Apsaugos darbuotojui svarbu ne amžius, o kvalifikacija

Populiarėja saugos tarnybų paslaugos.

Klestint statyboms, vis dažniau reikia saugoti ne tik statybos aikšteles, bet ir baigtus objektus, jau „užaugusias” gamyklas, prekybos centrus.

Saugos tarnyba „Argus” paslaugas gali pasiūlyti visoje Lietuvoje. Įkurti skyriai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Palangoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje, Telšiuose, Plungėje, Šilutėje, Druskininkuose, Kretingoje, Gargžduose. Neseniai įkurtas naujas „Argus” skyrius Nidoje.

Saugos tarnyba „Argus” įkurta 1995 metais Klaipėdoje ir dabar yra viena didžiausių licencijuotų saugos tarnybų Lietuvoje. Dabar „Argus” paslaugomis galima pasinaudoti visoje Lietuvoje.

Apie tai, kaip įmonės sėkmei svarbu čia dirbančių žmonių noras dirbti, kokie darbuotojai čia vertinami, kalbėjomės su „Argus” Klaipėdos skyriaus personalo vadove JULIJA DEKSNIENE.

– Kaip pavyko pasiekti, kad „Argus” tapo žinoma tarnyba, kad klientai pasitiki „Argus” teikiamų paslaugų kokybe?

– Tai lėmė ne tik teisingai pasirinkta verslo strategija, bet ir vieninga darbuotojų komanda.

Ji buvo suburta labai kruopščiai. Iš viso įmonėje visoje Lietuvoje dirba per tūkstantį darbuotojų.

Trečdalis iš jų dirba Klaipėdoje. Klaipėdos skyriuje vien apsaugoje dirba 346 darbuotojai.

– Kai kas vis dar įsitikinęs, kad apsaugos darbuotojas yra „kietuolis” raumenų kalnas. Kiek lemia fizinis pasiruošimas dirbti apsaugos darbuotojo darbą?

– Ne raumenys svarbiausia, o galva ant pečių. Logiškai mąstantis žmogus, nors ir neturintis fizinio pranašumo, gali užkirsti kelią bet kokiam konfliktui, susiorientuoti probleminėje situacijoje. Rasti sprendimą, kurio galbūt neras sutrikęs raumenų kalnas.

Fizinis pasiruošimas svarbus, tačiau svarbu ir psichologinis brandumas. Jo prireikia suvokiant, įvertinant situaciją, darbo specifiką ir numatant jame tykančius pavojus.

Žinoma, reikia ir fizinio pasirengimo: tenka ir bėgti, sulaikyti žmogų, stovėti viešuosiuose renginiuose. Prireikia ištvermės.

– Klaipėdos „Argus” skyriuje dirba 310 vyrų ir 36 moterys. Ar egzistuoja darbo pasidalijimas?

– Apsaugoje moterys dirba taip pat puikiai kaip ir vyrai. Stengiamės moterų vienų nepalikti objekte, jos darbuojasi kartu su vyrais. Tačiau jos puikiai dirba. Moterys objektuose dažniausiai kontroliuoja įvažiuojančias ir išvažiuojančias transporto priemones, įeinančius ir išeinančius asmenis, išrašinėja leidimus, juos tikrina.

– Ar svarbu apsaugos darbuotojo amžius?

– Mūsų kompanijoje dirba jauna komanda. Jaunesnių nei 18 metų negalime priimti – toks įstatymas. Yra keletas aštuoniolikmečių. Apie 80 procentų darbuotojų yra jaunesni nei 40 metų.

Dirbti ateina įvairias profesijas įgiję žmonės. Kai kurie jaunuoliai derina mokslus ir darbą.

Vyresnio amžiaus žmonės sudaro tik 20 procentų visų darbuotojų.

Tačiau ne todėl, kad įmonė laikosi nuomonės, esą vyresnio amžiaus žmonės yra nepageidaujami.

Tiesiog vyresni žmonės dažniau mato mieste jaunesnius už save, turbūt dėl to susidarė stereotipas, kad jie yra per seni tokiam darbui. Iš tikrųjų svarbu ne amžius, o žmogaus sąmoningumas, išmintis. Todėl ir vyresnio amžiaus žmonės, ieškantys darbo, gali drąsiai kreiptis pas mus. Kai ateina vyresnio amžiaus žmonės – vidutiniškai keturiasdešimtmečiai – jie nustemba: „Nejau priimsite? Maniau, kad dėl amžiaus nesu laukiamas”.

