Partijos bilietas padeda kilti karjeros laiptais

Virš dviejų socialdemokratams skirtų viceministrų kėdžių tebekybo klaustukas. Kitose ministerijose jau dirba arba rengiasi eiti pareigas ministrų partijų bendrininkai ir lojalūs specialistai.

Trys keturioliktosios Vyriausybės ministrai dar neturi pavaduotojų. Viceministrų kėdės iki šiol neužimtos Švietimo ir mokslo, Aplinkos ir Užsienio reikalų (URM) ministerijose.

Kitose 10 ministerijų vadovų dešiniosiomis rankomis tapo ištikimi partijos nariai arba naujokams vadovams talkinti pasišovę įstaigose jau apsitrynę specialistai, diplomatai. Kai kurie iš jų yra davę pažadus po kurio laiko įstoti į juos delegavusias partijas.

Renkasi savus

Švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė viceministro kėdę buvo pasiūliusi nevienareikšmiškai vertinamam Socialdemokratų partijos bičiuliui Rimantui Vaitkui, bet kilus visuomenės pasipiktinimui Vaitkus pareigų atsisakė. Aplinkos ministras Arūnas Kundrotas irgi dar ieško tinkamo kandidato.

Abu ministrai LŽ sakė, kad pavaduotoją išsirinks, kai po atostogų grįš premjeras Kirkilas. Žakaitienė tikino nebūtinai paseksianti kitų socialdemokratų ministrų pavyzdžiu – galbūt pavaduotoju taps ir nepartinis žmogus. „Dairausi labai plačiai – tiek ministerijoje, tiek tarp akademikų, mokslininkų. Partiškumas tikrai nėra būtina sąlyga, tačiau svarbu, kad žmogus būtų lojalus mūsų programai”, – sakė ministrė.

Tačiau Kundrotas ketina paisyti socdemų priimto sprendimo viceministrais įdarbinti bendražygius. „Šis principas turėtų būti išlaikytas”, – tvirtino ministras.

Būtent ištikimiems socialdemokratams atiteko kėdės likusiose 4 ministerijose. Krašto apsaugos viceministru be trukdžių tapo buvusio premjero Algirdo Brazausko patarėjas Antanas Valys, nors nėra geras krašto apsaugos sistemos žinovas.

Sveikatos apsaugos ministeriją atidavus „pilietininkams”, socialdemokratas Rimantas Šadžius atsisėdo į kėdę finansų ministro Zigmanto Balčyčio dešinėje. Beje, Šadžius – vienintelis viceministro statusą iš 13-osios į 14-ąją Vyriausybę atsinešęs politikas.

Perkėlė į aukštesnes pareigas

Socdemai saviškiams taip pat sudarė sąlygas būti perkeltiems į aukštesnes pareigas. Susisiekimo viceministru tapo ministerijoje nuo 2003-iųjų tranzitą ir geležinkelį kuruojantis Česlovas Šikšnelis. Socialinės apsaugos ir darbo viceministru po kurio laiko tapo šioje ministerijoje įvairias pareigas ėjęs Povilas Vytautas Žiūkas.

Į viceministro vaidmenį vėl įsijausti gali į Kultūros ministeriją grįžęs liberalcentristas Gediminas Sodeika. Saviškį – Regimantą Čiupailą – pasikvietė ir vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimondas Šukys.

Karjeros laipteliu iki viceministrės pakilti pavyko ir Žemės ūkio ministerijoje dirbančiai Virginijai Žoštautienei. Neseniai į Valstiečių liaudininkų sąjungos gretas įstojusią moterį partijos lyderė žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė pasivadino į pavaduotojas. Ministrė tikino, kad jos pasirinkimą lėmė ne neseniai įgytas partijos bilietas.

„Pilietininkai” irgi naujokui sveikatos apsaugos ministrui Rimvydui Turčinskui parinko Sveikatos apsaugos ministerijos senbuvę – Strateginio planavimo ir programų skyriaus vedėja dirbusią nepartinę Janiną Kumpienę.

Tiesa, vienas iš „pilietininkų” vadovų, Seimo frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas LŽ sakė, kad ji ir teisingumo viceministre tapusi Eglė Radušytė pažadėjo tapti partijos narėmis. „Žinoma, ir dėl savo profesionalumo jos tapo viceministrėmis”, – sakė Baranauskas. Vėliau jis ėmė svarstyti, kad „nebus tragedijos”, jei moterys ir netaps Pilietinės demokratijos partijos narėmis. Svarbu, kad bent remtų partijos idėjas.

Nepartiniai diplomatai

Šioje Vyriausybėje gana populiarūs ir diplomatai. Štai Radušytė į teisingumo viceministres atėjo iš URM Tarptautinių sutarčių skyriaus vedėjos pareigų.

Ūkio ministras valstietis liaudininkas Vytas Navickas įkalbėjo jo pavaduotoju tapti šiuo metu Turkijoje dar ambasadoriaus pareigas einantį Vytautą Naudužą. Prunskienė LŽ sakė, kad iš jo, kaip ir iš užsienio reikalų ministro Vaitiekūno, valstiečiai liaudininkai nereikalauja užpildyti paraiškos stoti į partiją.

URM viceministru greičiausiai taip pat dirbs nepartinis diplomatas. Šio viceministro paieškos įsiminė vaidais. Tik tuomet, kai valstiečiams liaudininkams atitekusiai ministerijai atsisakė vadovauti partijos pirmininkės Prunskienės brolis Rimantas Stankevičius, šis postas pasiūlytas Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA). Tačiau ūkio arba žemės ūkio viceministro kėdės negavę ir įsižeidę lenkai prieš porą savaičių aiškino nepriimsią šio siūlymo ir paliksią Valstiečių frakciją Seime. Tačiau po kurio laiko santykiai vėl ėmė šilti. LLRA narė Leokadija Počikovska LŽ patvirtino, kad vėl deramasi su valstiečiais. Greičiausiai URM viceministru taps LLRA nepriklausantis, bet jai prijaučiantis lenkų tautybės URM Bendrosios užsienio ir saugumo politikos skyriuje atašė dirbantis 30-metis Jaroslavas Neverovičius.

Počikovska sakė, kad Neverovičius yra davęs sutikimą. Jos žiniomis, ministras Vaitiekūnas irgi palankiai vertina šią kandidatūrą. „Dabar reikia sulaukti iš atostogų grįžtančio ministro ir mūsų partijos galutinio pritarimo”, – sakė ji. Politikė mano, kad dėl Neverovičiaus nepartiškumo neturėtų kilti problemų. „Jo šeima gerai mums žinoma, jos narių yra mūsų partijoje. Patį Neverovičių pažįstu jau apie 7 metus. Jis, nors ir jaunas, bet labai protingas ir patyręs”, – gerų žodžių negailėjo Počikovska.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.