Klaipėdoje – naujausios greitosios

Klaipėdoje – daugiausiai naujų ir techniškai tvarkingų greitosios medicininės pagalbos automobilių.

Tvarkingų automobilių skaičiumi uostamiestis lenkia ne tik daugumą didesnių Lietuvos miestų, bet ir sostinę, kurios greitosios medicininės pagalbos stočiai teks keisti visus automobilius.

Pasak Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties vyriausiojo gydytojo Rimvydo Juodviršio, tai, kad uostamiestyje medikai pas ligonius važinėja su naujais ir apynaujais automobiliais, yra ir mūsų miesto valdžios nuopelnas.

Pasenę trečdalis

Sveikatos apsaugos ministerija pagaliau susirūpino pakeisti visus techniškai ir morališkai pasenusius greitosios pagalbos automobilius naujais. Tai padaryti žadama per dvejus metus.

Daugelio Lietuvos greitosios medicinos pagalbos stočių padėtis – išties tragiška. Pranešama, kad trečdalis iš 425 turimų greitosios pagalbos automobilių pagaminti daugiau nei prieš dešimtmetį. Seniausieji automobiliai, kuriais medikai vis dar važinėja pas ligonius, yra 1979 metų gamybos, nors greitosios pagalbos mašinos susidėvi kur kas greičiau nei asmeninės.

Sveikatos apsaugos ministerija per dvejus metus ruošiasi atnaujinti 171 daugiau nei septynerius metus eksploatuotą greitosios pagalbos automobilį. Tam prireiks 27 milijonų litų, kuriuos planuojama gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo bei Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Seni – tik rezerve

Blogiausia padėtis yra Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotyje. Čia teks pakeisti naujais visus turimus 38 greitosios pagalbos automobilius, kurių amžius yra didesnis kaip 7 metai, o nuriedėję jie po 500 tūkstančių kilometrų. Kad būtų kuo važiuoti pas ligonius, sostinės stotis nuomojasi 35 automobilius iš privačios įmonės.

Kituose Lietuvos didžiuosiuose miestuose: Alytuje, Panevėžyje ir Šiauliuose, greitosios pagalbos automobiliai taip pat yra techniškai ir morališkai pasenę.

Neblogu autoūkiu kol kas gali pasigirti tik Kaunas ir Klaipėda.

R.Juodviršis sakė, kad Klaipėdoje kasdien dirba 10 brigadų, tad nuolat važinėja tiek pat greitosios pagalbos automobilių.

Keturi Klaipėdos greitosios pagalbos automobiliai – visiškai nauji, pagaminti 2004 ir 2005 metais. Šeši – apynauji, pagaminti 2002 metais.

Taip pat stotis turi tris senus – 1992 ir 1993 metais pagamintus automobilius, kurie laikomi rezerve.

Padėjo savivaldybė

Vyriausiasis gydytojas sakė, kad autoūkį Klaipėdos GMP stotis atnaujino ir savo pastangomis, ir padedama savivaldybės.

„Keturis automobilius – vieną naują ir tris apynaujus – įsigijome patys lizingo būdu. Dar tris nupirko savivaldybė. Pabendravusi su kitų greitosios medicinos pagalbos stočių darbuotojais įsitikinau, kad Klaipėdos savivaldybė greitosios pagalbos stočiai padeda labiau nei kitų miestų valdžia. Ypač dėmesys greitajai pagalbai sustiprėjo, kai meru tapo Rimantas Taraškevičius”, – džiaugėsi R.Juodviršis.

Parduoda aukcionuose

Pašnekovas sakė, kad stotis pradėjo naujus automobilius pirkti tada, kai visoms viešosioms įstaigoms buvo sudaryta galimybė imti paskolas. Iki tol, kol paskolų viešosios įstaigos imti negalėjo, Klaipėdos GMP stotis pirko naudotus automobilius. Dabar tuos automobilius išparduoda kasmet rengiamuose aukcionuose.

Pasidomėjus, ar Sveikatos apsaugos ministerija prisidėjo prie autoūkio atnaujinimo, R.Juodviršis sakė, kad paskutinįsyk ministerija automobiliais greitosios medicinos pagalbos stotis aprūpino 1995 metais. Tada iš viso buvo nupirkta 200 „Hyundai” markės automobilių, kurie buvo išdalinti įvairioms medicininėms įstaigoms.

6000 km per metus

Nors Klaipėdoje dauguma greitosios pagalbos automobilių nauji arba apynauji, stoties autoūkyje dar yra ką atnaujinti.

„Automobiliai greitai sensta. Greitosios ypač. Juk vienas greitosios pagalbos automobilis per metus nuvažiuoja maždaug po 6000 kilometrų, tad nemažai nusidėvi. Todėl ir 2002 metų automobilius vadinu jau nebe naujais, bet apynaujais”, – paaiškino R.Juodviršis.Labiausiai greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas norėtų pakeisti senuosius rezerve laikomus automobilius naujesniais. Tačiau tai nepigiai kainuoja.

Vienas naujas „Mercedes Benz Sprinter” automobilis su bazine įranga – įrengtu salonu, spintelėmis, deguonies balionais ir neštuvais – kainuoja apie 180 tūkstančių litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.