Specialistų komentarai apie mokesčius

Dėl savo darbo specifikos ilgai nebūdami tėvynėje, jūrininkai sunkiai adaptuojasi prie greitai besikeičiančio gyvenimo krante. Kartais juos į aklavietę atveda elementariausi klausimai.

Pavyzdžiui, ar jūrininkai, jau dvejus metus atleisti nuo pajamų mokesčio, privalo deklaruoti savo pajamas ir kokius patvirtinančius dokumentus turi pateikti? Ką daryti, jeigu mokesčio deklaracijos pateikimo laikas jau pasibaigė?

Daugeliui jūrininkų, grįžusių iš ilgo reiso, buvo netikėtas kvietimas ateiti į mokesčių inspekciją ir deklaruoti pajamas, 2001-2003 metais gautas už darbą užsienio laivuose. Vadinasi, ir sumokėti pajamų mokestį. Kokiais duomenimis remdamasi mokesčių inspekcija nustato jūrininkų gautų pajamų dydį?

Kai kurie jūrininkai, girdėję apie 5 metų senaties terminą, taikomą fizinių asmenų apmokestinimui, piktinasi, kodėl mokesčių inspekcija reikalauja, kad jie sumokėtų mokesčius už 2000 metais gautas pajamas.

Visus šiuos klausimus, kuriuos jūrininkai pateikia redakcijai, persiuntėme Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos specialistams. Nuo savęs pridūrėme štai tokį: ar tiesa, kad jūrininkų, nesumokėjusių 2001-2003 metų pajamų mokesčio, sąraše yra 1700 pavardžių?

Spausdindami atsakymą, už bendradarbiavimą dėkojame Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojai Gražinai Rimkienei, taip pat inspekcijos specialistėms Reginai Danilenkovai ir Karolinai Kažukauskaitei-Onaitienei.

„Jūrininkų pajamoms už darbą laivo reiso metu, kurios nuo 2004-01-01 yra neapmokestinamos pajamų mokesčiu, priskiriama:

– darbo užmokestis, įskaitant priedus ir priemokas, už darbą laivo reiso metu;

– darbo užmokestis už laisvadienius, gautus už dirbtus viršvalandžius bei darbą švenčių ir poilsio dienomis laivo reiso metu;

– už kasmetines atostogas, suteiktas už darbą laivo reiso metu, priklausantis darbo užmokestis;

– už nepanaudotas kasmetines atostogas, priklausančias už darbą laivo reiso metu, priklausanti kompensacija;

– ligos pašalpos (jūrininkui susirgus laivo reiso metu, per kasmetines atostogas, priklausančias už darbą laivo reiso metu, per laisvadienius, gautus už dirbtus viršvalandžius bei darbą švenčių ir poilsio dienomis laivo reiso metu).

Kitos jūrininkų gautos pajamos yra apmokestinamos Lietuvoje bendra tvarka.

Jūrininkai, kurie yra nuolatiniai Lietuvos gyventojai ir gavo pajamų užsienyje, privalo deklaruoti savo pajamas Valstybinei mokesčių inspekcijai, neatsižvelgiant į tai, ar jos apmokestinamos pajamų mokesčiu Lietuvoje, ar ne. Per mokestinius metus gautos pajamos deklaruojamos iki kitų metų gegužės 1 d.

Pavyzdys. Jūrininkas 2005 metais gavo atlyginimą už darbą užsienio kompanijos laive, plaukiančiame su Panamos vėliava. Kadangi jis dirbo laivo reiso metu, tai šios jo gautos pajamos nėra apmokestinamos pajamų mokesčiu Lietuvoje. Jeigu kitų pajamų jūrininkas per 2005 metus negavo, tai tokiu atveju jam iki 2006 metų gegužės 2 d. Valstybinei mokesčių inspekcijai reikėjo pateikti deklaracijos formą FR0462S0 ir jos priedą FR0462N.

Tuo atveju, kai gyventojui nėra galimybės grįžti į Lietuvą ir laiku pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją, gyventojas ją gali pateikti vienu iš šių būdų:

– elektroniniu paštu (internetu), jeigu gyventojas naudojasi Lietuvos bankų teikiamomis internetinės bankininkystės paslaugomis;

– deklaraciją galima atsisiųsti iš internetinio puslapio http://deklaravimas.vmi.lt, ją užpildyti, atsispausdinti popieriniame formate ir nusiųsti klasikiniu paštu adresu: VMI prie FM Deklaracijų tvarkymo skyriui, Neravų g. 8, LT-66402 Druskininkai;

– deklaraciją galima pateikti per įgaliotą asmenį Lietuvoje, jeigu yra surašytas ir notaro patvirtintas įgaliojimas.

