Astrofizikas mano radęs būdą pagreitinti radioaktyvųjį skilimą

Fizikas iš Vokietijos mano radęs būdą pagreitinti radioaktyviojo skilimo procesą, smarkiai sumažinantį pavojingų atominių atliekų pusamžį. Rūro universitete dirbantis Clausas Rolfsas su kolegomis pasiūlė idėją, kad alfa daleles skleidžiančią medžiagą patalpinus metaliniame apvalkale ir atšaldžius jį iki vos kelių laipsnių virš absoliutaus nulio, pusamžis nuo tūkstančių metų būtų sumažintas iki galbūt tik dešimčių metų.
Jei idėja pasitvirtins, tai būtų galima išvengti dabar naudojamo atominių atliekų laidojimo betoniniuose bunkeriuose.
Tačiau kritikai teigia, kad ši idėja nėra teisinga ir prieštarauja egzistuojančiai teorijai bei eksperimentų rezultatams. Pensijon išėjęs atominės fizikos specialistas Nickas Stone‘as, dirbęs Oksfordo universitete (D.Britanija), sakė, kad kiti fizikai jau eksperimentavo su atšaldytais į metalus įterptais alfa dalelių šaltiniais bei kad tuomet nebuvo pastebėta jokio pusamžio sutrumpėjimo.
Visgi C.Rolfsas tvirtina, kad jo atliktas darbas nėra klaidingas, nors jis pripažino, kad teoriją dar reikia patobulinti.
Mokslininko manymu, šį reiškinį galima paaiškinti naudojant modelį, kuriame numanoma, kad laisvieji elektronai metale elgiasi taip, lyg jie būtų plazmoje.
Aušinant metalus elektronai prisiartina prie branduolių. Dėl to teigiamo krūvio dalelės priartėja prie branduolių ir padidėja tikimybė, kad viena iš jų pateks į branduolį bei sukels termobranduolinę reakciją.
C.Rolfsas mano, kad tas pats procesas taip pat gali pagreitinti teigiamo krūvio dalelių (tokių, kaip alfa dalelės) išmetimą iš branduolių bei sulėtinti elektronų išmetimą iš branduolių. Jei taip iš tikrųjų yra, tai galima tikėtis, kad sutrumpės alfa skilimo pusamžis bei pailgės neigiamo beta skilimo pusamžis.
Panašu, kad pradiniai eksperimentų rezultatai teoriją patvirtina. Atšaldžius į metalo apvalkalą uždarytą natrį-22 sutrumpėjo teigiamo beta skilimo pusamžis, o tai pakartojus su poloniu-210 sutrumpėjo alfa skilimo pusamžis. Kitas tyrimas bus atliekamas su atominių elektrinių veiklos šalutiniu produktu radžiu-226.
Netoli Paryžiaus (Prancūzija) esančios atominės fizikos laboratorijos CSNSM vadovas Hubertas Flocardas sakė, kad nors jis rezultatų ir negali paaiškinti, bet C.Rolfo eksperimentų rezultatai prieštarauja standartiniams fizikos modeliams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.