Preliminari išvada rašytojo mirties byloje

Pakeisti rezonansą visuomenėje sukėlusios netikėtos G.Beresnevičiaus mirties aplinkybes tyrę pareigūnai

Vakar atlikus savaitgalį netikėtai mirusio rašytojo Gintaro Beresnevičiaus palaikų ekspertizę, konstatuota, kad preliminari mirties priežastis – širdies nepakankamumas.

Tokia informacija vakar po pietų disponavo laikinai Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pareigas einantis Brunonas Maculevičius, kurio nurodymu vakar iš ryto Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra paėmė iš Vilniaus 3-iojo policijos komisariato pradėto ikiteisminio tyrimo medžiagą dėl rašytojo mirties priežasties nustatymo.

Tyrimą tęs kiti

Prokurorų sprendimu, ikiteisminį tyrimą tęs Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyrius. Tačiau, kaip vakar dienraštį tikino B.Maculevičius, jokių duomenų, kad rašytojas būtų buvęs nužudytas, nėra, tai ir patvirtino preliminari skrodimo išvada. Oficialiai ji bus patvirtinta tik po mėnesio.

Anot prokuroro, minėto VPK skyriaus pareigūnai tęs tyrimą tik todėl, kad norima kuo objektyviau ištirti šio nemažą rezonansą sukėlusio įvykio aplinkybes. B.Maculevičiaus teigimu, ir jie tęs tyrimą tik dėl mirties priežasties nustatymo.

Tačiau prokuroras neslėpė, kad ant velionio veido aptikta mėlynė, kuri, pašnekovo patikinimu, su netikėta rašytojo mirtimi neturi nieko bendro. Neva pagal spėtų apklausti liudytojų parodymus, ji buvo jau iki atvykstant policijai.

Barmenės pasakojimas

Kaip jau pranešta, tą lemtingą G.Beresnevičiui vakarą sostinės policijos patruliai išsivežė jį iš miesto centre esančio baro „Trečias brolis”.

Tą vakarą dirbusi ir policiją kvietusi barmenė Liudmila vakar dienraščiui pasakojo kvietusi pareigūnus klientų prašymu. Policijos išsivežtas vyriškis atėjo į barą jau išgėręs ir čia dar pasivaišinęs papildomai ėmė elgtis agresyviai.

Iš pradžių prie kitų lankytojų kibęs neblaivus klientas išprašytas iš baro savo jėgomis. Tačiau jis vis tiek brovėsi atgal, dėl to ir kviesta policija.

Barmenės teigimu, pareigūnai atvyko maždaug po dešimties minučių, tiek laiko, kad jis neįsibrautų atgal į salę, su juo grūmėsi baro budėtojas bei vienas iš lankytojų.

Kokiomis aplinkybėmis triukšmadarys buvo įsodintas į policijos patrulių automobilį, barmenė tvirtina nemačiusi. „Nemanau, kad jis norėjo ten sėsti savo noru”, – tik toks buvo pašnekovės komentaras.

Lemtis užklupo ne nakvynės namuose

Nuo to, kad pati nematė šio įvykio aplinkybių ir tegalinti perpasakoti, ką jai pasakojo tąnakt budėjusi slaugė, vakar pokalbį su „Kauno diena” pradėjo ir laikinai Vilniaus nakvynės namų „Sala” vedėjos pareigas einanti Margarita Vaiškūnienė. Jai svarbiausia buvo paneigti, kad žinomas rašytojas mirė nekokią reputaciją turinčioje jų įstaigoje.

Anot šios pašnekovės, slaugė pasakojo buvusi iškviesta nakvynės namų kieman kolegos budėtojo, kuris išėjo pasitikti į teritoriją įvažiuojančio automobilio. Prie jo ant grindinio gulintį vyriškį ji radusi pamėlusiu veidu. Jis tikrai nebuvo kruvinas, tačiau į akis krito šviežia kraujosruva po akimi.

„Čia jau nebe mūsų klientas”, – anot M.Vaiškūnienės, išsprūdo slaugytojai, nebeužčiuopus gulinčiojo ant žemės pulso. Tačiau iki greitosios medikų, konstatavusių mirtį, atvykimo ji dar bandė vyriškį gaivinti.

Pagrindo įtarti patrulius nėra

Slaugė pasakojo atkreipusi dėmesį ir į neįprastą policininkų, pristačiusių negyvą žmogų, sutrikimą. Pastarieji net pamiršo paimti iš mirtį konstatavusių greitosios medikų reikiamą dokumentą, todėl šiems teko pakartotinai sugrįžti.

Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pareigas einančio B.Maculevičiaus, besiremiančio pirmine ikiteisminio tyrimo medžiaga, duomenimis, patruliai teigia, kad į nakvynės namus jų pristatytas vyriškis susmuko lipdamas iš automobilio. Jo kelionė iš Gedimino prospekto kaimynystėje esančio baro iki Antakalnyje įsikūrusių nakvynės namų užtruko tik apie dešimt minučių – tik tiek laiko G.Beresnevičius buvo šių pareigūnų žinioje. Pasak prokuroro, pradėti atskirą tyrimą dėl patrulių veiksmų nėra jokio pagrindo. Vilniaus 3-iojo policijos komisariato, pradėjusio tyrimą dėl G.Beresnevičiaus mirties aplinkybių, viršininkė Liucija Borusevičienė buvo dar konkretesnė: „Dėl ko pradėti tą tyrimą – dėl to, kad pareigūnai atvyko laiku?”

Bus palaidotas prie mamos

Velionio žmona Auksė Beresnevičienė, kurią pavyko prašnekinti jau po vyro skrodimo, vakar dienraščiui guodėsi, kad dabar nenorinti gilintis į nelaimės detales.

Našlė tepasakė, kad vyras niekada nesiskundęs jokiais širdies skausmais, tačiau jam buvo diagnozuota skrandžio opa, o tai, kaip dabar teigia specialistai, galėjo būti ir ne visai tiksli diagnozė.

Šiandien buvęs Kultūros, filosofijos ir meno instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas, humanitarinių mokslų daktaras, docentas G.Beresnevičius, vos prieš mėnesį minėjęs keturiasdešimt penktąjį gimtadienį, tačiau spėjęs parašyti ne vieną knygą ir, kaip vakar „Kauno dienai” teigta Rašytojų sąjungoje, rudenį jau turėjęs tapti jos nariu, bus palaidotas Romainių kapinėse šalia mamos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.