Kompozitorių alėją pamiršo

Miesto pasididžiavimu turėjusią tapti unikalią Kompozitorių alėją miestiečiai bei Klaipėdos valdžia pamiršo.

Ar vagių nuplėštas pirmasis atminimo ženklas bus atgaivintas ir ar bus tęsiama tradicija įamžinti įžymiuosius miesto muzikus, kol kas miesto valdžia negali garantuoti.

Minėjo šimtmečius

Kur yra Kompozitorių alėja, atsakytų retas klaipėdietis. Tik kai kurie netoli Vasaros estrados gyvenantys žmonės prisimena, kaip prieš maždaug porą dešimtmečių prie tako, vedančio į estradą, buvo iškilmingai pastatytas kompozitoriaus Stasio Šimkaus šimtmečiui paminėti skirtas atminimo ženklas ir pasodintas ąžuolas.

Per keletą metų palei taką atsirado ąžuolų alėja, o kuklūs paminklai praeiviams turėjo priminti ir Juozą Žilevičių, Juozą Karosą bei Joną Švedą.

Nusiaubė vagys

Spalvotųjų metalų vagysčių vajus neaplenkė ir šios alėjos. Dabar iš paminklo S.Šimkui liko tik betono postamentas. Mat kompozitoriaus pavardė ir vardas buvo įrašyti vario plokštėje.

Kitų kompozitorių pavardės iškaltos akmenyse, todėl nuo vandalų nenukentėjo. Tačiau nedideli paminkliniai akmenys nekrinta į akis. Tad retas praeivis juos įžiūri ir juo labiau žino, kam jie čia pastatyti.

Apie Kompozitorių alėją neinformuoja joks informacinis stendas.

Nėra jokios informacijos ir apie medžius, prieš 13 metų pasodintus trijų Lietuvos jachtų žygiui per Atlantą atminti.

Laukia jubiliejus

Alėja buvo įsteigta chorų draugijos „Aukuras” iniciatyva. Pirmasis jos pirmininkas ir steigėjas – docentas Robertas Varnas.

Jeigu būtų įgyvendinama alėjos steigėjų idėja įamžinti iškiliausių Klaipėdos kompozitorių šimtmečius, šiemet čia turėtų atsirasti Jeronimo Kačinsko atminimui skirtas akmuo.

R.Varnas sakė, kad alėja turėtų pasipildyti dar vienu paminkliniu akmeniu. Kitais metais birželio pradžioje Klaipėdoje įvyks jubiliejinė Klaipėdos ir Mažosios Lietuvos dainų šventė. 80-osioms tokių švenčių metinėms paminėti planuojama atidengti dar vieną paminklą.

Chorų bendrija pakankamai pinigų tam neturi, todėl ketina prašyti miesto Kultūros skyriaus pagalbos.

Tvarkyti neplanuota

Savivaldybėje dabar atostogų metas – daug skyrių viršininkų bei darbuotojų atostogauja. Tačiau ir tie, kuriuos pavyko rasti dirbančius, negalėjo prisiminti ką nors girdėję apie planuojamus darbus Kompozitorių alėjoje.

Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus tikino pirmą kartą išgirdęs apie pavogtą atminimo plokštę, tačiau žadėjo pradėti kalbą apie jos sutvarkymą.

Kultūros skyriuje šią savaitę dirbo tik vienas darbuotojas, bet jis apie kokius nors planuojamus darbus Kompozitorių alėjoje nebuvo girdėjęs. Atostogaujantis šio skyriaus senbuvis Vidas Pakalniškis taip pat neprisiminė jokių projektų, susijusių su minėta alėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.