Korupcija – iš sąvartyno

Pasirodžius publikacijoms apie galimus Ekonominės policijos pareigūnų piktnaudžiavimus tarnybine padėtimi, atsirado ir daugiau asmenų, teigiančių, jog su jais netinkamai pasielgė minėtos tarnybos pareigūnai.

Pradėjo tyrimą

„Klaipėda” jau rašė, kad šiuo metu atostogaujančiam naujajam Klaipėdos VPK Jūrų uosto policijos skyriaus vadovui Tomui Balčiui gresia nemalonus pokalbis su kolegomis iš Vidaus tyrimų tarnybos. Jie pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Kartu su komisaru įtarimai krenta ir dviem jo buvusiems pavaldiniams iš Ekonominės policijos: Dariui Montvydui ir Arūnui Stoniui.

Metalo rūšiavimu ir statybos darbais užsiimančios UAB „Vitrana” direktoriaus Andrejaus Stasiukevičiaus viešai paskelbti žodžiai, kad T.Balčius jam keršijo ir žlugdė verslą, buvo patikrinti. Tyrėjai gavo duomenų, kad minėti policijos pareigūnai ne tik tarnybiniu automobiliu vežiojo darbininkus prie T.Balčiaus statomo namo Klaipėdos rajone, bet galėjo atlikti ir kitokių neteisėtų veiksmų.

Konfliktas kilęs esą dėl to, kad „Vitranos” darbuotojai atliko T.Balčiaus bute remontą, o šis nesumokėjo 3000 litų. T. Balčius neigė esąs skolingas.

A.Stasiukevičius tvirtino manąs, jog dėl pareikštų piniginių pretenzijų komisaras jam savotiškai atkeršijo: iškėlė baudžiamąją bylą dėl neva nelegaliai superkamo metalo.

Kitos priežastys

Atsirado žmonių, kurie teigė žinantys tikrąją susidorojimo su A.Stasiukevičiumi priežastį, nes juos ištiko tas pats likimas. Verslininkais save vadinantys vyrai tikino, jog Ekonominė policija vykdė jų konkurentų, UAB „Anabazė”, kurie nori būti vienvaldžiais sąvartyno šeimininkais, užsakymą.

Praėjusių metų pavasarį Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) Kalotės sąvartyne įkūrė dukterinę įmonę UAB „Anabazė”, kuri užsiima atliekų rūšiavimu. Vėliau kitos bendrovės šias atliekas išveža, perdirba ir parduoda supirkimo įmonėms.

Bendrovės direktoriumi tapo sąvartyno valymo įrenginių operatorius Viačeslavas Kinderis, vadybininku – Žydrūnas Kundrotas.

Iki „Anabazės” atsiradimo sąvartyne supirkinėję atliekas ir atiduodavę jas į supirktuves žmonės „Klaipėdai” pasakojo dirbę pagal sutartį su KRATC vadovu Šarūnu Reikalu.

Vėliau prie sąvartyno įsikūrė ir A.Stasiukevičius. Pašnekovai „Klaipėdai” teigė, kad naujasis partneris bandė nukonkuruoti senbuvius, net mokėjęs vienam iš minėtų Ekonominės policijos pareigūnų kas mėnesį po 600 litų, kad šis apsaugotų jį nuo teisėsaugininkų persekiojimų ir spaustų konkurentus. Atsiradus „Anabazei”, po „presu” pateko ir A.Stasiukevičius, kuriam buvo iškelta byla, vyko kratos ir areštai.

Norint verstis metalų supirkimu reikia licencijos, yra papildomų reikalavimų dėl aikštelės įrengimo, o to daryti niekas nenori. Paprasčiausias būdas – atvažiavus su sunkvežimiu išvežti surinktą metalą, atsiskaičius su vietiniais darbininkais simbolinėmis sumomis ar namine degtine. Dauguma metalo supirkėjų šia veikla verčiasi nelegaliai.

Skundėsi Vilniui

Įsikūrus „Anabazės” bendrovei, sąvartyne pradėta daryti tvarką: ten gyvenę žmonės oficialiai įdarbinti, sutvarkyti jų asmens ir darbo dokumentai, imta rūpintis apsaugos priemonėmis ir darbo rūbais.

Kadangi anksčiau čia šeimininkavę verslininkai geruoju pasitraukti nenorėjo, ant jų buvo užsiundyta Ekonominė policija, kuri iškėlė bylas už neteisėtą metalo supirkimą. Buvo nauji areštai, kratos, metalo konfiskavimas.

A.Stasiukevičius pasakojo žurnalistams, kad pareigūnai pagrasino jam bylomis ir pareikalavo 5 tūkstančių, kad jos nebūtų keliamos. Esą dėl to kaip duoklė ir buvo remontuojamas T.Balčiaus namas. O kai už darbą statybininkai paprašė užmokesčio, prasidėjo teroras.

