Atseikėta pinigų teatrams ir muziejams

Pagal Vyriausybės investicijų programą rekonstruojami svarbūs Kauno pastatai atjaunės per keletą metų

Statybininkai darbuojasi Filharmonijoje, Dramos teatre, Karininkų ramovėje. Iki metų pabaigos bus atlikti pirmieji ambicingo renovacijos projekto darbai Vytauto Didžiojo karo muziejuje.

Artimiausiu metu ketinama galutinai užbaigti Muzikinio teatro rekonstrukcijos techninį projektą.

Vyriausybė šių metų antrajam pusmečiui didžiausią sumą – 5,5 mln. litų skyrė Kauno dramos teatrui, kurio renovacijos darbai, pradėti pernai pavasarį, jau gerokai įsibėgėję. Karininkų ramovei skirta 1,5 mln. litų.

Rugsėjį žadamos pirmosios įkurtuvės

„Už Vyriausybės skirtą sumą šiemet turime pabaigti Kamerinę salę mūsų pastato penktajame aukšte ir padaryti didelius darbus teatro fojė: išgriauti pertvaras, įrengti komunikacijas, tualetus rūsyje.

Statybininkai nuo grafiko neatsilieka. Architekto Algimanto Kančo parengtą rekonstrukcijos projektą vykdančios bendrovės „Kaminta” darbu esame patenkinti”, – dalykiškai kalbėjo antrus metus statybų verpete besisukanti Kauno dramos teatro vadovė Ina Pukelytė.

Pirmoji artėjančių įkurtuvių kregždė sklando jau čia pat. „Rugsėjo 15 dieną statybininkai prižadėjo atiduoti Kamerinę salę. Joje baigiantis rugsėjui numatyta spektaklio „Pietūs pas Liudviką” premjera. Rugsėjį žiūrovai jau galės patekti pro pagrindinį teatro įėjimą ir į kasas, nors jos dar bus laikinos. Kitąmet prasidės scenos modernizavimo darbai, salės remontas. Nors dar esame tik pusiaukelėje, šviesa tunelio gale jau matyti. Jei nebus pauzių finansuojant ir išlaikyta darbų sparta, realu, kad Dramos teatro rekonstrukcija bus užbaigta 2008 metų pabaigoje”, – žvelgė į ateitį I.Pukelytė.

Moderni scena – brangus malonumas

Kauno dramos teatras, 1959 metais įsikūręs buvusiame „Kapitolijaus” kino teatre, nuo to laiko nebuvo patyręs pastato ir materialinės bazės atnaujinimo.

Kauniečio dramaturgo Juozo Grušo anūko, architekto Algimanto Kančo sumanymu rekonstruotas teatro pastatas atspindės tradicijos ir inovacijos jungtį. Nekeičiant dekoro elementų bus atverta fojė erdvė, kurioje įsikurs teatro informacinis centras su kavine. Bus pritaikytos naujos technologijos scenai, pagerės matomumas žiūrovams.

„Scenos pertvarkymas, modernizavimas – pats brangiausias teatro rekonstrukcijos etapas. Visame pasaulyje tai itin prabangus „žaisliukas”. Mes neturėsime visiškai idealios scenos pagal naujausią technikos žodį. Tokios yra valdomos kompiuteriais, su kylančiais ir besileidžiančiais segmentais, iš kurių galima suformuoti reikalingo scenovaizdžio kontūrus – kalnus, laiptus, rūmus ar požemį. Šie stebuklai kainuotų tiek pinigų, kiek skirta visai rekonstrukcijai. Tačiau vis dėlto permainų mūsų scenoje bus nemažai”, – žadėjo Dramos teatro vadovė.

Pasak I. Pukelytės, scena bus gilinama, platinama ir aukštinama. Tai duos daugiau erdvės aktorių ir režisierių fantazijai, o publika, kad ir kur sėdėtų, geriau matys spektaklio veiksmą. Bus restauruotas scenos sukamasis ratas, keičiami lynai, štangos, įdiegiama nauja garso ir apšvietimo įranga.

„Preliminariai skaičiuojant, teatro scenos pertvarkymui ir salės remontui, pakeičiant žiūrovų kėdes, prireiks apie 8-9 milijonų litų”, – prognozavo Ina Pukelytė.

