Už valandą nedarbo – solidi sumelė

Neseniai įvykusioje valdžių kaitos loterijoje iš trijų į didžiąją politiką išsiveržusių panevėžiečių moterų – Liudvikos Trasykytės, Gemos Umbrasienės ir Zitos Kukuraitienės – išlošė net dvi.

Išlošė ne tik darbo, bet ir pinigų prasme.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Liudvika Trasykytė bei Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė, nors postus ir išsaugojo, tačiau rankose laiko papildomą uždarbį – išeitines kompensacijas.

Lygiai taip pat apskaičiuotą išeitinę kompensaciją gavo ir buvusi Panevėžio apskrities viršininko pavaduotoja Z.Kukuraitienė. Tačiau čia lyg ir viskas aišku – ji iš tiesų neteko darbo.

Pakako vienos valandos

G.Umbrasienė bedarbe buvo gal tik vieną valandą. Kaip „Panevėžio rytas” jau rašė, tame pačiame Vyriausybės posėdyje ji buvo atstatydinta, tame pačiame ir vėl priimta.

Tačiau toks rekordiškai trumpas atstatydinimo laikas nesutrukdė išmokėti G.Umbrasienei išeitinės kompensacijos – taip pat vieno atlyginimo dydžio sumos – 4,171 tūkstančio litų.

Atstatydinta Z.Kukuraitienė atgal sugrįžti nebeturėjo vilčių – jos partija – Socialliberalų – liko opozicijoje.

Politinio pasitikėjimo valdininkais skiriami tik tie asmenys, kurių partijos yra valdžioje.

Bedarbė likusi Z.Kukuraitienė gavo taip pat vieno atlyginimo dydžio kompensaciją – 3,741 tūkstančio lito.

Problemą jau svarstė

G.Umbrasienė žurnalistei atvirai kalbėjo apie susidariusią situaciją, pati nurodė savo bei buvusios pavaduotojos kompensacijų dydį.

Anot apskrities viršininkės, klausimas dėl galimo neteisėto kompensacijų mokėjimo jau buvo svarstytas prieš keletą metų. Tada vis dėlto buvo nuspręsta, kad čia viskas logiška ir teisėta.

Pasikeitė darbdavys, tenka išeiti. Už tai mokama kompensacija. Kitas darbdavys – nauja Vyriausybė – gali arba priimti, arba nepriimti atgal. Tai jau priklauso ne nuo tavęs.

Maždaug taip G.Umbrasienė aiškino, kodėl buvo nuspręsta nereformuoti kompensacijų sistemos.

Pinigai – ne už nervus

Pašnekovė nemanė, kad kompensacijų pinigai gali būti suprantami ir kaip kompensacija už nervinimąsi dėl galimo posto praradimo.

„Jau sutikdamas eiti tas pareigas tu žinai reikalavimus ir tai, kas su tavimi gali atsitikti. Tačiau ši kompensacija – tai vienintelė socialinė garantija mums, politinio pasitikėjimo valdininkams. Net jei sergi, tave iš darbo vis tiek atleis, nors kitur taip nėra”, – aiškino apskrities viršininkė.

Taip pat politinio pasitikėjimo darbuotojai išeitines kompensacijas gauna ne trijų atlyginimų dydžio, kaip įprasta, o tik vieno.

G.Umbrasienė neslėpė, kad prie atlyginimų jai ir jos pavaduotojui Vyriausybė skiria ir priedus už darbą vakarais bei savaitgaliais. Apskrities viršininkui skiriama iki 25 procentų atlyginimo dydžio priedas, o jo pavaduotojui – iki 20 procentų.

„Tačiau aš pamėginau skaičiuoti ir pamačiau, kad mūsų priedai yra mažesni, negu kitur poilsio dienos įvertintos”, – aiškino viršininkė.

Kitaip būtų logiškiau

Dabar namuose laiką leidžianti ir darbo kol kas neieškanti Z.Kukuraitienė nematė jokios skriaudos, kad jai ir toliau dirbantiems jos kolegoms buvo išmokėta vienodai apskaičiuota kompensacija.

„Aš žinojau sąlygas eidama dirbti, su jomis sutikau, todėl manau, kad tai normalu”, – beveik taip pat kaip ir jos buvusi viršininkė aiškino Z.Kukuraitienė.

Vis dėlto ji sutiko, kad galbūt logiškiau būtų, jei pasiliekantiesiems dirbti kompensacija nebūtų mokama, tačiau kol galioja toks nutarimas, ginčytis esą nėra prasmės.

Apie priedus – tyla

Apie L.Trasykytės gautą kompensaciją „Panevėžio rytas” jau rašė.

„Jūs jau domėjotės šiuo klausimu ministerijoje, viską žinote”, – taip atžariai ir į klausimą apie jai išmokėtą išeitinę kompensaciją tada atsakė L.Trasykytė.

Ministerijos atstovė Indrė Trakimaitė informavo, kad L.Trasykytei išmokėta vieno atlyginimo dydžio – 4,645 tūkstančio litų kompensacija.

Ministrės patarėja nenorėjo teiktis netgi paaiškinti, ar ji turėjo atostogų, ar pasiėmė kompensaciją už jas. Ji tik mestelėjo, kad įstatymui nenusižengiama.

Vis dėlto po to aukšta valdininkė kiek nusileido ir trumpai paaiškino, kad daroma ir taip, ir taip, o ji dalį paatostogavusi, dalį pasiėmusi kompensacijos.

Į klausimą, kiek ji dabar gauna priedo prie atlyginimo, L.Trasykytė neatsakė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.