Nuomojamų būstų badas

Kaune aprimus nekilnojamojo turto pirkimo bumui, šoktelėjo butų, kuriuose norima laikinai apsigyventi, paklausa

Kaune norintieji išsinuomoti vidutinio brangumo būstą turi ilgai jo ieškoti ir netgi pasikliauti sėkme. Pigesnių butų pasiūla gerokai atsilieka nuo paklausos. Butų savininkus atakuoja ne tik studentai, tradiciškai užplūstantys miestą rugpjūtį, bet ir jaunos šeimos.

Paieškos tęsiasi mėnesiais

Iš Alytaus Į Kauną atvykęs dirbti apsaugos darbuotojas Vaidas norėtų apsigyventi dviejų kambarių bute kartu su drauge ir jos broliu. „Prieš kelis mėnesius radome butą už 350 litų, taip pat dar turime mokėti ir komunalinius mokesčius, tačiau už šią sumą tenka gyventi apgailėtinomis sąlygomis, – pasakojo vaikinas. – Būstai įrengti buvusiose Tuberkuliozės ligoninės patalpose, kurios, matyt, buvo privatizuotos. Vieni ten įsirengė garažus, kiti – butus. Jie labai drėgni, pavyzdžiui, išskalbti drabužiai džiūsta kelias dienas. Norėtume išsinuomoti kitą būstą, tačiau nerandame net ir už didesnę kainą”.

Už tokią pačią sumą ieškantis buto Jonas sakė, kad jau du kartus skelbėsi internete. „Tačiau niekas neskambino, o pačiam irgi rasti nepavyksta, – prisipažino jis. – Kartą internete pamačiau naują skelbimą ir tuoj pat puoliau skambinti, tačiau nuomotojo linija buvo nuolat užimta, paskui jis pradėjo atmetinėti skambučius, vadinasi, mane kažkas aplenkė”.

Nesiseka būsto rasti ir studentėms Jolantai ir Dovilei, kurios už dviejų kambarių butą siūlo 500 litų. „Ieškome būsto kelias dienas, bet atsimušame kaip į sieną”, – sakė jos.

Kalbintos jaunos šeimos, kurios sutinka mokėti nuo 500 iki 700 litų už vidutinį butą bet kuriame mikrorajone, taip pat minėjo, kad sužinoję apie išnuomojamą būstą niekaip nespėja lenktynėse su kitais ieškančiaisiais. „Skelbiamės internete, laikraščiuose, skambiname vos tik sužinoję apie kokį nors pasiūlymą, tačiau jau nuo vasaros pradžios nepavyksta rasti nei dviejų, nei trijų kambarių buto”, – guodėsi Rimas ir Greta Stankevičiai.

Nuomotojai džiaugiasi

Dviejų kambarių buto savininkė Laura sakė, kad jai užteko tik vieną kartą paskelbti internete apie nuomojamą būstą už 550 litų. „Praėjus pusvalandžiui jau turėjome klientą”, – džiaugėsi ji. Pasak moters, pernai už tokį patį butą ji per mėnesį iš nuomininkų gavo šimtu litų mažiau. „Akivaizdžiai matyti, kad paklausa išaugusi”, – įsitikinusi ji.

Nuomotis vieno kambario butus interneto ir laikraščių skelbimuose siūloma labai mažai. Jų nuomos kaina nedaug skiriasi nuo dviejų kambarių būstų, o kai kurie netgi didesni. Pavyzdžiui, Pramonės prospekte išsinuomoti paprastą butą kainuoja 700 litų. Skelbime kaip privalumas nurodoma rakinama laiptinė.

Trijų kambarių butai prilygsta dviejų kambarių būstams sostinėje – jie kainuoja 900 litų, o kai kurie – daugiau kaip tūkstantį. Kai kurie kalbinti būstų savininkai sakė neatmetantys galimybės didinti nuomos kainas, jei paklausa išliks tokia pati. „Kol kas visi savininkai dar žvalgosi ir greičiausiai nesuvokia, kad nuomos rinkoje irgi galima pradėti staigų kainų didinimą, tada jau kalbėtume ne apie butų, o jų nuomos kainų burbulą”, – svarstė vienas nenorėjęs prisistatyti buto savininkas.

