Bitės gali nešti ne tik medų, bet ir mirtį

Vabzdžio įgėlimas gali baigtis tragiškai, jei nebus laiku suteikta medicinos pagalba

Rugpjūčio mėnuo – masiškiausias atostogų metas. Nors didžiausi karščiai atslūgo, tačiau saulės ir šilumos prognozuojama dar su kaupu. Žmonės baiminasi geliančių vabzdžių, kurie nualinti karščio tapo agresyvesni nei paprastai. Apie 2-3 procentus žmonių yra alergiški vabzdžių nuodams, kurie gali sukelti mirtį.

Tragiška lemtis

Pastaruoju metu kaimyninėje Lenkijoje dėl vapsvos įkandimo mirė du žmonės. Lietuvoje Klaipėdos rajono gyventojui buvo mirtinas širšės įgėlimas.

Parčevo kaimelyje Palenkės vaivadijoje netoli Baltarusijos sienos vapsvos mirtinai sugėlė 49-erių metų Janą Birką, kuris mirė pakeliui į ligoninę. Tokia pati tragiška lemtis ištiko ir žinomą lenkų aktorę Evą Salacką.

Klaipėdos rajone, Šermukšnių kaime, trisdešimt aštuonerių metų Petrui Kalikui pavakare važiuojant traktoriumi į laukus širšė įgėlė į kairį šoną. Po valandos vyras mirė.

Mokslininkų duomenimis, nuo bičių, vapsvų, širšių įgėlimo kasmet miršta 3-48 žmonės iš 100 milijono gyventojų. Amerikoje per metus tokių mirčių būna apie 50. Lietuvoje beveik kasmet pasitaiko pavienių mirčių atvejų.

Laiku kreipėsi į medikus

Namų šeimininkė Loreta Petkevičienė laistė daržą, kai pajuto, jog kažkoks vabzdys įkando į koją. Moteriai įkandimo vietą niežėjo, ji paraudo. Kai kitą dieną koja pradėjo tinti, Loreta kreipėsi į gydytoją, kuri paskyrė vaistus nuo alergijos bei antibiotikus. Tinimas pradėjo atslūgti tik po keleto dienų.

Loreta tvirtino, kad jai taip nutiko pirmą kartą. Vasaros metu ne kartą įkąsdavo koks nors vabzdys, tačiau tokios alerginės reakcijos anksčiau nebūdavę.

Jurgitos Kazlauskienės šešiamečiam sūnui Sauliui, viešint kaime pas senelius, įgėlė bitė. „Gerai, kad buvau kartu su sūnumi ir mačiau, kas nutiko. Sauliuko ranka greitai ištino, todėl tuoj pat išskubėjome pas gydytoją. Kol atvažiavome, pradėjo tinti ir lūpos. Ligoninėje nedelsiant suleido vaistų. Gydytoja sakė, kad tai – alergija”, – pasakojo Jurgita. Ji džiaugėsi, kad suspėjo laiku į ligoninę nuvežti sūnų.

„Buvau girdėjusi, kad bitės įgėlimas gali būti pavojingas, tačiau nemaniau, kad taip gali nutikti mano sūnui”, – pasakojo J.Kazlauskienė.

Alergizuoja nuodai

Nuo širšės, vapsvos ar bitės įgėlimo nėra specialių apsisaugojimo priemonių. Kauno medicinos universiteto (KMU) Vidaus ligų klinikos docentė, 2-osios klinikinės ligoninės gydytoja alergologė-klinikinė imunologė Palmira Leišytė rekomenduoja nesirengti ryškiais, gėlėtais drabužiais, kurie gali atkreipti vabzdžių dėmesį.

„Geriausia vilkėti chaki, baltos, pilkos, žalios spalvų drabužiais. Gamtoje nereikėtų kvėpintis kvepalais, naudoti stipriai kvepiančių higienos priemonių, nevalgyti saldžių maisto produktų, kurie pritraukia vapsvas ir bites, nevaikščioti basiems ant žolės, kad neužmintume šių vabzdžių. Taip sumažintume įgėlimo riziką”, – sakė docentė P.Leišytė. Prakaitas taip pat traukia vapsvas, bites. Todėl alergiškiems žmonėms patariama, kai karšta, gamtoje nedirbti sunkaus fizinio darbo.

