A. Bosas iš Afrikos grįžo su pravarde

Iš medžioklės Afrikos dykumose Seimo narys Antanas Bosas grįžo su pravarde.

Devyniolika žvėrių – tarp jų ir liūtą, raganosį bei buivolą – paguldžiusį politiką afrikiečiai pagarbiai praminė Vieno šūvio šauliu – jis visus gyvūnus nušovė atlikęs tik po vieną šūvį. Iš visų šių trofėjų bus padarytos iškamšos.

Medžioti – į Kalahario dykumą

Praėjusį savaitgalį į Lietuvą grįžęs A. Bosas, Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas, Afrikoje medžiojo dešimt dienų.

Labiausiai liūtą sumedžioti troškęs politikas medžioklę pradėjo planuoti prieš pusmetį.

Tokį hobį viena didžiausių savo aistrų vadinantis A. Bosas kreipėsi į vieną iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) safario klubų. Šis ir organizavo lietuviui medžioklę Kalahario dykumoje, ilgiausiame pasaulyje smėlynų ruože. Prieš tai A. Bosui teko įsigyti būtiną licenciją.

„Tai buvo pirma mano medžioklė užsienyje, neskaitant to, kad kadaise Sibire medžiojau žąsis”, – prisiminė A. Bosas.

Kasdien maždaug po dvylika valandų medžioklėje praleisdavusį A. Bosą nuolat lydėjo vietiniai žvėrių žinovai bei profesionalūs medžiotojai. Jie aprūpindavo A. Bosą skirtingo kalibro šautuvais, kartu sekdavo žvėrių pėdomis ir nuspręsdavo, ar į susektą žvėrį galima šauti. Anot A. Boso, pro medžioklės vietas gerai pažįstančių afrikiečių akis nepraslydo nė vienas žvėries pajudintas akmenėlis ar praminta žolė; jo palydovai pastebėdavo net liūto plaukelius krūmynuose.

Į dykumą, kur parlamentaras sumedžiojo liūtą, A. Bosas buvo nuskraidintas keturviečiu lėktuvu: iš didžiausio PAR miesto Johanesburgo teko skristi apie 800 kilometrų.

A. Bosą lydėjo sėkmė – didelis, 220 kg svorio, gražiais karčiais pasipuošęs liūtas nuo medžiotojo šūvio krito jau pirmosiomis medžioklės dienomis. Tačiau A. Bosas sako, kad žvėries pėdomis akimis neaprėpiamais smėlynais teko sekti valandų valandas.

„Jautėme, kad vis labiau prie jo artėjame, kol galiausiai aptikome visai šviežias pėdas, – pasakojo jis. – Sėlinome iš lėto ir kaip įmanoma tyliau, kad neišgąsdintume.”

Liūtas pasirodė netikėtai

Kai maždaug už 150 metrų A. Bosas pastebėjo besiilsintį liūtą, anot jo, jausmas buvo nepaprastas. Seimo narys sako pajutęs plūstelėjus adrenaliną.

„Liūto pasirodymas buvo labai netikėtas. Juodukai iškart pasakė: „Šauk” ir pasitraukė man už nugaros…”, – prisimena A. Bosas.

Jis nusitaikė į liūto širdį ir žvėris krito brūzgynuose. Kiek vėliau, prisiartinęs prie kritusio, bet dar kvėpuojančio liūto, A. Bosas paleido dar vieną – kontrolinį šūvį, ir nutraukė jo kančias.

Afrikoje A. Bosas paragavo antilopės mėsos: „Man patiko, bet aš ir šiaip mėgstu žvėrieną”

Anot A. Boso, jam nesuprantama, kaip kiti medžiotojai gali rankomis žiodyti nušauto liūto nasrus ir kitaip tyčiotis: „Jei jau sugebėjai žvėrį pergudrauti, privalai parodyti jam pagarbą”.

A. Bosas neslepia, jog medžioklės pradžioje sumedžiojęs liūtą įgavo pasitikėjimo savimi. „Juk liūtas – ne lapė ir ne vilkas”, – sako.

Toje pat vietovėje parlamentaras dar sumedžiojo dvi antilopes – mėlynąją gnu ir kudu.

Kituose, jau kalnuotuose medžioklės plotuose už maždaug 400 km, A. Bosas sumedžiojo stepių zebrą bei dar vienuolika antilopių. Dar kitą medžioklės dieną – raganosį, buivolą bei keturias antilopes. Tad A. Bosui per dešimtį dienų pavyko sumedžioti tris žvėris iš vadinamojo didžiojo Afrikos penketo, į kurį įeina liūtas, dramblys, raganosis, leopardas ir buivolas.

