Atlygis už vargą – pomidorai milžinai

Kol vieni sodininkai raunasi plaukus dėl sausros išdeginto derliaus, kiti negali atsidžiaugti gausiai užderėjusiomis sodo gėrybėmis.

Daugelis šalia Rokiškio esančiuose sodų sklypelių šiltnamiuose pomidorus auginančių rokiškėnų nespėja skinti šių ryškiaspalvių daržovių.

Ypač gerai užderėjo iki šiol retai kur matyti keistos formos pomidorai daugybe raukšlių išvagotais šonais.

Kaip „Panevėžio rytui” sakė šias neįprastas daržoves šiemet auginti pradėjusios rokiškietės Joana Gagiškienė bei Zita Teresė Lukoševičienė, raukšlėtašoniai pomidorai užauga net iki kilogramo svorio.

„Ypač dideli buvo pirmieji sunokę pomidorai”, – sakė J.Gagiškienė, kuri įspūdingo dydžio daržoves išdovanojo pažįstamiems.

Z.T.Lukoševičienė mano, kad jos ir sodo kaimynės kitiems žmonėms dovanoti pomidorai padės šiai veislei plačiau paplisti.

„Kol kas raukšlėtųjų milžinų nemačiau parduodant nei parduotuvėse, nei turguje”, – mūsų laikraščiui sakė Z.T.Lukoševičienė.

Auginti nepaprasta

Neįprastos išvaizdos daržoves, kurios paprastai pasiekia puskilograminį svorį, auginti nėra lengva.

Z.T.Lukoševičienė pasakojo, kad šiuos pomidorus kas keletą dienų reikia rišti ir tvirtinti prie stovų, kad stiebai nenulūžtų.

„Su šios veislės pomidorais vargti reikia kur kas daugiau nei su įprastiniais”, – sakė rokiškietė.

Anot moters, jei didieji pomidorai prižiūrimi gerai, ant vieno jų stiebo galima išauginti 12 ar 14 vaisių. Norint, kad pomidorai užaugtų labai dideli, šakas reikia genėti, ir tuomet vaisių subręsta tik keli.

Pasak Z.T.Lukoševičienės, raukšlėtašonių pomidorų veislės pavadinimo nežino nei ji, nei sėklos davusi J.Gagiškienė.

Skonis puikus

Moterys pasakojo, kad pomidorus, išaugusius iki maždaug pusės kilogramo svorio ir vos pradėjusius gelsti, geriau nuskinančios.

Padėti šiltoje ir vėsioje vietoje pomidorai sunoksta per porą dienų.

Raukšlėtašonių skonis, anot Z.T.Lukoševičienės, puikus, kiek salstelėjęs. Vidus labai miltingas, sėklų ir jas supančio skysčio beveik visai nėra.

Z.T.Lukoševičienė pasakojo didiesiems pomidorams auginti nenaudojanti jokių chemikalų. Juos laistanti tik paraugintu mėšlu ir iš dilgėlių pagaminta taip pat parauginta natūralia trąša.

Rokiškietės manymu, gali būti, kad specialiomis cheminėmis trąšomis patręšti pomidorai užaugtų dar didesni.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

2 atsiliepimai į "Atlygis už vargą – pomidorai milžinai"

  1. Rita

    Įdomu, kas šitą pranešimą rašė? „Padėti šiltoje ir vėsioje vietoje pomidorai sunoksta per porą dienų.” apsispręskit, šiltoje ar vėsioje?

  2. Vitalijus

    Galetu apie siuos pomidorus parasyti ir specialistai,nes man teko ir pas kaimyne juos matyti tik gaila ,kad ji nezino pavadinimo.Sutikciau ir as pabandyti auginti tik….nezinau nei pavadinimo nei kur galima gauti seklu.Kaimynes prasiau,kad paruostu seklu ir jeigu pavyks mielai auginsiu.Kas liecia skoni tai tikrai skanus ,maistingi vaisiai.Prasau,jei kas zino daugiau apie juos parasykite.Aciu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.