Noriu patikinti ir padrąsinti – lai nepritrūksta vyresniesiems ryžto ateiti. Pasitaiko klientų, kurie net pageidauja vyresnio amžiaus žmonių.

Tikiu, kad tarp vyresnių žmonių yra daug potencialių, gerų apsaugos darbuotojų.

– O jaunesni žmonės: kodėl jie pasirenka dirbti kaip tik tokį darbą?

– Pokalbio metu išsiaiškiname, kad žmonės ateina pas mus dirbti, nes neišsipildo jų svajonė įstoti į policijos mokyklą arba patinka karinė tarnyba, tačiau nėra galimybės toliau pasilikti tarnauti.

Tie žmonės mato panašumą tarp policijos, kariuomenės ir mūsų saugos tarnybos. Taip pat ateina tie, kurie siekia rūpintis aplinkinių saugumu, jiems tiesiog patinka būti tvarkdariais.

Kai kuriuos traukia apranga, kuri yra išduodama kiekvienam darbuotojui. Jie sako, kai praeina pro „Argus” uniforma apsirengusį apsaugos darbuotoją, ramu ir saugu tampa vien į jį pasižiūrėjus.

– Ar darbuotojai kelia kvalifikaciją?

– „Argus” turi mokymo licenciją, reguliariai rengia apsaugos darbuotojų kursus. Visi be išimties apsaugos darbuotojai privalo įgyti apsaugos darbuotojo profesinę kvalifikaciją. Kursai susideda iš teorinės ir praktinės dalies. Baigę kursus, dalyviai gauna pažymėjimus, kurie pripažįstami visoje Europos Sąjungoje ir suteikia teisę ne tik dirbti kvalifikuotu apsaugos darbuotoju, bet ir naudotis šaunamuoju ginklu savigynai bei dirbti su šaunamuoju ginklu. Be tokių specialiųjų mokymų, nuolat rengiami vidiniai kvalifikacijos kėlimo kursai.

Per kursus žmonės tarsi įgyja tam tikrą psichologinį paketą duomenų, išmoksta teikti pirmąją medicininę pagalbą.

– Tačiau vyresnio amžiaus žmonėms galbūt sunkiau derinti darbą su šeimos rūpesčiais?

– Esame lojalūs savo darbuotojams. Visada atsižvelgiame į pageidavimus, kokiu grafiku gali dirbti žmogus. Tarkime, jei žmogui yra brangi šeštadienio ir sekmadienio tradiciją, kai jis galbūt su žmona važiuoja į sodą, – mes stengiamės prisitaikyti prie tokio poreikio. Jis dirba nuo pirmadienio iki penktadienio.

Stengiamės parinkti objektą, kuris būtų arčiau namų, arba kad žmogui būtų patogu susisiekti, atvykti į darbą ir iš darbo. Tiesioginis darbuotojo vadovas tai išsiaiškina prieš skirdamas objektą.

Net jei taip susiklosto aplinkybės, kad darbuotojui tenka išsikelti į kitą miestą, jis visada turi galimybę iš Klaipėdos pereiti į bet kurį kitą skyrių.

Kiekvieną vasarą organizuojame sporto šventę, į kurią suvažiuoja darbuotojai iš visos Lietuvos. Siekiame, kad kolektyvas susipažintų tarpusavyje, kad bendraudami kartu pasidalintų darbo patirtimi. Nepamirštame savo darbuotojų gimtadienių, vestuvių ir kitokių progų. Gerai dirbantys darbuotojai gauna kvietimus į kiną, delfinariumą, kur gali apsilankyti su savo šeimomis.

– Kokios apsaugos darbuotojo karjeros galimybės?

– Pradedant dirbti „Argus” darbuotojui pavedama objekto apsauga. Tačiau su laiku, įgijus patirties ir pakankamą kvalifikaciją, jis gali pradėti kilti karjeros laiptais: pavedamas sudėtingesnio lygio objektas, darbuotojas pereina į greitojo reagavimo grupę.

Be to, visada yra galimybė pakilti iš tarnybos į administraciją. Turime pavyzdžių. Atėjęs į „Argus” darbuotojas pradeda savo karjerą poste, pakyla iki posto vyresniojo, gali pereiti į greitojo reagavimo grupę, pratęsti karjerą tarnybos vyresniuoju ir galiausiai pereiti į administraciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Apsaugos darbuotojui svarbu ne amžius, o kvalifikacija"

  1. VIRGINIJA

    Butu idomu suzynoti kokiuos kursus reikia baugti norint dirbti saugos tarnyboje ir kur kreiptis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.