Padaugėjo magistrantų

Nuo šių metų rudens valstybinėse aukštosiose mokyklose dieninės magistrantūros studentai už mokslą visai neturės mokėti arba mokės tik po 500 litų per semestrą. Nors dėl to bendras valstybės finansuojamų vietų skaičius ne sumažėjo, o atvirkščiai, padaugėjo 1,4 tūkstančio, tačiau kai kuriose aukštosiose mokyklose šiemet magistrantų priimta mažiau nei pernai.

Siekiantiesiems minėto mokslo laipsnio nebereikės krapštyti tūkstančių, tačiau studentai jau nebegalės būti ramūs net ir patekę į visiškai valstybės finansuojamas vietas. Pagal studijų rezultatus kiekvieną semestrą vyks rotacija. Tokia tvarka jau kelerius metus taikoma ir bakalauro studijoms.

Lietuvos žemės ūkio universiteto (LŽŪU) Priėmimo komisijos atsakingasis sekretorius doc. Jonas Vasiliauskas teigė, kad dėl naujovės norinčiųjų studijuoti magistrantūroje nepadaugėjo. Konkursas į žemės ūkio verslo vadybos studijų programą šiemet buvo 1,82 norinčiojo į vieną vietą, pernai – 2,72. Į miškininkystę atitinkamai 1,1 ir 2,81.

Lyginant su praėjusiais metais, LŽŪU sumažėjo magistrantams skirtų vietų. „Pernai valstybės finansuojamų vietų buvo 238. Visą kainą mokėjo 100 studentų. Šiemet vietų turime tik 311, tai yra 27 mažiau”, – teigė J.Vasiliauskas. Vakarinių magistrantūros studijų universitete nėra, tik neakivaizdinės (16 vietų Ekonomikos ir vadybos fakultete).

J.Vasiliauskas teigė, kad studentai, anksčiau tegalėję pretenduoti į papildomas mokamas vietas, į atpigusias studijas reagavo tik teigiamai. Anksčiau Agronomijos fakultete mokamose vietose studijuojantys jaunuoliai turėjo susimokėti po 1000 litų per semestrą. Miškų bei Ekonomikos ir vadybos fakultetuose – po 1250 litų per semestrą.

Tačiau maždaug septyniasdešimčiai LŽŪU magistrantų studijos, lyginant su praėjusiais metais, pabrango 500 litų per semestrą, nes pusė valstybinių vietų dabar tik iš dalies finansuojamos.

Vilniaus universiteto Priėmimo komisijos atsakingasis sekretorius Aloyzas Požėra sakė, kad „priėmimas į magistrantūros studijas šiemet buvo normalus”, tačiau dar yra likę laisvų vietų. A.Požėros teigimu, šiemet į universitetą bus priimta daugiau magistrantų nei pernai, tačiau tikslaus skaičiaus įvardyti negalėjo. „Dar nėra suskaičiuota”, – teigė atsakingasis sekretorius.

Pernai Vytauto Didžiojo universitete magistrantūros vietų buvo 450, o 100 šių studentų mokėjo už mokslą visą kainą. Nuo rudens valstybės finansuojamų vietų – 540, tačiau pusė studentų turės susimokėti dalinį studijų mokestį – 500 litų.

Dieninių magistrantūros studijų vietų skaičių Vyriausybė padidino atsižvelgusi į Europos Sąjungos šalių tendencijas stiprinti magistrantūros studijas. Vadinamosiose ištisinėse studijose permainų nebus. Būsimieji medikai, Vilniaus universiteto teisininkai bei Lietuvos veterinarijos akademijos studentai per penkerius ar šešerius metus galės iš karto įgyti magistro laipsnį.

Visą studijų kainą pagal sutartį su aukštąja mokykla mokės tik vakarinių ir neakivaizdinių skyrių studentai. Vyriausybės nutarimu, ateinančiais metais universitetams nustatyta 12030, o kolegijoms – 4300 vakarinės ir neakivaizdinės formos studijų vietų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.