Norinčiųjų daug, bet pasiūla nesikeičia

Nekilnojamojo turto agentūros „Lituka” generalinis direktorius Algimantas Rudokas pastebi, kad norinčiųjų išsinuomoti būstus, palyginti su praėjusiais metais, padaugėjo apie 30 proc. „Tačiau nuomojamų būstų pasiūla išliko tokia pati, – sakė jis. – Vasaros pabaigoje nuomotojų bumas kilo dar ir dėl atvykusių į Kauną studentų”. A.Rudoko nuomone, kol kas padėties nekeičia ir naujos statybos daugiabučiai. „Nors naujų būstų nemažai statoma ir Kaune, tačiau tai problemos neišsprendžia, nes niekas nenori nuomoti naujo buto. Be to, nuo šio pavasario pastebime, kad sumažėjo besiskolinančiųjų iš bankų, o tai irgi didina nuomojamų būstų paklausą”.

Nekilnojamojo turto agentūros „Nidulus” nekilnojamojo turto nuomos vadybininkės Linos Sabaitės nuomone, nemažai studentų buvo apdairūs ir sutiko mokėti už butus per vasarą, kad nereikėtų vėl ieškotis būsto.

Bendrovės „Denanda” vadybininkė Lina Meištaitė mano, kad dalis nuomotojų galėjo atsisakyti šio verslo. „Studentai ir jauni žmonės nesaugo išnuomoto būsto, todėl kai kurie savininkai nenori turėti remonto išlaidų, taip pat klausytis kaimynų skundų dėl nuomininkų keliamo triukšmo”, – svarstė ji.

Šiuo metu nuomojamų butų trūkumas jaučiamas ir Vilniuje. „Dažnai telefonu su savininku susitaręs gyventojas nespėja nuvežti rankpinigių – šeimininkas jau būna išnuomojęs brangiau kitiems”, – sakė „Nidulus” Vilniaus skyriaus vadovas Mindaugas Boguševičius. Sostinėje dviejų kambarių butai per mėnesį vidutiniškai kainuoja 800–1000 litų.

Stabili tik prabangių būstų rinka

Nekilnojamojo turto agentūros „InReal” Kauno atstovybės Prekybos skyriaus vadovas Vilius Grybėnas teigė, kad brangesnių, prestižinėse vietose esančių butų paklausa nekinta. Centre įvairaus dydžio gerai įrengti butai kainuoja 1000 – 1500 litų.

Įmonės „Ober-Haus” Kauno biuro gyvenamojo departamento vadovė Eglė Norkienė sakė, kad prabangius butus dažniausiai nuomojasi užsienio kompanijų darbuotojai, atvykę ilgesniam laikui į Kauną. „Šių būstų rinka yra stabili – jų nepritrūkstame klientams, bet nėra ir taip, kad toks butas būtų ilgai neužimtas”, – teigė ji.

„SEB Vilniaus banko” finansų analitikas Gitanas Nausėda nesiryžo teigti, kad nuomininkų pagausėjo dėl sumažėjusio nekilnojamojo turto pirkėjų skaičiaus. „Galima teigti tik tai, kad stabilizavosi nekilnojamojo turto kainos, – teigė jis. – Bet tai nereiškia, kad sumažėjo besiskolinančiųjų”. Jis tik pripažino, kad tokių tendencijų galima tikėtis ateityje. „Paskolos šiek tiek pabrango ir tai gali atšaldyti gyventojus”, – svarstė jis. Mažiau nei per metus vidutinės bankų palūkanos būsto paskoloms padidėjo apie vieną procentą.

Lietuvos banko duomenimis, vienam šalies gyventojui tenka 23,8 kv. metrų gyvenamojo ploto. Kaune – 21,7 kv. metrų. Tai maždaug tris kartus mažiau nei Europos Sąjungos vidurkis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.