Pasak A. Boso, medžiojant raganosį dalyvavo vietinis gamtos apsaugos atstovas. „Jau žinojome, kur jis ganosi. Tai buvo nuo bandos atsiskyrusi patelė, skriaudusi kitas pateles ir jauniklius”, – pasakojo pašnekovas.

Kalnų tarpeklyje, būdamas maždaug už 200 m, A. Bosas nusitaikė į 1 600 kg svorio raganosį. Šūvis ir šįsyk buvo taiklus.

Užpuolė strutis

A. Bosas prisimena, kad kur kas sudėtingesnė buvo buivolo medžioklė. Buivolų bandos teko ieškoti net tris paras. „Niekaip negalėjome rasti, nors pėdos rodė, kad banda yra kažkur čia, – sakė jis. – Pakilome išžvalgyti teritorijos sraigtasparniu ir lygumoje tarp kalnų radome nuo vėjo pasislėpusią bandą.

Sėlinome gal tris valandas – reikėjo prieiti iš kitos pusės, kad vėjas pūstų mūsų kryptimi. Kai priartėjome 200 m atstumu, buivolai mus pajuto. Mūsų nusižiūrėtas patinas sustojo, kad praleistų bandą.”

Anot A. Boso, 810 kg buivolo ragai yra įspūdingo dydžio. Prie vietos, kur buvo nušautas didžiulis žvėris, neįmanoma privažiuoti, todėl buvo sunku jį paimti. Tačiau A. Bosui sukti galvos nereikėjo – tuo pasirūpino medžioklės organizatoriai.

A. Bosas Afrikoje taip pat sumedžiojo didžiausią ir mažiausią antilopes: apie 900 kg ir vos 7 kg svorio.

Politikas neišvengė ir kuriozų. Kartą lietuvį ir jo pakeleivius užpuolė įsiutęs strutis. A. Bosas tuo metu fotografavo tos dienos medžioklės laimikį, kai iš krūmų staiga iššoko stambus paukštis išskleistomis plunksnomis.

„Vos spėjome sušokti į mašinas. Pasirodo, patinas tupėjo ant kiaušinių ir, išgirdęs mus, pajuto pavojų”, – laimingai pasibaigusį nuotykį prisiminė A. Bosas.

Seimo narys nakvodavo stepėse įrengtuose medžioklės nameliuose. Po medžioklės sako jausdavęsis toks pavargęs, kad užmigdavo vos pasiekęs lovą.

Anot A. Boso, Afrikoje dabar žiema, todėl naktys buvo labai šaltos. Paskutinėmis dienomis oro temperatūra naktimis nukrisdavo iki 3 laipsnių šalčio, ėmė siautėti smarkūs vėjai, pylė lietus. „Nebuvau tam pasiruošęs, apsirengiau viską, ką turėjau”, – prisipažįsta Afrikoje kiek kitokio klimato tikėjęsis A. Bosas.

Devyniolika žvėrių ir visus vieninteliu šūviu sumedžiojęs A. Bosas pasiekė savotišką rekordą. Jis sako pralenkęs medžiotoją iš Norvegijos, kurio laimikis buvo aštuoniolika žvėrių.

Vieno šūvio šauliu pramintas A. Bosas įeis į Afrikos medžioklės klubo istoriją – įrašas apie sėkmingą lietuvio medžioklę atsirado klubo knygoje. Įrašų apie anksčiau ten medžiojusius lietuvius A. Bosas joje nerado.

Kiek jam kainavo šis malonumas, A. Bosas neatskleidžia. „Kartą per 50 metų galiu sau tai leisti”, – tepasakė jis.

Žaliava iškamšoms iš Afrikos į Lietuvą turi atkeliauti per pusmetį. Visų trofėjų iškamšos bus daromos jau Lietuvoje. Anot A. Boso, iš liūto ir mažosios antilopės bus daromos natūralaus dydžio iškamšos, o iš visų kitų žvėrių – iki pusės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "A. Bosas iš Afrikos grįžo su pravarde"

  1. lamma

    Zasinas tas Bosas , ir hobis jo tox pac 🙁

  2. MARGO

    nekenciu visu medziotoju !

  3. jxj

    sekminga ir idomi medziokle

  4. Galėtų

    Afrikoj ir pasilikti. Viktor viktorovičių pasikviestų…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.