Lietuviškas „Žydėjimas” Švedijoje

Ateinantį šeštadienį Visbio mieste Švedijoje atidaroma lietuvių grafikės Kristinos Norvilaitės ir juvelyrės Alginos Žalimienės paroda „Žydėjimas”.

Tai projektas, antrus metus sėkmingai keliaujantis per skirtingas šalis ir pristatantis naujovišką požiūrį į medžio, grafikos, tekstilės ir juvelyrikos sintezę. Idėjos autorė – grafikė Kristina Norvilaitė.

Parodos ašis – aštuonios medinės moterų figūros, dekoruotos spalvoto linoraižinio atspaudais, kailiu ir puoštos originalaus dizaino gintaro papuošalais. Kiekviena jų skirtinga, turinti savo nuotaiką ir charakterį, atskleistą spalvomis ir dekoru. Projekte, kuris jau buvo eksponuotas Vilniuje, Londone, Stokholme, autorės metaforiškai kalba apie žydėjimą – gamtos būseną, tokią artimą moters esybei, kai ji gyvybinga, džiaugsminga, pasipuošusi.

Specialiai parodai Visbyje grafikė Norvilaitė sukūrė naujų darbų, savitai interpretuojančių žydėjimo temą – tas pats augalinis ornamentas kartojamas daug kartų ta pačia ar skirtingomis spalvomis ant atskirų drobių, kurias susiejus tampa vienu paveikslu, nors tuo pačiu išlieka kiekvieno elemento individualumas.

Paroda šiuolaikiška, tačiau akivaizdi senųjų lietuviškų tradicijų įtaka – ornamentuose matomi archainiai baltų ženklai, simboliai; gintaras laikomas tautiniu lietuvių atributu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.