Čempionui liko tik gintis

Šių metų „Tour de France” dviračių lenktynių nugalėtojo amerikiečio Floydo Landiso dopingo testo B mėginio tyrimo rezultatas taip pat buvo teigiamas, tačiau lenktynių nugalėtojo titulą jis gali išsaugoti dar net pusę metų

Dopingo testas amerikiečiui buvo atliktas po 17-ojo prestižinių lenktynių etapo. F.Landisas jį įspūdingai laimėjo ir pakilo į trečiąją vietą bendrojoje įskaitoje, nors per 16-ąjį etapą buvo iškritęs iš pirmojo dešimtuko. Po to jis susigrąžino ir lyderio poziciją.

Ištyrus A mėginį prieš porą savaičių buvo nustatyta, kad F.Landiso organizme testosterono kiekis leistiną normą viršijo 3 kartus. Amerikietis tikėjosi, kad B mėginys paneigs kaltinimus, tačiau viskas baigėsi priešingai.

Nepasydamas to, dviratininkas ir toliau tvirtina jokių draudžiamų preparatų nevartojęs. „Nugalėjau, nes buvau stipriausias, – pakartojo jau anksčiau pasakytus žodžius F.Landisas. – Dabar visas jėgas atiduosiu, kad apginčiau savo garbę ir vardą”.

F.Landiso byla perduota JAV antidopingo agentūrai, kuri ir spręs, kokia nuobauda turi būti skirta dviratininkui. Amerikietis turėtų būti diskvalifikuotas 2 metams ir netekti „Tour de France” nugalėtojo titulo. Tiesa, titulą jis gali prarasti dar negreitai, mat ketina įrodinėti savo nekaltumą teismuose. „Vuelta a Espagna” lenktynių nugalėtojas Roberto Herasas, taip pat sučiuptas vartojęs dopingą, savo titulo dėl užtrukusių teismų neteko tik po pusės metų.

Įodumu tai, kad F.Landisas nusisamdė tą patį advokatą kaip ir R.Herasas, – ispaną Jose Marią Boxedo. Pusės metų bylą žada ir kitas F.Landiso advokatas – amerikietis Howardas Jacobsas.

„Su medicinos ir kitų mokslo šakų ekspertų pagalba įrodysime, kad Floydo pergalę lenktynėse lėmė ne draudžiamų preparatų vartojimas”, – pabrėžė H.Jacobsas.

Advokatas pridūrė, kad F.Landisas tikriausiai kreipsis ir į Tarptautinį sporto arbitražo teismą, jei JAV antidopingo agentūros sprendimas dviratininkui bus nepalankus.

F.Landisas turėtų tapti pirmuoju „Tour de France” nugalėtoju, netekusiu titulo dėl dopingo. Pirmoji vieta turėtų atitekti antrojoje vietoje finišavusiam ispanui Oscarui Pereiro. Šis per specialiai Vigo mieste surengtą spaudos konferenciją tvirtino, kad jau dabar jaučiasi kaip nugalėtojas.

Vos tik paskelbus B mėginio tyrimo rezultatus F.Landisas buvo atleistas iš „Phonak” ekipos. Jis dar nenubaustas, tačiau jau dabar aišku, kad per artimiausius 2 metus nepasirašys kontrakto su jokia profesionalų ekipa. Mat etikos kodekse, kurį yra pasirašiusios visos elitui priklausančios komandos, numatyta, kad būtent tiek laiko negalima pasirašyti kontrakto su vartojant dopingą sučiuptu dviratininku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.