Išvažiavimas iš kiemo

Prieš kurį laiką viename iš šalies dienraščių teko skaityti, kad tais atvejais, kai vienas vairuotojas automobiliu suka į kiemą, o kitas tuo pat metu išvažiuoja iš kiemo, abiem susidūrus kaltas bus važiavęs gatve, nes esą Kelių eismo taisyklės pirmumą suteikia išvažiuojančiajam

Suklaidinti skaitytojai prašo nurodyti, kurioje Kelių eismo taisyklių vietoje taip parašyta? Nes važiuojantysis gatve turėtų stabčioti prieš kiekvieną išvažiavimą iš kiemo, tiesa? Bet juk taip niekas nedaro!

Taisyklės

Teko apie „išvažiuojančiojo iš kiemo pirmumą” skaityti ir man. Parašyta iš tikrųjų keistai: „Kelių eismo taisyklės numato, kad pirmenybė teikiama iš kiemo išvažiuojančiai transporto priemonei” – laikraštyje buvo komentuojamas vienoje Vilniaus miesto gatvėje tarp dviejų vairuotojų kilęs konfliktas.

Nesigilinsime, kas jame buvo kaltas – gal teisėsaugininkai vis dėlto turėjo galvoje vairuotojų veiksmus išlipus iš automobilių, tačiau Kelių eismo taisyklių požiūriu – pirmumą turėjo, turi ir turės tas vairuotojas, kuris važiuoja gatve ar keliu, o ne išvažiuojantysis iš kiemo.

Taigi remkimės ne laikraščiu, o oficialiu dokumentu – Kelių eismo taisyklėmis.

Iš tikrųjų jose nėra tiesiogiai nustatyta eismo tvarka, kai tuo pat metu vienas nori įvažiuoti į kiemą, o kitas – išvažiuoti. Tačiau Kelių eismo taisyklių skyriaus „Važiavimo pradžia ir manevravimas” 146 straipsnis nurodo: „Įvažiuodamas į kelią iš esančių šalia jo teritorijų vairuotojas privalo duoti kelią juo važiuojančioms transporto priemonėms”.

Tiems, kas nepamena, ką tai reiškia – duoti kelią, priminsime, jog pagal taisykles „duoti kelią (nekliudyti) – eismo dalyviui sustoti ar nepradėti važiuoti, nedaryti jokio manevro, kuris priverstų kitus eismo dalyvius keisti judėjimo kryptį ar greitį”.

Tiems, kas abejoja, ar aukščiau nurodytas Kelių eismo taisyklių straipsnis taikytinas tokiam kaip aprašytas atvejui, galiu pasiūlyti kitus Kelių eismo taisyklių straipsnius, esančius skyriuje „Eismas gyvenamojoje zonoje”:

„220. Transporto priemonės vairuotojas, įvažiuodamas į kelią iš gyvenamosios zonos, privalo duoti kelią juo artėjančioms transporto priemonėms.

„221. Šio skyriaus reikalavimai taip pat taikomi daugiabučių namų kiemuose ir uždarose teritorijose”.

Kaip matyti, KET net dvejose vietose vienareikšmiškai nurodo, jog važiuojantysis gatve turi tam tikrą pranašumą prieš tą vairuotoją, kuris dar tik rengiasi išvažiuoti į gatvę. Todėl mes nestabčiojame ir net nemažiname greičio prieš kiekvieną išvažiavimą iš kiemo.

Protingumas

Bet gali būti ir tokia situacija, kad turinčiam neabejotiną pirmumo važiuoti teisę vairuotojui verta sustoti ir leisti išvažiuoti iš kiemo ar aikštelės tam, kuris privalo jus praleisti. Pavyzdžiui, iš sausakimšos aikštelės bando išvažiuoti automobilis. Jūs verčiate jį atbulą vėl įvažiuoti į aikštelę, nes turite pirmumą ir siekiate juo pasinaudoti. Na, o toliau kas? Vietos jums vis tiek nėra – norėjęs išvažiuoti vairuotojas vėl ją užėmė, bet dabar jau jūs jam kliudote išvažiuoti, taigi esate pažeidėjas, kurį ir nubausti galima.

Panašių situacijų pasitaiko ne taip jau mažai, todėl visada reikia realiai įvertinti situaciją, būti geranoriškam, o ne užsispyrusiai naudotis įvažiavimo pirmumo teise, net jei ji nenuginčijama, ir dėl to pakliūti į avariją ar įsivelti į konfliktą.

Atminkite seną tiesą – niekas nekainuoja tiek nedaug, kiek mandagumas, ir niekas nėra taip aukštai vertinamas, kaip pastarasis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Išvažiavimas iš kiemo"

  1. Anonimas

    Kol jis gatvėje tol turi pirmumą, išsukęs iš jos , atsiranda tam pačiam išvažiavime ir pirmumo netenka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.