Sodinti medį – turint leidimą

Už savavališką augalų sodinimą po langais gresia baudos.

Norint pasodinti medį, gėlių ar pastatyti suolelį daugiabučio kieme, reikia gauti specialų leidimą.

Trokštantys pagražinti aplinką gyventojai nepagailėtų savų lėšų želdiniams ir lengviems statiniams.

Tačiau ne vienam iškyla klausimas, ar tokie veiksmai yra leistini.

Miesto aplinkos apsaugos specialistų teigimu, savavališkai pasodinti medžiai – nereta bėda, todėl apie bet kokius veiksmus daugiabučio kieme reikėtų informuoti atitinkamas tarnybas.

Klaipėdos aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Rolandas Aušra pasakojo, kad žmonės, nežinodami, kokios trasos nutiestos po žeme, prisodina medžių, pristato gėlių klombų.

Neretai kyla ir konfliktų, kai dėl būtinųjų statybų darbų tuos želdinius tenka išrauti.

R.Aušra patarė dėl apželdinimo pasikonsultuoti su savivaldybės darbuotojais, kurie savo ruožtu patikrins, ar pasodintas medis nekenks aplinkai.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus darbuotojos tikino, kad medelius ir gėles po daugiabučių langais sodinti galima.

Tik dėl to reikėtų pasitarti su kaimynais bei namo pirmininku ir išsiaiškinti, ar nėra prieštaraujančių aplinkos pakeitimui.

Kur kas rimčiau žiūrima į medžių kirtimą. Norint panaikinti kad ir nudžiūvusį krūmą ar medį, būtinai reikia kreiptis į savivaldybę ir gauti tam leidimą.

Aplinkos apsaugos departamentui apie savavališkai kertamus medžius praneša vietiniai gamtos mylėtojai arba per reidus pamato patys departamento darbuotojai.

Cituodamas bendruosius aplinkos apsaugos nuostatus, R.Aušra tvirtino, kad už valstybei priklausančioje teritorijoje nukirstą medį skiriama 150 litų bauda.

Kirtėjas privalo sumokėti baudą už patį medį. Jos dydis priklauso nuo augalo rūšies, amžiaus ir dydžio.

Mažesnės baudos skiriamos tik tada, jei įrodoma, kad medis kėlė grėsmę aplinkiniams.

Privačiose teritorijose augalus sodinti ir naikinti galima laisvai, išskyrus tuos retus atvejus, kai teritorijoje augantis medis yra pripažįstamas saugomu valstybės dėl jo etnokultūrinės vertės.

Klaipėdoje yra penki šią vertę turintys medžiai. Tai keturi ąžuolai, augantys Herkaus Manto, Jaunystės, J.Janonio gatvėse bei S.Daukanto ir I.Kanto gatvių skvere, ir uosis Jaunystės gatvėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.