Plepalai kainuoja milijonus litų

Kauno miesto mero mobiliojo ryšio telefonu naudojasi jo sūnus

Kauno politikai ir tarnautojai nevengia piktnaudžiauti privilegijomis. Mobiliojo ryšio paslaugų operatorių nuolaidomis jie pamalonina ir šeimos narius, partijos įsigudrina Savivaldybėje įdarbinti referentes, neva tvarkančias miesto reikalus. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pasiryžusi ištirti, ar tarnautojai nesinaudoja jiems suteiktomis privilegijomis.

Darbo metu rūpėjo partija

Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatoriai) interneto svetainėje Kauno miesto Panemunės -Šančių skyriaus atstove įvardyta Raminta Baltuškienė. Prie jos pavardės dar vakar buvo nurodytas ir Savivaldybės Nuosavybės teisių atkūrimo skyriaus fiksuotojo ryšio telefonas 422306. R.Baltuškienė Savivaldybės Nuosavybės teisių atkūrimo skyriuje dirbo nuo 1996-ųjų. 2004 metų gegužę-gruodį ji ėjo dar ir Tėvynės sąjungos frakcijos referentės pareigas.

„Savivaldybės telefono nurodymas yra netoleruotina ir ydinga praktika”, – sakė Kauno konservatorių lyderis Andrius Kupčinskas.

Vakar po pietų svetainės administratoriai paskelbė mobiliojo ryšio R.Baltuškienės telefono numerį, bet moteriai dirbant Savivaldybėje už telekomunikacijos paslaugas buvo apmokama iš miesto biudžeto. Bendrojo skyriaus vedėjas Ignas Levandavičius „Kauno dienai” patvirtino, kad 2004 metais konservatoriai už ryšius Savivaldybei nesumokėjo nė cento.

Privilegijos iš miesto biudžeto

Šiuo metu R.Baltuškienė yra Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėja. Ji nedirba Savivaldybėje, bet jos tinklalapyje internete moteris nurodyta kaip vyresnioji specialistė. Paskambinus telefonu, ragelyje pasigirdo fakso zyzimas. R.Baltuškienė neatsiliepė ir į mobiliojo ryšio telefono skambutį. Šiuo metu Seimo nariai yra išėję atostogų, atostogauja ir jų padėjėjai.

Teisindamasis dėl Savivaldybės nurodyto telefono numerio, A.Kupčinskas tikino neįžvelgiąs nieko bloga, nes panašiai elgiasi ir kitos politinės partijos.

„Liberalų ir centro frakcijos sekretorės pareigas eina Savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo departamento referentė”, – sakė A.Kupčinskas.

Kauno politikai leido sau prabangą, kad sekretorėms ir kitoms padėjėjoms iš miesto biudžeto būtų mokamas 0,3-0,5 tarnybinio etato priedas. Tai sudaro maždaug 400-600 Lt per mėnesį.

Kasmet – pusantro milijono litų

Pasak I.Levandavičiaus, Savivaldybės tarnautojai naudojasi 560 fiksuotojo ryšio telefonų. Jiems taip pat yra išduota apie 300 mobiliojo ryšio telefonų. Už suteiktas paslaugas Savivaldybė apmoka „Lietuvos telekomui” ir mobiliojo ryšio paslaugų operatoriui „Omnitel”. Su šiomis įmonėmis sudarytos ilgalaikės sutartys.

„Apskaita pas mus labai tvarkinga, o skyriuje nuolat dirba įvairūs tikrintojai: auditas, valstybės kontrolė”, – patikino Apskaitos skyriaus vedėja Birutė Liaudenskienė.

Tačiau ji negalėjo pasakyti, kiek kasmet pinigų tenka „Omnitel”, o kiek „Lietuvos telekomui”. „Paslaugos apskaitomos vienoje eilutėje „už ryšius”, – sakė B.Liaudenskienė.

Ryšiams iš miesto biudžeto kasmet atseikėjama apie 1,52 mln. Lt. Nedidelę dalį šių išlaidų sudaro mokėjimai už „Lietuvos pašto” paslaugas.

B.Liaudenskienė sakė, kad už naudojimąsi Savivaldybės telefonais lėšas sugrąžina tik Vyriausybės atstovės Kauno apskrityje tarnyba ir Seimo nariai, kurių priimamieji yra miestui priklausančiose patalpose. Sugrąžintos lėšos sudaro 2000-2500 Lt per mėnesį.

Nuolaidos šeimos nariams

„Kauno dienai” pradėjus detaliau domėtis mobiliojo ir fiksuotojo ryšio telefonų naudojimo subtilybėmis, paaiškėjo, kad kai kurie tarnautojai turi net po kelis mobiliojo ryšio telefonus.

Pavyzdžiui, iš pateiktos sąskaitos Savivaldybei matyti, kad Apskaitos skyriaus vedėja B.Liaudenskienė turi net tris mobiliojo ryšio telefonus.

„Turiu tik vieną tarnybinį telefoną, o kiti priklauso mano šeimos nariams”, – sakė B.Liaudenskienė. Tai reiškia, kad kartu su B.Liaudenskiene „Omnitel” nuolaidomis naudojasi ir jos artimieji. Apskaitos skyriaus vedėja čia neįžvelgia nieko blogo, nes esą tokių žmonių kaip ji Savivaldybėje yra ir daugiau.