„Klaipėdą” pasiekė kalbos, kad naujoji bendrovė su sąvartyno darbininkais elgėsi griežtai. Nesutinkantys su naująja tvarka nušalintų verslininkų talkininkai būdavo mušami, vejami iš sąvartyno, paliekant tik lojalius darbuotojus. Nors šie formaliai gaudavo algą už pusę etato, iš tikrųjų tik pasirašydavo į žiniaraštį, bet pinigų negaudavo. Pinigus jiems esą sumokėdavo vadybininkas, kuris savo nuožiūra atseikėdavo kiekvienam skirtingas sumas.

Redakcija turi garso įrašą, kuriame sąvartyno darbuotojai pasakoja, kaip su jais atsiskaitoma ir kas iš tikrųjų vyksta. Be to, yra pluoštas pernai rašytų skundų į savivaldybę, kur žmonės prašo atleisti vadybininką Ž.Kundrotą, nes jis juos skriaudžia, nesumoka už darbą.

Buvo skųstasi net į Generalinę prokuratūrą, ši persiuntė skundą Klaipėdai. Kaltinimus korupcija Ekonominėje policijoje tikrino Vidaus tyrimų tarnyba, tačiau faktai esą nepasitvirtino.

Paneigė įtarimus

„Klaipėda” kalbėjosi su „Anabazė” bendrovės direktoriumi V.Kinderiu ir vadybininku Ž.Kundrotu.

Abu vyrai sakė nenustebę žurnalistų apsilankymu ir teigė žinantys, kas juos skundžia. V.Kinderis tikino, kad po „Anabazės” atėjimo čia dirbantys žmonės pasijuto laisvesni ir saugesni. Jie tapo visaverčiais piliečiais, turi socialines garantijas. Kita vertus, anot direktoriaus, čia dirbantys žmonės yra patyrę sunkius likimo smūgius, tarp jų yra ir buvusių mokytojų, ir kariškių. Palyginti nedideliame kolektyve (bendrovėje dirba 20 žmonių) pasitaiko konfliktų, girtų muštynių, įvairių incidentų, juos tenka spręsti, tad natūralu, jog būna nepatenkintų. Iš to ir atsirasdavo skundų į savivaldybę, kuriuos inspiruodavo anksčiau iš sąvartyno pelnęsi konkurentai.

Paklaustas apie įtarimus dėl neskaidriai mokamų atlyginimų, V.Kinderis sakė suprantąs, iš kur kyla tokios kalbos. Jis tikino, kad kai kurie sąvartyno gyventojai neima visų uždirbtų pinigų, bet prašo juos palaikyti, kad greitai neišleistų ar kas nepavogtų. Kartais jie skolinasi pinigų arba prašo išmokėti avansu. Tad iš tikrųjų būna situacijų, kad žmogus pasirašo žiniaraštyje, bet pinigų negauna.

Kita vertus, anot direktoriaus, kodėl jis turėtų mokėti algas vokeliuose ar iš savo kišenės, kai reikalinga oficiali apskaita, o visa bendrovės veikla atsispindi ataskaitose. Mokant vokeliuose, būtų sunku pateisinti išlaidas.

Direktorius ir vadybininkas pasakojo laukiantys ateinančių metų, kai spręsis sąvartyno likimas. Jie norėtų, kad bendrovėje dirbantys žmonės pereitų dirbti į naująjį regioninį Dumpių sąvartyną.

Visą šią istoriją bendrovės vadovai vertina kaip negalinčių nurimti dėl prarastos pelningos vietelės vertelgų intrigas. Jie lobo iš sąvartyno gyventojų, nemokėdami valstybei jokių mokesčių. Praradę pajamas, dabar šie žmonės ieško būdų diskredituoti esamą bendrovę, meta įtarimus juos nubaudusiems policijos pareigūnams.

Vertina kritiškai

Ekonominės policijos viršininkas Silvijus Baranauskas nebuvo linkęs komentuoti įvykių, kol vyksta ikiteisminis tyrimas. Komisaras teigė žinąs apie buvusią konfliktinę situaciją Kalotės sąvartyne, tačiau siūlė neskubėti stoti vienos ar kitos pusės pozicijon.

S.Baranauskas teigė, kad anksčiau metalo supirkėjams keltos bylos yra paremtos faktais ir visi procesiniai veiksmai buvo atlikti teisėtai. Ikiteisminiai tyrimai jau baigti, ir artimiausiu metu turėtų prasidėti teismai. Komisaras neabejoja, kad tyrėjai atsižvelgs ir į naujai pateiktus kaltinimus, jei nukentėję verslininkai duos parodymus.

„Klaipėdai” nepavyko susitikti su „Vitranos” vadovu A.Stasiukevičiumi, nes jo telefonas jau kelios paros išjungtas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.