Seimo pirmininkui trūksta laisvės

Seimo vadovas Viktoras Muntianas toliau bando atsikratyti Vadovybės apsaugos departamento (VAD) vyrų draugijos.

Prasidėjus Seimo rudens sesijai politikas ketina pateikti Vadovybės apsaugos įstatymo pataisas, kurios leistų aukščiausiems valstybės pareigūnams – prezidentui, Seimo pirmininkui, premjerui – atsisakyti VAD apsaugos, jei to šie asmenys pageidauja. Pavyzdžiui, būti be asmens sargybinių paplūdimyje ar koncerte.

Šiuo metu įstatymas tokios teisės politikams nenumato.

Tai V.Muntianas sužinojo tik tapęs Seimo pirmininku ir pirmosiomis darbo dienomis mėginęs atsikratyti apsaugininkų palydos.

Savo idėją parlamento vadovas grindžia lėšų taupymu ir kitų valstybių patirtimi. Politiko teigimu, užsienio šalyse parlamentų vadovai dažnai nesaugomi.

Galutinai apsispręsti, ar teiks šį įstatymo projektą Seimui, jo vadovas žada tik apie tai pasikalbėjęs su prezidentu ir premjeru.

Rūmuose vaikšto vienas

V.Muntianas savo neigiamą požiūrį į asmens sargybinius ėmė demonstruoti vos tapęs Seimo pirmininku.

Skirtingai nei jo pirmtakas socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas, kuris po parlamento rūmus vaikščiodavo, lydimas apsaugininko, V.Muntianas Seime vaikštinėja vienas.

Stiprindamas uoliai kuriamą nepretenzingo ir demokratiško politiko įvaizdį, naujasis Seimo vadovas taip pat dažniausiai pietauja parlamento valgykloje, apsuptas kitų parlamentarų.

Norėtų vairuoti automobilį

Likęs gyventi Seimo viešbutyje ir atsisakęs planų įsikurti prieštaringą šlovę pelniusiame Turniškių rezervate, V.Muntianas norėjo atsikratyti ir apsaugos.

Tačiau parlamento kanceliarijos valdininkai politikui išaiškino, kad tai neįmanoma. Todėl Seimo pirmininkas privalo keliauti įsitaisęs ant galinės valdiško limuzino sėdynės, lydimas VAD kortežo ir prižiūrimas kelių apsaugininkų.

Paaiškėjo, kad ši padėtis politiko ir toliau netenkina. Savo sekretoriato darbuotojams V.Muntianas skųsdavosi, kad jam trūksta laisvės, pavyzdžiui, jis pats negali, kai užsimano, vairuoti automobilio.

Avarija sugadino nuotaiką

Dėl vienos privilegijų, kuriomis V.Muntianas naudojasi užkopęs į aukštą postą, jis jau spėjo patirti nemalonumų.

Seimo pirmininko limuzinas BMW 745, lėkdamas į Joninių šventę Kėdainiuose, nestabtelėjo Panevėžio sankryžoje degant raudonam šviesoforo signalui ir susidūrė su kitu automobiliu.

Per tą susidūrimą parlamento vadovas nenukentėjo.

„Niekur aš neskubėjau. Tai nebuvo koks išskirtinis atvejis. Po susitikimo su Pilietinės demokratijos partijos Panevėžio skyriaus nariais važiavau į Joninių šventę Kėdainiuose”, – aiškino V.Muntianas ir prisipažino, kad įvykis jam sugadino nuotaiką.

Nors ir įsijungę švyturėlius bei garso signalus, aukštus pareigūnus lydinčių automobilių vairuotojai, prieš įvažiuodami į sankryžas, privalo įsitikinti, ar toliau judėti yra saugu.

Valdininkams – užduotys

Neseniai Seimo informacijos analizės skyriui buvo nurodyta surinkti ir susisteminti informaciją apie tai, kaip saugomi parlamentų vadovai kitose Europos šalyse.

Seimo vadovo sekretoriatas gavo užduotį parengti įstatymo projektą, leidžiantį saugomiems asmenims atsisakyti apsaugos.

„Patirtis rodo, kad Europos Sąjungos šalyse parlamentų pirmininkai ne taip jau labai saugomi. Be to, galima mažinti ne tik saugomų asmenų skaičių, bet ir saugančių pareigūnų skaičių”, – „Lietuvos rytui” sakė V.Muntianas.

Galėtų atsisakyti sargų

Dabar atostogaujantis premjeras Gediminas Kirkilas „Lietuvos rytui” teigė, kad Seimo pirmininkas dar neklausė jo nuomonės dėl rengiamo įstatymo projekto.

Tačiau Vyriausybės vadovas tikino, kad galėtų atsisakyti VAD apsaugos.

„Galbūt iš tiesų reikėtų mažinti ir saugančių žmonių skaičių. Aš pats nematau jokių problemų. Galėčiau vaikščioti be apsaugos. Juk taip ir anksčiau vaikščiojau, būdamas krašto apsaugos ministras”, – kalbėjo G.Kirkilas.

Paklausus, ar nemano, kad kur kas aukštesnis ir svarbesnis negu paprasto parlamentaro ar ministro dabartinis jo statusas vis dėlto reikalauja ir apsaugininkų palydos, premjeras tiktai gūžčiojo pečiais. „Aš nemanau, kad atrodau nepakankamai rimtai, jei vaikštau vienas”.

Prisiminė ir teroristus

Tačiau Vyriausybės vadovas nesutiko su tuo, kad kitose valstybėse jų vadovų apsauga yra silpnesnė arba kad ji mažinama.

„Kiek pastaruoju metu teko būti užsienyje, pastebėjau, kad visame pasaulyje didėjant terorizmo grėsmei svarbių asmenų apsauga tik stiprinama.

Dabar jau saugomi net ir kai kurių valstybių gynybos ministrai. Taigi mes, saugomi asmenys, galime daug ko norėti, tačiau objektyvios aplinkybės gali to neleisti”, – prisiminė buvęs Krašto apsaugos ministerijos vadovas.

V.Landsbergis gali būti ramus

Iki šiol daug ginčų yra sukėlusi buvusio Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio apsauga.

Dabartinis europarlamentaras, iš Briuselio ar Strasbūro sugrįžęs į Lietuvą, čia saugomas iki šiol.

Bet V.Muntianas tvirtino „Lietuvos rytui”, kad jo rengiamame įstatymo projekte tikrai nenumatoma atimti sargybinių iš buvusio Tėvynės sąjungos lyderio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Seimo pirmininkui trūksta laisvės"

  1. as

    Pinigu metymas ta ju apsauga.Nieks i juos nesikesins.Butu zvaigzdes,tai kabintusi autografu ar drabuzius plesytu.Dabar jie niekam neidomus.Nieko gero nenuveike!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.