Prie pateikiamų deklaracijų jokių dokumentų pridėti nereikia. Tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija turi teisę paprašyti jūrininko pateikti dokumentus apie jo gautas pajamas. Tai galėtų būti kontraktas, išrašas iš jūrininko knygelės ir pan. Jeigu jūrininkas nepateikė deklaracijos laiku, jis turi ją pateikti, nors ir pavėluotai. Pavėlavus pateikti deklaraciją, ją reikėtų pateikti kiek galima greičiau.

Metinės pajamų mokesčio deklaracijos užpildymo ir pateikimo paaiškinimai skelbiami Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje www.vmi.lt („Gyventojams” – „Gyventojų pajamų mokesčio deklaravimas”).

Apskaičiavimo ir sumokėjimo senaties terminas yra nustatytas visiems Valstybinės mokesčių inspekcijos administruojamiems mokesčiams.

LR mokesčių administravimo įstatymo (Žin., 2004, Nr. 63-2243, toliau – MA įstatymas) 68 straipsnyje nustatyta, kad mokesčių mokėtojas ar mokesčių administratorius mokestį apskaičiuoti arba perskaičiuoti gali ne daugiau kaip už einamuosius ir penkerius praėjusius kalendorinius metus, skaičiuojamus atgal nuo tų metų, kada pradedama mokestį apskaičiuoti arba perskaičiuoti, sausio 1 dienos.

Pavyzdžiui, Valstybinė mokesčių inspekcija, atlikdama jūrininko gautų pajamų patikrinimą 2006 metais, gali apskaičiuoti jo mokėtinus mokesčius tik už 2001, 2002, 2003, 2004 ir 2005 metus. Todėl Valstybinė mokesčių inspekcija reikalauja sumokėti pajamų mokestį už 2000 metus tik tuo atveju, jei patikrinimas pradėtas 2005 ar ankstesniais metais.

Valstybinė mokesčių inspekcija, atlikdama jai pavestas funkcijas, vadovaujasi visomis MA įstatymo jai suteiktomis teisėmis. Renkant informaciją gyventojų pajamų apmokestinimui, kai gyventojas pajamų nedeklaruoja, atsižvelgiama į trečiųjų šaltinių teikiamus duomenis bei visą kitą prieinamą informaciją.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2006 m. liepos 1 d. buvo 982 jūrininkai, nesumokėję pajamų mokesčio. Tačiau iš jų 647 jūrininkai yra sudarę paskolos sutartis su valstybine mokesčių inspekcija.

Valstybinė mokesčių inspekcija konsultacijas telefonu gyventojų mokesčių klausimais teikia vieningu visoje Lietuvoje trumpuoju numeriu 1882 (skambinant iš užsienio: +37052553190). Paskambinus numeriu 1882, galima gauti išsamias konsultacijas: gyventojų pajamų mokesčio deklaracijų pildymo, gyventojų pajamų mokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo klausimais bei bendrąją Valstybinės mokesčių inspekcijos informaciją (apskričių VMI telefonus, darbo laiką, mokesčių procedūrų tvarką ir kt.).

Konsultacijos telefono numeriu 1882 teikiamos pirmadieniais-ketvirtadieniais nuo 8.00 iki 20.00 val., penktadieniais nuo 8.00 iki 18.00 val. Skambinant numeriu 1882, minutės kaina: fiksuoto telefono ryšio – 12 centų, mobiliojo ryšio – tiek pat, kiekviena minutė kainuoja skambinant į savo mobiliojo ryšio operatoriaus tinklą.

Kadangi jūrininkai dažnai klausia, ar jie gali pasinaudoti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 21 straipsnio lengvatomis perkant kompiuterį, apsidraudus gyvybės draudimu, mokant už studijas, paėmus paskolą gyvenamajam būstui įsigyti ar sudarius papildomą savanoriško pensijų kaupimo sutartį, norėtume pažymėti, kad šiomis lengvatomis gali pasinaudoti tik gyventojai, mokantys gyventojų pajamų mokestį, nes lengvatų taikymas yra tiesiogiai susijęs su pajamų mokesčio sumažinimu. Todėl jūrininkai, kurie gauna tik neapmokestinamąsias pajamas, šių lengvatų prisitaikyti negali.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.