Pagal vabzdžius kuriama elektroninė nosis

Australijos mokslininkai pradėjo tyrinėti kirmėlių ir vabzdžių uoslės daviklius, kad galėtų sukurti „kibernetinę nosį”. Jie tikisi, kad tokia elektroninė nosis galės atskirti vynų aromatus.

„Kibernetinės nosys”, mokslininkų manymu, galėtų būti panaudotos ir tikrinant, ar keleiviai į lėktuvus bei traukinius neįsineša sprogstamųjų medžiagų.

Tyrėjų komandos vadovas Stephenas Trowellas sakė, kad tikisi dirbtiniu būdu pakartoti kirmėlių ir vabzdžių uostymo procesą, kuris leistų atskirti subtilius vyno ar kito maisto kvapus.

„Kibernetinės nosies” projektui skirta 3,5 mln. JAV dolerių, jame dalyvauja Australijos pagrindinė valstybinė mokslo institucija, Australijos Nacionalinis universitetas ir Monašo universitetas.

Anot S.Trowello, kirmėlės ir vabzdžiai turi pakankamai paprastą genetinę ir nervinę struktūrą, todėl mokslininkams nėra itin sunku ištirti, kaip veikia jų uoslės davikliai.

„Eksperimento metu mes tiesiog galime kirmėlės paklausti, ką ji užuodžia, nes gyviai judo prie to, ką mėgsta, ir tolsta nuo to, ko nemėgsta. Tai galima ištirti”, – aiškina mokslininkas. Pasak jo, kai tik bus suprasta, kaip veikia šių gyvių uoslė, ją bus galima pabandyti perkelti į dirbtinę elektroninę versiją.

S.Trowellas tikisi, kad jau sukurtas įrenginys rinkoje pasirodys po penkerių ar septynerių metų.

Tokias „kibernetines nosis” turėtų būti suinteresuoti pirkti vyndariai, kuriems įrenginys padėtų vyno gamybos procese. „Tai nepakeis vyno skonio, bet turėtų padėti pasiekti aukštesnę jo kokybę”, – įsitikinęs mokslininkas.

Australijoje per metus pagaminama 1,4 mlrd. litrų vyno ir brendžio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.