Apie banko stabilumą byloja daug kriterijų

Planuoju imti būsto paskolą iš banko. Kadangi tai ilgalaikis įsipareigojimas, kaip būtų galima įvertinti banko patikimumą?” – klausia „Vakarų ekspreso” skaitytoja Judita.

„Žiūrint vien tik finansiniu aspektu, imant paskolą, banko patikimumo kriterijus žmogui nėra toks svarbus kaip patikint bankui savo santaupas. Tačiau visumoje sprendžiant kurį banką pasirinkti savo finansų tvarkytoju tikrai yra labai svarbu atsižvelgti į banko patikimumą, reputaciją ir teikiamų paslaugų spektrą bei kokybę”, – sako banko „DnB NORD” Klaipėdos verslo centro vadovė Regina Šideikienė.

Bankininkai akcentuoja, kad ne specialistui nėra lengva pačiam objektyviai įvertinti banko patikimumą, todėl bankų priežiūros funkcija yra pavesta Lietuvos bankui, kuris kasmet griežtai tikrina visus šalies komercinius bankus. Apie randamus pažeidimus Lietuvos bankas praneša viešai, tad saugodami savo gerą vardą bankai deda visas pastangas, kad jų veikloje nebūtų net ir mažiausių pažeidimų.

„Be to, bankai kasmet, o kartais ir dažniau, užsako nepriklausomą savo veiklos auditą. Jį dažniausiai atlieka tarptautinį pasitikėjimą pelniusios nepriklausomos audito bendrovės, kurios pateikia savo nuomonę”, – sako R. Šideikienė.

Kitas kriterijus vertinant banko patikimumą yra tarptautinių agentūrų reitingai, kuriuose suteikia nepriklausomi specialistai, atidžiai išanalizavę banko sugebėjimą vykdyti savo finansinius įsipareigojimus.

„Kuo aukštesnis kredito reitingas – tuo didesnis pasitikėjimas banku, tuo pigiau pats bankas gali skolintis tarptautinėje rinkoje ir tuo pigiau gali teikti paskolas savo klientams”, – teigia R. Šideikienė.

„Stabiliame banke, kurio geri finansiniai rodikliai, būsto paskolą galima gauti palankesnėmis sąlygomis. Šis bankas paprastai turi pakankamai pigių resursų, taigi ir kreditus gali suteikti mažesnėmis maržomis ir ilgesniam laikotarpiui”, – antrina SEB Vilniaus banko Verslo plėtros departamento direktorė Deimantė Bareikienė.

Pašnekovės akcentuoja, kad sprendžiant apie banko patikimumą taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į banko žinomumą, pasidomėti kas yra banko akcininkai, kiek metų bankas veikia rinkoje, kokie yra atsiliepimai apie banką ir panašiai.

„Tuo atveju, jei paskolą paėmęs žmogus negalės atsiskaityti su banku dėl objektyvių priežasčių, patikimas bankas kartu su klientu ieškos ne sau, o abiem pusėms priimtino problemos sprendimo būdo. Pavyzdžiui, vietoj reikalavimo nedelsiant padengti nesumokėtą kreditą pasiūlys atidėti jo grąžinimo terminą iki to laiko, kol klientas suras lėšų kreditui grąžinti”, – sako D. Bareikienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.