Užterštas vanduo – pavojus vaiko gyvybei

Visuomenės sveikatos specialistai teigia, kad šimtai tūkstančių Lietuvos gyventojų, rizikuodami savo, o ypač vaikų sveikata, geria neaiškios kokybės šachtinių šulinių vandenį.

Daugelyje kitų Europos Sąjungos šalių vanduo vamzdynais pasiekia 90 ar net 100 procentų gyventojų.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) bendrosios higienos gydytojas Rimantas Giedraitis sako, kad centralizuotai tiekiamas vanduo yra daug saugesnis, nes vandentiekio skirstomųjų tinklų kokybė yra griežtai reglamentuojama, o šulinio vandenį mažai kas tiria.

Visuomenės sveikatos specialistas pažymi, kad nitritais bei nitratais užterštas šulinio vanduo kelia pavojų ne tik vaiko sveikatai, bet ir jo gyvybei.

„Prieš kelerius metus iš Tauragės ir Kretingos į Klaipėdos vaikų ligoninės Reanimacijos skyrių greitosios pagalbos ekipažu buvo atgabenti šulinio vandeniu apsinuodiję du kūdikiai, – pasakojo R. Giedraitis.

– Maži vaikai, paragavę nitritais ar nitratais užteršto vandens, ima dūsti – mat šios medžiagos blokuoja deguonies patekimą į organizmą. Laiku nesuteikus būtinosios pagalbos, mirštama dėl deguonies bado.”

Laimei, tąkart klaipėdiečiams gydytojams pavyko išgelbėti vandeniu apsinuodijusių mažylių gyvybes.

Profilaktinis šulinio vandens ištyrimas dėl mikrobiologinės taršos, nitritų ir nitratų kainuoja nuo 50 iki 60 litų. Tačiau, pabrėžė R. Giedraitis, šeimoms, auginančioms kūdikius iki 6 mėnesių, šie tyrimai atliekami nemokamai.

„Už tyrimus žmonėms nereikia mokėti ir tais atvejais, kai iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų gauname signalą apie užterštą šulinio vandenį”, – pridūrė VSC darbuotojas.

Anot specialistų, mažiausiai vieną kartą per metus būtina išvalyti ir dezinfekuoti šulinius bei visapusiškai ištirti vandenį.

R. Giedraičio pastebėjimu, šulinio vandens kokybe rūpinasi tik mažesnioji dalis jį geriančių gyventojų.

Pernai Klaipėdos VSC specialistams nemokamai ištyrus 100 mieste esančių šachtinių šulinių, paaiškėjo, jog net 70 proc. jų yra užteršti.

Gruntinio vandens monitoringo duomenimis, šalyje per 40 proc. tirtų šulinių vandens užteršta nitratais, maždaug pusėje nustatyta mikrobinė tarša.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba skelbia, kad vandenį iš šachtinių šulinių geria apie 1 mln. Lietuvos gyventojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.