Dailininkai darbus dovanojo miestui

Jonavos kultūros centro Meno galerijoje dešimt dienų truko dailininkų pleneras, skirtas šio miesto 256-ųjų metų sukakčiai.

Prieš porą metų jonaviškių meno kūrėjų iniciatyva įkurta galerija iki šiol organizuodavo įvairiausius kultūros renginius, diskusijas, susitikimus su žymiais ir įdomiais žmonėmis, pristatydavo naujausias įvairių meninės kūrybos žanrų parodas.

Neseniai pasibaigęs pleneras – pirmasis tokio pobūdžio renginys Jonavoje, ir, kaip pažadėjo Kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Jurgita Urnikienė – tikrai ne paskutinis. Mat šiemet pradėtas įgyvendinti iš tiesų ambicingas Jonavos kūrėjų sumanymas, kaip pagyvinti ir praturtinti miesto kultūrinį gyvenimą bei sukaupti meninių vertybių. Pasak Urnikienės, artimiausius šešerius metus Jonavoje kasmet vyks plenerai, į kuriuos bus kviečiami žymūs šalies ir užsienio meno kūrėjai. Pirmuosius trejus metus, tarp jų ir šiuos, čia dirbs tapytojai, kurių dėka tikimasi sukaupti įdomią parodą, o ateityje ją ketinama pristatyti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio galerijose. Kitus trejus metus numatyta skirti skulptoriams, šie per panašius plenerus Jonavai sukurs mobilią skulptūrų parodą.

Šiemet į jonaviškių menininkų kvietimą atsiliepė vienuolika dailininkų. Trys atvyko iš Latvijos, vienas iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kiti – iš Kauno, Vilniaus, Šiaulių, Kretingos. Kiekvienam plenero dalyviui Kultūros centre buvo skirtos atskiros patalpos kūrybai, žmonės apgyvendinti Ruklos pabėgėlių priėmimo centre, pasirūpinta jų maitinimu, kelionėmis iš gyvenamosios vietos į Jonavą, taip pat laisvalaikiu.

Kiekvieno plenero dalyvio šiemet buvo paprašyta po vieną nustatyto formato darbą padovanoti Jonavos miestui. Vėliau šie darbai ir taps minėtos parodos dalimi. Dovanojamiems darbams tapyti dailininkams skirta drobės ir dažų. Jokios konkrečios temos nebuvo, kiekvienas tapė tai, ką norėjo pavaizduoti ar pasakyti spalvų kalba.

Iš Šiaulių atvykusi šio miesto Pedagoginiame universitete dirbanti Aneta Grabauskaitė teigė per plenerą kūrusi abstrakčius darbus, kurių idėją dailininkė įvardino „tarp dangaus ir žemės”. Anot jos, tarp dangaus ir žemės gali būti žmonės, tam tikros formos, augmenija, gyvūnija. Į Jonavą atvykusi dailininkė ne tik dalyvauja įvairiose parodose (yra surengusi dešimt personalinių ir dalyvavusi dvidešimt vienoje grupinėje), bet ir rašo mokslinius straipsnius, ketina studijuoti doktorantūroje.

Šiemet Jonavoje viešėjo ir daugybę savo darbų parodų surengęs kretingiškis Andrius Miežis. Pasak dailininko, jonaviškių pleneras jį nepaprastai sužavėjo nuoširdumu, puikiu darbo ir poilsio organizavimu. Jis per plenerą sukūrė darbą, kurį pavadino „Gera diena ir nieko daugiau”. Taip jis išsakė čia patirtus išgyvenimus ir jausmus.

Jonaviečių plenerui abejingos neliko ir Latvijos kūrėjų atstovės. Aiva Viklė (Ryga), Daiga Krūzė (Bauskė) ir Inga Melderė (Kuldiga) kaip viena tvirtino, jog tai vienas iš maloniausių ir geriausių menininkų renginių, kuriuose joms yra tekę dalyvauti. Viešnioms ypač patiko plenero organizavimas, nevaržoma darbo tematika, puikūs ir nuoširdūs kolegos.

Apibendrindama renginį Urnikienė džiaugėsi, jog pirmas blynas neprisvilo, nors nuogąstavimų būta visokių. Juk dailininkai – sunkiai valdoma liaudis, tačiau šį kartą viskas vyko sklandžiai ir labai nuoširdžiai. Pasak pašnekovės, daug naudos davė ne tik praturtėjęs Meno galerijos piešinių fondas, bet ir įvykę pokalbiai, diskusijos, bendri vakarai, užmegzti ryšiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.