Europoje – naujų narkotikų grėsmė

Europoje greitai plinta naujos rūšies narkomanija – haliucinogeninių grybų vartojimas. Tokios išvados padarytos po 2005 metų pabaigoje Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) atlikto tyrimo.

Kaip teigiama naujausiame ENNSC tyrime, pastebimas naujos narkotinės medžiagos – haliucinogeninių grybų populiarėjimas. Toks narkotikų plitimas siejamas su nepakankamu visuomenės informuotumu.

Gali net mirti

Tyrėjai akcentuoja pagrindinę nerimą keliančio plitimo priežastį. Tai – jaunuolių įsitikinimas, kad natūralios kilmės narkotikai mažiau kenkia sveikatai ir psichikai. Kaip teigė Narkotikų kontrolės departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovė ryšiams su visuomene Vilma Janulytė, pagrindinė tokių narkotikų rizika – pavojus suvartoti labai nuodingų grybų. Tokių grybų vartojimas gali tapti rimtos ligos ar net mirties priežastimi.

Kaip teigiama ENNSC tyrime, haliucinogeninių grybų poveikis yra labai stiprus ir jis pasireiškia tikrovės suvokimo iškreipimu. Dažniausiai vartojantieji šiuos narkotikus be jokių priežasčių gali tapti labai laimingai arba patirti baisiausių išgyvenimų. Pavartojęs haliucinogeninių grybų asmuo nebekontroliuoja savęs, todėl dažnai tai gali tapti nelaimingų atsitikimų priežastimi.

Vartojimas grėsmingai auga

Lietuvoje haliucinogeninių grybų vartojimo lygis gana mažas, tačiau sparčiai auga. Kaip teigė Narkotikų kontrolės departamento prie LRV Informacijos analizės skyriaus vedėjas Ernestas Jasaitis, Lietuvoje šių narkotikų yra bandę 0,8 proc. 15-34 m. lietuvių ir 0,6 proc. 15-16 m. šalies moksleivių.

Didėjantis iš rinkos paimamų grybų kiekis ir Europos tendencijos byloja apie didėjantį tokių narkotikų populiarumą. Policijos departamento prie VRM duomenimis, 2005 metais iš neteisėtos apyvartos paimta 2,2 kg haliucinogeninių grybų.

Daug dėmesio prevencijai

PB pakalbinta Narkotikų kontrolės departamento prie LRV atstovė ryšiams su visuomene Vilma Janulytė teigė, kad šiuo metu departamentas rengia prevencijos akcijas prieš narkotikus keliais lygmenimis. „Daugiausiai akcijų kartu su Švietimo ir mokslo ministerija rengiame švietimo įstaigose. Taip pat Narkotikų kontrolės departamentas remia įvairių organizacijų projektus prieš narkomaniją”, – kalbėjo pašnekovė. Dauguma projektų yra tęstiniai, todėl galima lengviau pasiekti ilgalaikių tikslų. Geriausiai įvertintas prevencinis projektas – „Sniego gniūžtė 2005”. Jis yra bene žinomiausias Lietuvoje.

Naujausia departamento prevencijos akcija „Pramogos – be narkotikų” yra skirta naktinių klubų lankytojams. Kaip pasakojo V.Janulytė, anksčiau naktinių klubų auditorijos švietimu nesirūpinta. Visuomenės švietimui buvo sukurtas interneto puslapis www.benarkotiku.lt, kur informuojama apie pagrindinių rūšių narkotikus, jų poveikį bei žalą. Taip pat pateikiama informacija tėvams, kaip padėti vaikui, vartojančiam narkotikus.

Pašnekovė pasidžiaugė, kad, remiantis apklausomis, Lietuvoje tik 17 proc. jaunuolių yra vartoję narkotinių medžiagų, o net 50 proc. jaunuolių niekada nenorėjo jų pabandyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.