Liepų lipčius purvina automobilius

Dėl ypač sausos ir karštos vasaros liepos gausiai varvino lipčius. Nuo jų ne tik juodavo šaligatviai, bet ir buvo ištepti automobilių kėbulai.

„Liepų lipčiuje yra aktyvių medžiagų. Jos veikia automobilių dažų dangą. Gali atsirasti pabalimų ar dėmelių”, – teigė garantiniu kėbulų remontu užsiimančios bendrovės „Visoda” direktorius Gintautas Stulga.

Jis patarė liepų lipčių valyti dervų valikliais, kurie pardavinėjami degalinėse. Tam tinka ir paprastas šampūnas ar stipresnė vandens srovė.

Jei automobilis yra aptaškytas liepų lipčiumi, nepatariama važiuoti į plovyklą dulkėtais keliais. Prie jų prikimba dulkės. Plaudami tokį mišinį plovyklos šepečiai subraižo dažų dangą.

Žymiai mažiau bėdų su liepų lipčiumi apvarvintais šaligatviais.

Miesto želdinius ir šaligatvius prižiūrinčios bendrovės „Klaipėdos želdiniai” direktoriaus pavaduotojas Gediminas Valašinas mano, kad dar porą kartų palis ir pajuodę šaligatviai vėl bus švarūs.

Anot jo, liepų lipčius yra kaip medus ir jį galima nuplauti vandeniu.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Varnagienė pripažino, kad liepos teršia šaligatvius ir automobilius.

Tačiau liepa greitai auga, gerai sugeria dulkes, išskiria deguonį, todėl yra naudingas medis mieste. Liepos žydi nuo pusės gegužės iki liepos. Po žydėjimo šie medžiai dvi ar tris savaites išskiria lipčių. Liepos gausiau „verkia”, kai būna karšti ir sausi orai.

Kaip ir kiekvienas augalas pablogėjus gyvenimo sąlygoms bando į pasaulį paleisti kuo daugiau palikuonių.

Klaipėda po karo buvo apsodinta liepomis. Pasak V.Varnagienės, dabar mieste stengiamasi įvesti daugiau medžių rūšių.

Pradėta sodinti kaštonus ir skroblus. Tačiau kiekvienas medis turi savų „minusų”. Kaštonai rudenį pradeda mesti vaisius, tuopos pažeria pūkų kamuolių.

Savivaldybės specialistai rinkdamiesi, kokius medžius sodinti mieste, naudojasi knygelės „Medžių, krūmų ir lianų asortimentas Lietuvos želdynams” rekomendacijomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.