato reiškinių regiono, kuriam būdingos ir sausros, ir liūtys, ir vėlyvos šalnos, krušos bei speigai.
Lietuvos klimato žinovai pataria išmokti prisitaikyti prie klimato kaitos, nes sustabdyti jos neįmanoma.

Darius Pipiras, didžiausios šalyje žemės ūkio investicinės bendrovės „Agrovaldymo grupė” direktorius, pastebi, kad Lietuvoje jau dabar vis daugiau auginama šiltesnį klimatą mėgstančių kultūrų, pavyzdžiui, kukurūzų ─ grūdams (ne tik silosui). Taip pat plečiasi žieminių rapsų plotai, pašariniuose žolynuose įsivyrauja daugiametės svidrės, naudojamos pašarų gamyboje, o mėgėjai jau dabar sugeba užauginti neblogus sojos derlius.
Be to, atsirado tokių mėsinių veislių galvijų, kaip aubrakai, herefordai, kurios sėkmingai žiemoja lengvose pašiūrėse ir jų auginimas nereikalauja naujų kapitalinių statybų.

D.Pipiras taip pat pastebi, kad keičiantis klimatui, orai Lietuvoje ne tik šiltėja, bet ir tampa vis labiau permainingi.
„Todėl modernizuojant žemės ūkio veiklą vis daugiau dėmesio reikės skirti lankstesnėms ūkininkavimo formoms, tokioms kaip neariminė žemdirbystė, karvių laikymas tvartuose ištisus metus, gyvulių auginimas šaltose patalpose. Be to, ūkiams teks įsigyti daugiau modernios technikos, kad per glaustą laiko tarpą galėtų atlikti visus darbus ir sumažintų neigiamą permainingų orų poveikį”, – sako D.Pipiras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.