Javapjūtė pamažu įsibėgėja

Grūdų supirkėjai pastebi, kad žemdirbiai per šią javapjūtę prikulia mažiau, tačiau geresnės kokybės grūdų

Šiemet skirtingų šalies regionų ūkininkai ir bendrovės kulti javus pradėjo bemaž vienu metu – apie Onines. Tačiau grūdų supirkėjai sako, kad javapjūtė tik prasideda. Pasak „Malsenos” Tiekimo skyriaus vadovo Renato Šaikaus, į šią grūdų supirkimo bendrovę grūdinių kultūrų derlius iki šiol buvo vežamas gana vangiai. Ypač mažai supirkta žieminių miežių. Menką derliaus pardavimą vadovas įvertino kaip žemdirbių žvalgytuves ir teigė tikįs, kad šią savaitę grūdų supirkimas pagyvės.

Kol Rytų Aukštaitijoje nebuvo pasirodęs lietus, pasak Šaikaus, į bendrovę buvo vežami itin aukštos kokybės kviečiai, jų kokybę buvo galima lyginti su auginamų pietiniame Europos regione. Už kviečių toną, nelygu jų kokybė, „Malsena” moka 340-380 litų. Tai 15 proc. daugiau nei buvo mokama pernai. Tačiau ūkininkai iš hektaro šiemet prikulia vos 3,5-4 tonas kviečių, kai ankstesniais metais kviečių derlius būdavo 5-6 tonos iš hektaro.

Vievis nurungė Pasvalį

„Kadangi „Malsena” grūdus superka ne tik Panevėžyje, bet ir Vievyje, turime galimybę palyginti. Pasirodo, Rytų Lietuvoje kviečių derlius nenukentėjo – tenykščiai ūkininkai ir bendrovės jo iškūlė po 5 tonas iš hektaro, o turtingiausių Pasvalio žemių ūkininkai jo teprikūlė vos po 3 tonas iš hektaro”, – tvirtino Šaikus.

„Joniškio grūdų” direktorius Gintautas Čirpys sakė, jog prie jo vadovaujamos grūdus superkančios bendrovės jau gera savaitė driekiasi derlių parduodančiųjų eilės. Pasak direktoriaus, įmonei sunkumų pridarė tai, kad kviečiai, miežiai bei rapsai į „Joniškio grūdus” gabenami vienu metu. Dėl to ir atvežusiesiems tenka pastovėti eilėse. Čirpys atkreipė dėmesį į itin gerą kviečių kokybę, palyginti su iškultaisiais prieš metus. Daugiausia atvežama aukščiausios rūšies kviečių, už jų toną mokama po 360 litų. Prastesnių kviečių tona atitinkamai vertinama 340 ir 320 litų už toną. Miežių tona kainuoja 310 litų, rapsų – 850 litų.

Grūdai baltymingi

„Kesko Agro Lietuvos” Grūdų ir sėklų departamento vadovas Robertas Lapinskas LŽ sakė, jog pirmosios dvi derliaus supirkimo savaitės parodė, kad grūdų atvežama tiek pat, kiek ir pernai, tačiau jie geresni. Už aukščiausios kokybės kviečius „Kesko Agro Lietuva” moka po 380 litų už toną, už ekstra klasės kviečius – 390 litų. Už pašarinius kviečius mokama po 330 litų, miežius – 300, avižas 275, rapsus – 840 litų už toną. Valdas Lebeda, grūdų supirkimo įmonės „Žvalguva” vadovas, akcentavo, jog šiųmečiai kviečiai labai baltymingi, gera jų glitimo kokybė, bet dėl to, kad kviečiai užaugo labai smulkūs, mažas jų saiko svoris. „Jau pradėti vežti ir pirmieji sudygę grūdai”, – tvirtino Lebeda. Pasak jo, taip atsitiko todėl, kad grūdai buvo labai subrendę, tad prasidėjus lietums, jie pradėjo dygti. Už toną aukščiausios rūšies kviečių „Žvalguva” moka po 380 litų, miežių – 320, rapsų – 850 litų. Lebeda apgailestavo, kad šiųmečius salyklinius miežius sugadino itin karšti ir saulėti orai – juose pernelyg daug prisikaupė baltymų, juos gali tekti supirkti pašarui. Dėl to miežių augintojai patirtų 15-20 procentų nuostolį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.