Pribloškiantys grybautojų radiniai

Remiantis policijos suvestinėmis, Lietuvos miškai virsta nusikalstamų grupuočių ginkluotės bei amunicijos sandėliu

Per Žolinę užregistruoti net du pranešimai apie neeilinius radinius šalies miškuose. Juose pabirusių grybautojų pėdsakais į Lapių apylinkes skubėjo Kauno rajono policijos operatyvinė grupė, o į Ariogalos prieigas – Antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras”.

Iškalbinga kaimynystė

Antradienio rytą Lapių apylinkių miške, ties pačia Kauno bei Jonavos rajonų riba, aptiktas neeilinis radinys. Atrodo, kad jis suglumino ir Žolinės rytą ties Lapių seniūnijos Andriuškonių kaimu grybavusias dvi pensininkes: netoliese sodybą turinčią vietinę gyventoją ir pas ją į svečius atvykusią septyniasdešimtmetę kaunietę.

Teigiama, kad jų miške aptiktame maiše, kurio net nebandyta slėpti po šakomis ar kur nors giliau, rasta visa net kelių dalių policijos uniforma: dveji marškiniai, tiek pat kelnių ir juodos spalvos kaklaraiščių, vasarinė bei žieminė striukės ir dvi kepurės. Trūko tik batų.

Tačiau vietoj jų šiame maiše aptikta kur kas iškalbingesnių, apibūdinant buvusius šio turto savininkus, daiktų: oranžinės spalvos krivulė automobiliams stabdyti, penki savadarbiai metaliniai įtaisai – vadinamieji „ežiai”, skirti transporto priemonėms priverstinai sustabdyti, bei trys megztos juodos kepurės, panašios į tas, kurias per specialiąsias operacijas naudoja „Aro” pareigūnai.

Pirminiais duomenimis, pastarosios naudotos vietoj kaukių. Jose – skylės akims.

Galutinai, kad tai turtas, kuriuo disponavo nusikaltėliai, patvirtino maiše aptikti automobilio valstybiniai numeriai. Nustatyta, kad jie 2004-ųjų sausio viduryje nusukti nuo Kaune, Laisvės alėjoje, stovėjusio automobilio „Audi 100”.

Visa tai buvo sukrauta į languotą krepšį, kokius pamėgę turgaus prekeiviai.

Atskleisti ne visi nusikaltimai

Tačiau, pasak pareigūnų, tai dar nereiškia, kad buvę šio turto savininkai galėjo plėšikauti keliuose apsimesdami policijos pareigūnais būtent su „Audi” modelio automobiliu.

Teigiama, kad prieš keletą metų tokia gauja siautėjo ne tik greta radinio vietos esančiame į Jonavą vedančiame kelyje, bet ir Šakių kelyje bei pakaunę kertančiame greitkelyje Vilnius-Kaunas-Klaipėda.

Ši gauja, kurioje buvo ne tik kauniečiai, sulaikyta bendromis Kauno ir pakaunės policijos pastangomis, padedant kolegoms iš Policijos departamento. Ją sulaikius, tokie išpuoliai jau tebuvo pavieniai.

Tačiau, kaip prisipažinta tik šiandien, tada per kratas įtariamųjų namuose nei jų naudotų policijos uniformų, nei kitos amunicijos, apie kurią pasakojo į plėšikų spąstus patekę nukentėjusieji, neaptikta.

Kita versija, kuria nelabai tiki ir patys ją iškėlę pareigūnai, galbūt visu šiuo turtu pasinaudoti nespėta. Tęsiant šią jų mintį, belieka pasidžiaugti visa tai radusių moteriškių sąmoningumu. Nors jos iš pradžių ir parsitempė šį krepšį į sodybą, vėliau vis dėlto nusprendė pranešti apie radinį policijai.

Sprendžiant pagal krepšio ir jo turinio būklę, šis turtas galėjo atsidurti miške pavasariop.

Tarnybinis pranešimas apie jį prijungtas prie penkerių metų senumo bylos, iškeltos dėl nusikaltimo, 2001-ųjų rugsėjį įvykdyto tame pačiame Lapių apylinkių miške. Tada policininkais apsimetę plėšikai iš vieno vietinio gyventojo atėmė 2000-ųjų laidos automobilį BMW X5. Ši mįslė neįminta iki šiol.

Vietoj baravykų – granatsvaidžiai

Tą patį Žolinės rytą neeilinis radinys, siejamas su į miškus jau pabirusiais grybautojais, užregistruotas ir Raseinių rajone, senojo Žemaičių plento prieigose. Tik į šio radinio vietą ties Ariogalos seniūnijos Lesčių kaimu jau vyko ir Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” pareigūnai.

Grybautojų aptiktus į kartoninę dėžę supakuotus penkis rusų gamybos rankinius granatsvaidžius „Aro” išminuotojai išsivežė su savimi.

Kaip „Kauno dienai” pasakojo laikinai „Aro” rinktinei vadovaujantis Aloyzas Mickus, minėti rankiniai granatsvaidžiai, skirti šarvuotos technikos naikinimui, buvo dar gamyklinėje pakuotėje. Manoma, kad miške jie atsidūrė ne per seniausiai: korozija šios pavojingos ginkluotės dar nebuvo paveikusi.

Pasak specialisto, tokiu granatsvaidžiu galima susprogdinti automobilį ir gerokai apgadinti namą.

Ne specialistas greičiausiai jo nesugebėtų užtaisyti, tačiau išradingi šių dienų paaugliai, A.Mickaus įsitikinimu, galėjo šį vienkartinį užtaisą ir „prakalbinti”. Baisiausia šioje situacijoje, kad miške paliktos dėžės su granatsvaidžiais net nebandyta slėpti.

Viena iš versijų – tai galimas prieš keliolika metų iš Lietuvos išėjusios sovietinės kariuomenės palikimas, nusikalstamais keliais patekęs į vietinių banditėlių rankas. Tačiau ar grybautojai ir jų informuoti pareigūnai tiesiog suskubo už juos, planavusius po kurio laiko sugrįžti, anksčiau, ar kažkas tokiu pavojingu būdu nusprendė atsikratyti šio nebereikalingu tapusio turto, vakar dar negalėta atsakyti.

Akibrokštas pačiame Palangos centre

Džiaugsmą, kad abiem minėtais atvejais grybautojų aptiktas turtas pateko į saugias rankas, temdo tos pačios Žolinės popietės įvykis Palangos centre.

J.Basanavičiaus gatvėje iš Vidaus tarnybos 1-ojo pulko, palaikančio kurorte viešąją tvarką, tarnybinio UAZ 3909 su skiriamaisiais ženklais salono pavogta stacionari tarnybinė radijo stotis „Motorola” bei švyturėlių valdymo pultas.

Pirminiais duomenimis, kurorto policijos talkininkai iš Kauno apvogti ne tarnybos metu. Vagystė konstatuota apie pusę dviejų dienos, o trisdešimt penki Vidaus tarnybos 1-ojo pulko kariai Palangos gatvėse budi nuo dešimtos vakaro iki šešių ryto.

Pasak Palangos policijos organizacinės grupės specialistės Erikos Geštautaitės, minėtas UAZ, į kurį įlindo ilgapirščiai, stovėjo tarp kito šio pulko tarnybinio transporto neaptvertame kieme šalia poilsio namų, kuriame apsistoję pareigūnai.

Teigiama, kad panašių akibrokštų šiame didžiausiame šalies pajūrio kurorte, į kurį vasaromis sutelkiamos papildomos policijos pajėgos iš visų miestų, jau nebuvo porą metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.