Partijų simbolikoje – plagiatų lietus

Kuriant savo partijų simbolius Lietuvos politikams stinga originalumo – dažniausiai yra nusižiūrimi ar savaip interpretuojami anksčiau sukurti ženklai.

„Vakarų ekspresui” bandant įminti mūsų valstybės partijų simbolių prasmę teko susidurti su kvadratine šaknimi, Perkūno kūju ar savotiška Dievo akimi.

Ne mažai kalbintų politikų pripažino, kad Marijos žemėje politinė simbolika nėra tokia svarbi, kaip neraštingoms tautoms Afrikoje ar Azijoje, nes lemiamu veiksniu tampa žmonės ir jų sukurtos programos.

Kūjai ir šaknis

Kone pikantiškiausią istoriją apie savo partijos simbolį „Vakarų ekspresui” papasakojo nacionaldemokratų vedlys Mindaugas Murza.

Savo partijos simbolį jis vadina kūjiniu kryžiumi, o, anot politiko, ezoterinėje literatūroje naudojama dar ir Perkūno kryžiaus prasmė.

„Mes dviračio neišradinėjome. Simbolis atkeliavęs iš gilios senovės, jam keliolika tūkstančių metų. Tai – keturi „kojelėmis” centre susijungę T raidės formos kūjai. Mitologiniuose piešiniuose pagoniškasis dievas Perkūnas vaizduojamas tokiu kūju įskeliantis žaibą. Šį simbolį mums pasiūlė JAV gyvenęs Vydūno mokinys Vladas Vaitiekūnas”, – mūsų dienraščiui pasakojo M. Murza.

Jo vadovaujamos partijos naudojamas simbolis labai panašus į nacių svastiką, taip pat pieštą baltame apskritime raudonos spalvos vėliavoje, tačiau net ir čia M. Murza turėjo savo interpretacijų.

„Jei svastikos „uodegėlė” pakreipta į kairę – tai moteriškumo ženklas, kurį naudoja indai. Jei į dešinę – vyriškumo, kurį naudojo naciai. Mūsų simbolikoje yra abi „uodegėlės”, tad tai – suminis, minties, galios simbolis, nereiškiantis nei kairės, nei dešinės politinės ideologijos”, – samprotavo M. Murza.

Savotišką simboliką pasirinko ir Lietuvos gyvenimo logikos partija – tai kvadratinė šaknis, tačiau ne medžio, o matematinis radikalas.

„Jis reiškia, kad norime logiškai pertvarkyti valstybės valdymą”, – „Vakarų ekspresui” sakė minėtos partijos vadovas Vytautas Bernatonis.

Erelio dilema

Gana daug diskusijų kėlė ir kelia liberaldemokratų bei Darbo partijos pasirinkti simboliai – erelis bei trikampis, kurio viduje plieskia saulė.

Grėsmingas liberalų demokratų erelis, kojose laikantis ąžuolo vainiką su jame esančiomis raidėmis LD itin panašus į nacistinės Vokietijos karinių oro pajėgų „Luftwaffe” erelį, kojose laikantį svastiką. Abu ereliai geltoni bei esantys mėlyname ar melsvame fonuose.

Liberalų demokratų vadovas Rolandas Paksas ne kartą yra gynęsis, esą nebuvo siekiama sukelti jokių asociacijų su naciais.

„Pasirinktas geriausias variantas, nes liberaldemokratų partija gyvuoja net devyniose pasaulio valstybėse, o erelis – jėgos ir stiprybės simbolis – yra jų skiriamasis bruožas. Spalvos – geltona, auksinė, mėlyna – taip pat tradicinės, keturios žvaigždutės – tai Lietuvos regionai, ąžuolo lapų vainikas simbolizuoja sėkmę ir pergalę”, – 2002-aisiais yra sakęs nušalintasis prezidentas.

Tačiau iš tiesų nė vienos Europos šalies liberaldemokratai, išskyrus radikalųjį Lietuvos nedraugą, Rusijos liberalų demokratų partijos vedlį Vladimirą Žirinovskį, erelio savo emblemoje nenaudoja.

Europos liberalai demokratai naudoja stilizuotą nė iš tolo į erelį nepanašų paukštį, Vengrijos – kranklius primenančių paukščių siluetus, Italijos – žuvėdras, Didžiosios Britanijos – grakščius paukščius, slovakai – boružėles…

Libdemų frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis „Vakarų ekspresui” sakė, kad kylantis erelis simbolizuoja ne plėšrumą, o jėgą, atgimimą, naujus vėjus mūsų valstybėje.

„Tai stiprus, laisvas paukštis, nes ir mūsų šūkis: „Tvarka ir teisingumas”. Erelis labai daug kur naudojamas – ir Rusijos, ir Austrijos, ir Lenkijos, net Lietuvos STT simbolikose. Tikrai nesistengėme sukelti jokių asociacijų su nacistine Vokietija. Kita vertus, mūsų simbolį visi labai gerai atpažįsta”, – pavykusiu viešųjų ryšių triuku džiaugėsi politikas.

