Europarlamentarė prognozuoja Darbo partijos atgimimą

Onos Juknevičienės teigimu, rudenį teisėsaugos kaltinimai šiai partijai dėl neskaidraus finansavimo subliūkš

Darbo partijos atstovė Europos Parlamente Ona Juknevičienė įsitikinusi, kad jau šį rudenį jos partija galės grįžti į „normalų politinį gyvenimą”. Tačiau europarlamentarė nemano, kad šiai partijai vertėtų susidėti su valdančiąja koalicija, bent kol joje yra socialdemokratai.

O.Juknevičienė neatskleidė, už kurį kandidatą į partijos pirmininkus balsuos per rugpjūčio 26 dieną įvyksiantį Darbo partijos suvažiavimą. Tačiau buvusį lyderį Viktorą Uspaskichą ji vadina „neabejotinai charizmatine asmenybe”.

Vadina demokratijos pažeidimu

– Praėjusį savaitgalį buvau Maskvoje, susitikau su Viktoru Uspaskichu. Išgirdau iš jo pasvarstymus apie tai, kas vyko Lietuvoje, kas šiuo metu vyksta ir kas vyks.

Manau, kad tai pagrindinis žmogus, sukūręs partiją. Kito tokio lyderio ji neturės.

Lietuvoje susidarė tokia situacija, kad kitos politinės partijos, suvienijusios savo jėgas, išbraukė stiprią konkurentę iš politinio gyvenimo. Darbo partija, per praėjusius Seimo rinkimus sulaukusi didžiausio žmonių palaikymo, neatlaikė visos valstybės struktūros spaudimo, – vakar teigė žurnalistams europarlamentarė Ona Juknevičienė.

– Ką darysite toliau? Ar liksite partijoje?

– Partijoje tikrai pasiliksiu. Politinę padėtį, dabar susiklosčiusią Lietuvoje, galėčiau apibūdinti taip: yra dvi su valdžia glaudžiai susijusios partijos – socialdemokratai ir konservatoriai. Kitoms partijoms jos leidžia veikti tik iki tam tikro lygio. Jeigu kuri nors išsišoka, tampa populiaresnė, tuo pat yra skandinama, nes socialdemokratai, tai yra buvę komunistai, ir konservatoriai turi visus svertus tą daryti.

Galvoju, kad komunistai, vis dar turėdami savo struktūras valdžioje yra žymiai stipresni, nes teisėsauga yra jų rankose. Manau, kad Lietuvoje sukurpti žmogui bylą, kaip ir tarybiniais laikais, nieko nereiškia. Tai politinis žaidimas, bet jis vyksta naudojantis nenormaliomis priemonėmis. Manau, kad tai – demokratijos pažeidimas.

Bijo antrankių

– Kaip vertinate Viktorą Uspaskichą?

– Patinka jis kai kam ar nepatinka, bet tai yra lyderis, geras organizatorius ir charizmatinė asmenybė.

– Ar jis Jums Maskvoje nesakė, kodėl negrįžta į Lietuvą?

– Jis sakė tai, ką buvo parašęs ir tame įžymiajame viešajame laiške prieš keletą savaičių: jis nepasitiki Lietuvos teisėsaugos sistema. Jis turėjo informacijos, kad grįžus į Lietuvą galėjo būti pasodintas į kalėjimą ir laikomas ten, kol vyks kažkoks tyrimas. Žinote, kad su tokia teisėsauga galima labai ilgai vilkinti, nustumti tą reikalą iki sprendimo, o žmogus kenčia. Jis sakė turįs tik vieną gyvenimą, tad nenorįs atsidurti panašioje situacijoje kaip buvęs Rusijos naftos kompanijos „Jukos” savininkas Michailas Chodorkovskis.

Todėl V.Uspaskichas teigė kol kas nenorintis grįžti į Lietuvą. Bet jis sako, kad duoda galimybę: jeigu teisėsauga iš tiesų mano, kad jis yra nusikaltėlis, tegu atvažiuoja pasiimti jo į Rusiją. Tai yra galima pagal tarptautinę teisę, tačiau skirtumas toks, kad atvažiuojant pasiimti į Rusiją reikia pareikšti oficialius kaltinimus. Tačiau to iki šiol nepadaryta.

