Į kovą su apgavikais kyla ir bažnyčia

Apsisaugoti nuo telefoninių sukčių Kauno gyventojai mokomi ir bažnyčioje. Vien šiemet patiklūs kauniečiai aferistams atidavė ketvirtį milijono litų.

Naują nusikaltimų prevencijos būdą pradėjo taikyti Kauno policijos pareigūnai. Bendradarbiaudami su Katalikų bažnyčios atstovais jie sumanė akciją, pirmiausia skirtą pensinio amžiaus miestiečiams. Vadinamųjų telefoninių sukčių aukomis per septynis šių metų mėnesius tapo per 50 kauniečių, o nusikaltėlių iš jų išviliota suma įspūdinga – beveik 250 tūkst. litų.

Dažniausiai nusikaltėlių pasakojimais apie išloštus piniginius prizus, giminaičius ištikusią nelaimę ar sukeltą eismo įvykį patiki senyvo amžiaus kauniečiai. Kad istorija skambėtų įtikimiau, sukčiai nevengia prisistatyti teisėsaugininkais.

„Deja, policijos pareigūnų perspėjimai daugeliu atvejų tikslinio adresato nepasiekia, mat senyvo amžiaus žmonės rečiau žiūri televizijos laidas ar skaito laikraščius, o štai į mišias susiruošia visi, kas dar bent kiek gali judėti”, – LŽ sakė Kauno miesto Vyriausiojo policijos komisariato Organizacinio skyriaus Ryšių su visuomene poskyrio vyresnioji specialistė Vitalija Gintautienė. Todėl idėja kovojant su sukčiais suvienyti policijos ir bažnyčios pajėgas pasirodė gana patraukli.

Pirmoji prevencinė akcija savaitgalį buvo surengta Šančių bažnyčioje. Parapijos klebonas Virgilijus Veprauskas po sekmadienio šv. Mišių žmonėms pristatė Kauno Šančių-Panemunės policijos nuovados viršininką Audrių Šakicką ir Mykolo Romerio universiteto Kauno policijos fakulteto studentes. Jos bažnyčioje gausiai susirinkusiems parapijiečiams dalijo lankstinukus, kuriuose aiškinama, kaip apsisaugoti nuo telefoninių sukčių. Šakickas trumpai apibūdino kriminogeninę situaciją Kaune, prašė žmonių, kad jie būtų budrūs ir saugotų save ir savo vertybes. Policijos pareigūnas pasakojo apie telefoninių sukčių spendžiamų pinklių subtilybes ir patarė, kaip elgtis jiems paskambinus, ragino būti atidiems einant pasiimti pensijos.

Prevencinė akcija Šančių bažnyčioje pirma, bet ne paskutinė Kaune. Policijos pareigūnai mano, kad tokias akcijas būtų galima surengti visose miesto bažnyčiose. Tai neabejotinai padėtų sumažinti nuo telefoninių sukčių nukentėjusių kauniečių skaičių. Iki šiol labiausiai sukčiams savo istorijomis sekėsi įtikinti Dainavos ir Žaliakalnio mikrorajonų gyventojus, tačiau apgautų žmonių būta visame Kaune.

Naujovei pritaria ir nuo 2004-ųjų pabaigos prie Kauno miesto Vyriausiojo policijos komisariato įsteigta Visuomeninė taryba bei jos pirmininko pavaduotojas, Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas dekanas kunigas Vytautas Grigaravičius. Būtent šioje bažnyčioje planuojama surengti kitą prevencinės akcijos etapą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.