Lietuvos randai – sovietmetis ir nusikaltimai

Europai Lietuva asocijuojasi su viena iš daugelio posovietinių nemodernių šalių, kur gyvena nors ir nesišypsantys, tačiau draugiški žmonės. Lietuviai europiečiams atrodo darbštūs ir verslūs, bet vakariečius nuo investavimo čia atbaido korupcijos tvaikas.

Su tokia nuomone susidūrė Vyriausybės užsakymu Lietuvos įvaizdžio formavimo strategiją ir jos įgyvendinimo priemonių planą rengianti viešoji įstaiga „Europos namai”, rašo dienraštis „Lietuvos žinios”.

Visų Europos Sąjungos valstybių, Kaliningrado ir Baltarusijos gyventojams buvo užduota 11 klausimų apie Lietuvą. Visų pirma siekta išsiaiškinti, palankiai ar ne jie vertina Lietuvą, o vėliau aiškintasi, kaip žmonės atsiliepia apie mūsų šalies politinį stabilumą, ekonomiką, kultūrą, žmones ir jų pomėgius.

Turint pirminius duomenis, pasak visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimo centro „Vilmorus” direktoriaus Vlado Gaidžio ir projekto ekpertės Dalios Bankauskaitės, jau galima nupiešti tam tikras tendencijas.

„Mano buitinis supratimas prognozavo, kad apie mus užsieniečiai nieko nežinos. Pasirodo, žino kiek daugiau negu nieko”, – sakė V.Gaidys.

Geriausiai apie Lietuvą atsiliepė netoliese esančių šalių gyventojai. Ypač palankiai mūsų valstybę įvertino suomiai, simpatikų turime ir Latvijoje, Lenkijoje, Kaliningrade bei lietuvių emigrantų pamėgtose Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje.

Tačiau lietuviai ne kokų įspūdį paliko ispanams ir švedams. Tiesa, Švedijos gyventojų antipatijas švelnina vis dėlto didesnis skaičius teigiamų įvertinimų.

Ispanijoje, kaip ir daugumoje pietinių ES šalių, dauguma apklaustųjų iš viso nieko nežinojo apie Lietuvą arba atsiliepė piktai apie ją.

Pagal pirminius duomenis apie dešimtadalis visų apklaustųjų Lietuvai deda minusą, o maždaug po 45 procentus apklaustųjų simpatizuoja jai arba neturi nuomonės.

„Ypač gaila, kad didžiosios valstybės, antai, – Vokietija, ne ką težino apie mus”, – laukiančius iššūkius nurodė V.Gaidys.

Užsieniečiai gyrė mūsų ekonomikos augimą ir lietuvių verslumą, darbštumą, tačiau neskubėjo šalies vadinti modernia, demonstruoti norą čia investuoti.

Misija – įtikinti save

Tačiau didžiausi kritikai sau, pasirodo esame patys. Tai parodė apklaustųjų Lietuvoje rezultatai.

„Bene vienintelė sritis, kur esame savimi patenkinti, tačiau neįvertinti, yra sportas. Vis kita dvelkia negatyvumu. Nuolat girdime, kad visi vagys, tik Lietuvoje gali taip nutikti… Gal todėl, kad įpratome, jog kiekvieno žurnalisto, sociologo, politiko iš opozicijos – pareiga nuolat demaskuoti, parodyti klaidas, mokyti, – svartsė sociologas. – Tačiau labai džiugu, kad nors lietuviai savęs nemėgsta, bet dauguma didžiuojasi Lietuvos pilietybe”.

Sukauptos žinios signalizuoja, kad būtina atsikratyti posovietinio štampo. „Galime atkreipti dėmesį kaip posovietinė šalis, bet kokia. Skelbkime, kad naujoji Lietuvos karta moka šypsotis ir gerai, kūrybiškai dirbti”, – sakė D.Bankauskaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.