JAV gynybos departamentas rekomenduoja atvirąjį kodą

JAV gynybos departamento vadovybei pateiktoje atvirųjų technologijų studijoje teigiama, kad Gynybos departamentui verta kuo skubiau suformuluoti aiškią atvirojo kodo strategiją. Ją kuo skubiau reikia integruoti į Gynybos departamento aprūpinimo ir tobulinimo veiklą.

Atvirųjų technologijų tobulinimo raidos planą sudarė JAV gynybos departamento Naujųjų sistemų ir koncepcijų („Advanced Systems & Concepts”) skyriaus konsultantai, bendradarbiavę su Atvirojo kodo programų institutu bei didžiosiomis kompiuterijos kompanijomis.

Raporte rašoma, kad įprastos fizinės įrangos įsigijimo taisyklės netinkamos programinei įrangai. Gynybos departamento sukurtas programinis kodas neturėtų būti prilyginamas materialiajam turtui, nes tai stabdo inovacijas ir riboja galimybes. Pasitelkęs atvirojo kodo principus, Gynybos departamentas komercines įmones galėtų priversti greičiau reaguoti į poreikių pokyčius ir labiau konkuruoti tarpusavyje.

Be to, raporto autorių nuomone, atvirojo kodo programų kūrimo principai gali padėti ir pačiam Gynybos departamentui. Jų teigimu, departamentas gali gerokai padidinti sistemų kūrimo efektyvumą leisdamas rangovams tarpusavyje keistis sukurtu programiniu kodu. Uždraudęs vidinį keitimąsi programiniu kodu, Gynybos departamentas dirbtinai sudaro nuosavo programinio kodo stygių ir tokiu būdu didina sistemų kūrimo bei priežiūros sąnaudas.

Šioje ataskaitoje griežtai pasisakoma prieš vieno gamintojo sistemų naudojimą. Dokumente teigiama, kad Gynybos departamentas turi gerai įvertinti faktą, kad prisirišimas prie vieno gamintojo uždarų standartų ar gaminių rinkinio gali neigiamai paveikti departamento galimybę reaguoti ir atsikirsti įvairiems priešininkams. Ir svarbiausia – neatsilikti nuo technologinės kaitos, kuri vyksta neatsižvelgiant į karinius konfliktus. Gynybos departamentas turi būti tinkamai pasirengęs gintis, nepaisydamas to, kokias technologijas pasitelktų priešininkai.

Ar šį planą pavyks įgyvendinti, parodys laikas. Faktas, kad jam įgyvendinti trukdys senos Gynybos departamento sistemos, kurias bus būtina derinti su moderniomis naujosiomis sistemomis. O uždarų sistemų modernizavimas gali būti labai sudėtingas ir kartais net nesėkmingas. Geras to pavyzdys – nesėkmingas Federalinių tyrimų biuro bandymas atnaujinti vidinę technologinę infrastruktūrą.

JAV gynybos departamentas taip pat atidžiais seka ir kitas studijas, kurias privačiose organizacijose atlieka nepriklausomi tyrėjai. Kaip teigia rinkos tyrimų kompanijos IDC atstovai, atvirasis kodas turi milžinišką potencialą ir daro didžiausią įtaką, kuri išliks ilgą laiką, programinės įrangos pramonei nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio. Naujausių IDC tyrimų duomenimis, apie 70 proc. visų programinės įrangos kūrėjų naudoja atvirojo kodo programas. Kompanijos viceprezidento teigimu, atvirasis kodas leidžia išsaugoti inovacijas subrendusioje programinės įrangos rinkoje, tokiu būdu pailgindamas naudingą programinės įrangos amžių ir sutaupantis vartotojo pinigus. Programinės įrangos kūrimas pagal atvirojo kodo principus yra svarbus ir privačiame, ir viešame rinkos sektoriuje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.