Pamačius vapsvas ar bites medikai pataria nesiblaškyti, nesiskeryčioti rankomis, nepanikuoti, nes jos puola ir gelia dažniausiai tik besigindamos. Ypač svarbu elgtis ramiai prie bičių spiečių, širšių lizdų, nes vabzdžiai, pajutę pavojų, išskiria lakias medžiagas – pavojaus signalą kitiems vabzdžiams.

Daugeliui žmonių šių vabzdžių įgėlimas sukelia tik vietines odos sudirginimo reakcijas: įgėlimo vietoje paraudimą ir patinimą iki 5 cm dydžio, praeinantį per 1-2 paras. „Alergiškiems žmonėms peršti, parausta, patinsta didesnis kaip 10 cm odos plotas, kartais ištinsta visa galūnė, – sakė gydytoja P.Leišytė. – Tačiau daliai žmonių įgėlimas sukelia sistemines, tai yra labai išplitusias reakcijas, kai niežti ir išberia visą kūną, pažeidžiama ne tik oda, bet ir kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių, virškinimo sistemos. Gali užkimti balsas, atsirasti dusulys, galvos svaigimas, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmas. Sunkiausios reakcijos – gerklų angioedema ir anafilaksinis šokas. Jo simptomai – ne tik odos bėrimas, patinimai, dusulys, bet ir staiga atsiradęs didelis silpnumas, galvos svaigimas, krenta kraujospūdis, darosi sunku kvėpuoti ir žmogus gali mirti”.

Jei į ranką, koją įgėlė vapsva, širšė ar bitė, reikia galūnę užveržti aukščiau įkandimo vietos, kad kuo mažiau nuodų patektų į kraują. Jei bitės geluonį galima lengvai ištraukti, tai reikia padaryti, tačiau jei lengvai nesiseka, jokiu būdu negalima maigyti audinių aplink, nes tai dar pavojingiau, nuodai gali labiau išplisti. Ant įgėlimo vietos reikia uždėti ką nors šalto. Jei žmogui darosi silpna ir bloga, būtina jį vežti į gydymo įstaigą.

Alergiją sukelia vapsvos ir bitės nuodai. Juose esančios medžiagos veikia kaip alergenai ir gali sukelti gyvybei pavojingas reakcijas. Negydomas anafilaksinis šokas visada baigiasi mirtimi. Vapsvos ir bitės nuodai gali sukelti mirtį dėl alerginės išplitusios reakcijos.

Padidėjusi rizika

Pavojingos reakcijos po bitės, širšės, vapsvos įgėlimo gali kilti alergiškiems žmonėms.

„Negalima tiksliai prognozuoti, kad antrą kartą įgeltam žmogui vėl kils sunki reakcija. Turi reikšmės įgėlimų skaičius, laikotarpis, praėjęs nuo pirmos alerginės reakcijos, žmogaus amžius, ar neserga širdies ir kraujagyslių ligomis ir kt. faktoriai. Žmonės, patyrę sisteminę alerginę reakciją, su savimi privalo turėti būtinas pagalbos priemones – švirkštą ir adrenalino (epinefrino) preparato. Užsienyje parduodami net rinkiniai, kuriuose būna švirkštas, jau pripildytas šio preparato”, – teigė docentė P.Leišytė. Įgėlus vabzdžiui, būtina nedelsiant sušvirkšti šio preparato į raumenis.

Jei žmogus žino, kad yra alergiškas, jam visada reikia turėti gydytojo paskirtų vaistų rinkinį.

Jei įgėlimas sukelia silpnesnę alerginę reakciją, žmogus tik išbertas, pvz., dilgėlinės bėrimu, medikė rekomenduoja išgerti arba suleisti į raumenis antihistamininių vaistų. Jei žmogus ne tik išbertas, bet ir stipriai patinęs, be antihistamininių vaistų, papildomai būtina išgerti arba sušvirkšti gliukokotikoidų, pvz., prednizono. Jei žmogus nėra alergiškas, jei reakcija įprastinė, silpna (lokali), pakanka ant įgėlimo vietos uždėti ledo gabaliuką, patepti fenistilio geliu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Bitės gali nešti ne tik medų, bet ir mirtį"

  1. justus

    kvailas straipsnis.Ar sunku parasyt, kad reikia susileist greitai adrenalino ampule i raumenis, kuria reikia tureti namuose , masinoj ir t.t.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.