– Darbo partijos laikinoji vadovė Loreta Graužinienė Maskvoje taip pat buvo susitikusi su V.Uspaskichu. Dabar Jūs jį aplankėte. Ar dažnai Darbo partijos atstovai vyksta į Maskvą susitikti su buvusiu pirmininku?

– Kiek žinau, iki manęs tik L.Graužinienė buvo du kartus Maskvoje. Bet V.Uspaskichas kasdien kalba su partijos kolegomis telefonu. Jis yra pasiekiamas, nesislapsto, visi žino, kur jis gyvena.

Paminėjo stipriausius kandidatus

– Ar Jūs sutiktumėte imtis vadovauti partijai?

– Nesutikčiau. Esu įsipareigojusi savo rinkėjams. Jie patikėjo man atstovauti Lietuvai Europos Parlamente. Tą ir darau. Jau beveik pusė kadencijos praėjo.

Manau, kad Darbo partija išsirinks tinkamą pirmininką ir sugrįš į normalų politinį gyvenimą. Prognozuoju, kad rudenį teisėsauga neturės nieko rimto ir jokių rimtų kaltinimų nei partijai, nei atskiriems jos vadovams ar nariams nebeliks. Nebeliks ne tik todėl, kad jų nebuvo. O ir todėl, kad tokie sprendimai būtų nepatogūs Viktorui Muntianui (Seimo Pirmininkui, buvusiam Darbo partijos vicepirmininkui – aut. past.), taip pat ir dabartinei koalicijai.

– Ar V.Uspaskichas neužsiminė, kurį kandidatą į partijos pirmininkus jis remia?

– Ne, jis to nesakė. Bet paminėjo, kad, jo nuomone, stipriausi kandidatai yra L.Graužinienė ir Seimo Pirmininko pavaduotojas Vydas Gedvilas.

– Kaip turėtų elgtis Darbo partija, jeigu būtų kviečiama į valdančiąją koaliciją?

– Dar prieš dvejus metus sakiau, ir tai buvo viena mano atėjimo į partija sąlygų, kad neturi būti bendradarbiaujama su komunistais (taip O.Juknevičienė atkakliai vadina socialdemokratus – aut. past.). Juos tebevadinu komunistais, nes visi jie man asocijuojasi su tais, kurie prieš daugelį metų vežė žmones, taip pat ir mano tėvą, į Sibirą.

2004 metais po Seimo rinkimų atsitiko kitaip, buvo susidėta su komunistais. Ir dabar matome, kokios to pasekmės.

Tebesu įsitikinusi, kad jokiu būdu negalima bendradarbiauti su komunistais, su Algirdu Brazausku. Jeigu ir dabar bus padaryta tokia klaida, tai padės visiškai sugriauti mūsų partiją. Todėl dabar turime išlikti opozicijoje.

Eurą matysime dar negreit

– Kokios galimybės Lietuvai artimiausiais metais įsivesti eurą?

– Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas optimistiškai kalba apie galimybę įsivesti eurą 2009 metais. Manau, kad neaišku, ar mums pavyks tai padaryti. Atrodo, nėra priežasčių mažėti infliacijai, nes kyla energetinių išteklių kainos, ketinama žmonėms atiduoti nemažai pinigų, gautų už „Mažeikių naftą”. Visa tai nemažins infliacijos, greičiau atvirkščiai, todėl nesudarys prielaidų pasiekti reikalaujamą infliacijos rodiklį.

Lietuva tikrai nepadarė visko, kad galėtume įteisinti šalyje eurą jau kitąmet. Manau, kad pati Lietuva to nenorėjo dėl artėjančių savivaldos rinkimų, nes kai kurios kainos vis dėlto galėjo šoktelti. Toks įspūdis man susidarė dar praėjusią žiemą susitikus su finansų ministru Zigmantu Balčyčiu, tuometiniu premjeru A.Brazausku ir Lietuvos banko vadovu Reinoldijumi Šarkinu.

Europos Komisijoje buvo gana negatyviai nusiteikę prieš Z.Balčytį. Kalbėta, kad jis prastas derybininkas, neturi tam reikalingų sugebėjimų. Manau, kad jis turėjo atsistatydinti iš ministro posto ir net nebandyti siekti premjero pareigų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Europarlamentarė prognozuoja Darbo partijos atgimimą"

  1. N

    Ji kieta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.