Archyve vyresniąja specialiste dirbanti Gražina Steikūnienė taip pat turi tris mobiliojo ryšio telefonus.

Meras turi du telefonus

Savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintu įsakymu, politikams ir tarnautojams yra nustatyti tam tikri pokalbių limitai. Pavyzdžiui, meras per mėnesį gali prakalbėti ne daugiau nei 500 Lt. Viršijus limitą, praplepėti litai išskaičiuojami iš atlyginimo.

Gegužę dviem telefonais naudojosi ir Kauno miesto meras Arvydas Garbaravičius. Vienu jis prakalbėjo 478 Lt, o kitu – 245 Lt. Birželį jis turėjo jau tik vieną telefoną, o už paslaugas Savivaldybė padengė 426 Lt sąskaitą.

„Kauno dienai” paskambinus telefonu, juo atsiliepė ne meras, o jo sūnus Rytis Garbaravičius. „Kodėl naudojatės tėvo telefonu?” – paklausėme R.Garbaravičiaus.

„Man jį tėvas atidavė, nes manasis telefonas užblokuotas”, – teigė R.Garbaravičius. Jis neprisiminė mėnesio, kada mobiliojo ryšio telefonas buvo užblokuotas. Tuo tarpu su meru vakar susisiekti nepavyko.

Neįžvelgia nieko bloga

„Mes nematome nieko bloga, kad nuolaidomis gali naudotis darbuotojų šeimos nariai”, – sakė Bendrojo skyriaus vedėjas I.Levandavičius.

Tarp Kauno miesto politikų du mobiliojo ryšio telefonus turi ir liberalcentristas Eligijus Dzežulskis- Duonys. Be kita ko, telekomunikacijų bendrovės teikiamomis nuolaidomis gali nesunkiai pasinaudoti ir artimi politikų bendražygiai. Mokėjimo planu „Lyderis”, kurį pasirinko Savivaldybė, skambučiai į bet kurį tinklą kainuoja 29 ct už minutę. Itin maži tarifai taikomi įmonės abonentams.

Laikinai Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininko pareigas einantis Vytautas Andriulis „Kauno dienai” nesiryžo komentuoti, ar Kauno tarnautojai nepažeidžia etikos, kai nuolaidomis Savivaldybei naudojasi ir jų šeimų nariai. „Tačiau jei į mus bus kreiptasi, tyrimą būtinai pradėsime”, – sakė V.Andriulis.

Tarnautojas įkliuvo pats

Birželį pokalbių rekordininkais galima laikyti Kultūros skyriaus tarnautoją Vilių Kaminską (367 Lt), Savivaldybės administracijos direktorių Arūną Keserauską (363 Lt). Tačiau abiejų jų pareigos susijusios su daugybe pokalbių, derybomis, todėl išlaidavimu tai būtų sudėtinga pavadinti. Eiliniams tarnautojams suteikti 100-120 Lt limitai, bet dažnas valdininkas juos vis tiek viršija.

Bendrojo skyriaus vedėjas I.Levandavičius tikino, kad darbuotojai nuolat įspėjami nepiktnaudžiauti mobiliojo ir ypač fiksuotojo ryšio telefonais.

„Kartą pas mane atėjo vienas pasipiktinęs darbuotojas, iš kurio už pokalbius iš atlyginimo buvo išskaičiuota 200 litų daugiau, nei jis tikėjosi, – prisiminė I.Levandavičius. – Peržiūrėjus išklotines paaiškėjo, kad jis pokalbių limitą viršijo skambindamas į įvairius žaidimus ar balsuodamas už realybės šou dalyvius”.

Netobulas kontrolės mechanizmas

Bendrojo skyriaus vedėjas I.Levandavičius pripažįsta, kad itin sunku pastebėti, ar tarnautojai nepiktnaudžiauja fiksuotojo ryšio telefonais. „Tai kontroliuoja tik vienas žmogus, kuris apkrautas ir kitu darbu”, – teigė I.Levandavičius.

„Kauno dienai” išanalizavus, kuriais telefonais prašnekama daugiausia pinigų, paaiškėjo, kad maždaug 80 proc. tarnautojų užtenka 100 litų. Pavyzdžiui, birželį mero referentės vienas telefono skaitiklis prisuko tik 66,66 Lt. Kitu mero telefono numeriu atėjo tik 34,97 Lt sąskaita. Tuo tarpu kai kurie Savivaldybės tarnautojai sugeba prakalbėti 300-500 Lt.

Paprastai jie sureikšmina savo pareigas, tačiau kažkodėl liūto dalį sąskaitos sudaro skambučiai mobiliojo ryšio abonentams.

Finansų skyriaus tarnautoja Dalia Šiaulienė prisiėmė dalį kaltės dėl 621 Lt sąskaitos birželį. „Teko skambinti į užsienį, tai mano kaltė, kad tarptautiniai pokalbiai telefonu sudarė 73 litus”, – sakė D.Šiaulienė. Tačiau vėliau ji ėmė neigti, kad prakalbėjo tiek lėšų, esą kabinete telefonu naudojasi keturios tarnautojos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.