„Dievo akis”

Asociacijų kelia ir Darbo partijos simbolis, kuris vieniems asocijuojasi su Dievo akimi, o kitiems – su nepriklausomybės kovų Sąjūdžio judėjimo ar net pseudoreliginės Masonų bendrijos simboliais.

Vienas iš Darbo partijos vadovų Antanas Bosas mūsų dienraščiui sakė, kad ženklą sukūrė samdyti dizaineriai.

„Trikampyje yra saulė, kuri šviečia, o tie spinduliai nueina iki kiekvieno žmogaus. Norime matyti visas žmonių problemas”, – paaiškino parlamentaras.

Tarp kitų parlamentinių partijų originalumo taip pat ne „prūdai” – socialdemokratai, kaip ir viso pasaulio socialistines šaknis turinčios partijos, naudoja raudoną rožę. Iš jos šonų mūsų socdemai dar „priklijavo” po žalią lapelį.

„Iš pradžių ši rožė buvo geltoname fone, norint pabrėžti trispalvę, tačiau vėliau simbolis modifikavosi. Jis – socialistinio internacionalo palikimas”, – „Vakarų ekspresui” sakė vienas iš socdemų lyderių premjeras Gediminas Kirkilas.

Išnykusios Lietuvos liberalų sąjungos emblema – gaudžiantis varpas – nukopijuotas iš Vinco Kudirkos „varpininkų”. Amerikos liberalų simbolis – taip pat varpas, tačiau suskilęs.

Gavo plagiatą

Kuriozinė situacija – naujai suburto Liberalų sąjūdžio stovykloje. Steigiamojo suvažiavimo metu buvo pristatyta partijos emblema – baltame fone besibūriuojančių žmonių siluetai, kurie išreiškė bendravimą, vienybę, žmonių susiėjimą, sąjūdį.

Tačiau šiuo metu liberalai nebeturi jokio simbolio dėl paprastos priežasties – jie gavo plagiatą.

„Per praėjusias Velykas buvau Taline ir labai nustebau, kai ant namo sienos išvydau didžiulį plakatą, kuris labai priminė mūsų ženklą, tik žmonės buvo labiau išsiskirstę. Tai buvo Talino – Europos kultūros sostinės 2011, emblema. Dabar pasamdėme kelias reklamos agentūras ir brandiname idėjas naujai simbolikai”, – mūsų dienraščiui sakė Seimo narys Eligijus Masiulis.

Liberalų ir centro sąjunga naudoja, politikų žodžiais tariant, modernizuotą Vytį. „Turime nepamiršti praeities ir sparčiai žengti į ateitį”, – paaiškino parlamentaras Algis Čaplikas.

Konservatoriai turi net du simbolius – oficialųjį ir reklaminį, naudojamą per rinkimus ar sąskrydžius. Pirmasis – stilizuoti Gedimino stulpai su ąžuolo lapais. 1996 metais, kopijuojant amerikiečius, buvo pasirinktos dar ir kregždutės.

„Reikėjo linksmesnio, gyvesnio, atnešančio permainas simbolio. Jis net nėra įteisintas. Tai – politinės prekės ženklas, kuris per rinkimus labiau tinka už užrašą”, – „Vakarų ekspresui” sakė konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Valstiečiai liaudininkai naudoja verpstę, kuri simbolizuoja tautiškumą bei senųjų tradicijų puoselėjimą, nes partijai – per 100 metų.

Spalvų reikšmės

Naujoji Sąjunga, Pilietinės demokratijos ir daugelis kitų Lietuvos partijų kol kas konkrečių simbolių neturi bei renkasi tam tikrame fone užrašytas raides.

„Nenorėjome dirbtinai ko nors kurti. Kyla įvairių minčių dėl simbolio, reikės pagalvoti, nes emblema – pakankamai svarbus dalykas, per ją atpažįstama politinė jėga bei gimsta retorika”, – sakė socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas.

Vienas iš Pilietinės demokratijos partijos lyderių Henrikas Žukauskas mūsų dienraščiui pasakojo, kad partijoms labai svarbu yra ir tinkamai pasirinkti spalvas.

„Šviesiai mėlyna ir auksinė – gėris, susijungimas, kūryba, mėlyna yra konservatyvumo išraiška, tamsiai mėlyna – kraštutinis konservatyvumas, geltona – liberalizmas, balta – kūrybingumo, skaidrumo, žalia – žemės, miškų reikšmės, raudoną naudoja revoliucionieriai, socialistai”, – „Vakarų ekspresui” sakė H. Žukauskas.

Ypač daug įdomių simbolių JAV – respublikonai naudoja asilą, demokratai – dramblį, Amerikos autonomijos partija – ragą, iš kurio byra daržovės, Liaudies partija – erelį su kanapės lapu.

„Reziumuojant galima taip pasakyti – Lietuvoje partijų simbolika nėra ypatinga, nes mes – raštingi, o Afrikoje, Indijoje, Afganistane – be simbolio nepajudėsi nė iš vietos”, – sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.