Lietuvės ir suomio duetas – Helsinkyje

Pirmadienį Helsinkio festivalyje prasidės baigiamasis spektaklio „Liūdnos dainos iš Europos širdies” kūrimo etapas

Po savaitės repeticijų spektaklis bus parodytas festivalio publikai. „Liūdnos dainos iš Europos širdies” – tai naujas garsiausio suomių režisieriaus ir dramaturgo Kristiano Smedso darbas kartu su lietuvių aktore Aldona Bendoriūte. Spektaklį prodiusuoja „Audronio Liugos produkcija”.

Kristiano Smedso pjesė ir spektaklis sukurtas pagal Fiodoro Dostojevskio romaną „Nusikaltimas ir bausmė”. Pagrindinis romano personažas yra žudikas Raskolnikovas, o Smedso dėmesio centre atsiduria Sonia, jo mylimoji. Sonią vaidinanti aktorė Aldona Bendoriūtė atlieka ir pagrindinius romano vaidmenis. Smedsas perkelia „Nusikaltimo ir bausmės” herojus bei jų istorijas į XXI amžiaus Europą. Tai gali būti ir Lietuvos provincija, ir Paryžiaus priemiesčiai… Spektaklio kūrėjai suteikia žodį pilkiesiems mūsų visuomenės pakraščiams. Tiems žmonėms, kurie prieš savo valią tapo priklausomi nuo visuomenę valdančių jėgų malonės. Jie kalba apie šiandieninę Europą, vartotojiškumo subjaurotą žemyną, kuriame bejėgiškumas gimdo smurtą. Tačiau kad ir apie kokius skaudžius dalykus kalbėtų, Smedsas netampa ciniku.

Helsinkio festivalyje rengiamoje specialioje Kristiano Smedso naujausių ne Suomijoje sukurtų spektaklių programoje „Liūdnos dainos iš Europos širdies” yra bene labiausiai laukiamas įvykis. Visi bilietai į abu spektaklio rodymus parduoti iš anksto. Laukiama ir aktorės Aldonos Bendoriūtės, kurią suomių publika gerai pažįsta iš Eimunto Nekrošiaus spektaklių, pasirodymo. „Liūdnos dainos iš Europos širdies” yra ne vienintelis lietuviškas prestižiškiausio Suomijos festivalio šių metų programos akcentas. Per ją taip pat bus parodytas Eimunto Nekrošiaus Maskvoje statytas spektaklis „Vyšnių sodas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.