Muziejaus ateitimi rūpinsis kariškiai

Vytauto Didžiojo karo muziejaus rekonstrukcija yra įrašyta į Lietuvos tūkstantmečio programą. Pirmieji darbai turėtų prasidėti šiemet, panaudojant Vyriausybės paskirtą antrajam pusmečiui sumą – 1 milijoną 50 tūkstančių litų.

„Šie pinigai bus panaudoti perdengti pastato stogui ir finansuoti rekonstrukcijos projektui. Stogo tvarkymo darbai turėjo prasidėti liepą, tačiau dėl objektyvių priežasčių nusikėlė į rugsėjį. Iš viso per trejetą metų Vytauto Didžiojo karo muziejaus pastatui ir ekspozicijai atnaujinti pagal Vyriausybės investicijų programą numatoma skirti apie 11 milijonų litų”, – sakė atostogaujantį muziejaus direktorių pavaduojantis skyriaus vedėjas Arvydas Pociūnas.

Pasak A.Pociūno, permainų laukta jau seniai. Nors prieš kelerius metus buvo pradėta remontuoti muziejaus didžioji salė, tačiau darbai įstrigo, nes dėmesys ir lėšos tuomet buvo sutelkti į filialo – Istorinės prezidentūros restauravimą.

Dabar užsibrėžta rekonstruoti ne tik visą Vytauto Didžiojo karo muziejaus pastatą, jo vidines instaliacijas, bet ir ekspozicijas. Rimtos renovacijos sulauks ir muziejaus fondų saugyklos, esančios Laisvės alėjos ir K.Donelaičio gatvės kiemuose. „Kur dėsime savo rinkinius per remontą? Manau, didelio galvosūkio nebus, nes kariškiai turi pakankamai pastatų, be to, dar ir gerai saugomų”.

Nuo šių metų sausio pasikeitė Vytauto Didžiojo Karo muziejaus steigėja. Dabar ji yra ne Kultūros, o Krašto apsaugos ministerija. Naujuoju muziejaus vadovu tapo pulkininkas leitenantas dr. Gintautas Surgailis.

„Krašto apsaugos ministerija yra užsibrėžusi daug nuveikti Vytauto Didžiojo karo muziejuje. Žvelgiame į ateitį su geromis viltimis, nes esame vienintelis Lietuvoje tokio statuso ir profilio muziejus, o savo eksponatais tikrai galime didžiuotis. Tą supratau pabendravęs su kolegomis iš užsienio”, – sakė A.Pociūnas.

Didelį remontą planuoja ir Muzikinis

„Dabar Vyriausybės paskirti 300 tūkstančių litų bus panaudoti parengti techniniam rekonstrukcijos projektui, kurį norėtųsi įgyvendinti iki 2009 metų, jei gautume finansavimą. Prireiktų apie 17 milijonų litų: reikia remontuoti žiūrovų salę, keisti jos kėdes, taip pat įrengti gerą ventiliaciją, atnaujinti santechniką. Darbus ketiname atlikti etapais, neuždarydami teatro, juolab kad neturime kur išsikelti”, – sakė Muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys.

Kapitalinė teatro pastato rekonstrukcija buvo atlikta 1984-aisiais. Po to didelių remonto darbų nebūta, išskyrus pastaraisiais metais suremontuotą fasadą ir pakeistus jo langus. Pasak B.Želvio, tai atsiėjo 2,2 mln. litų.

„Tikimės dar šiemet pakeisti ir kitus langus. Tam reikės 1 milijono litų. Prašėme paramos ir iš Kauno savivaldybės, nes Muzikinis teatras svarbus ne tik Kultūros ministerijai, jis reikšminga miesto veido dalis, architektūros ir istorijos paminklas”, – pabrėžė vadovas.

Pasak B.Želvio, per 22 metus, prabėgusius nuo paskutinės Muzikinio teatro rekonstrukcijos, viskas gerokai apšiuro ir susidėvėjo. Prieš prasidedant naujajam sezonui, teatras savo lėšomis ir jėgomis stengiasi suremontuoti išklerusias ir nuplyšusias žiūrovų salės kėdes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.