Kaip elgtis radus radioaktyvųjį šaltinį

Panaudoti jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai yra perduodami valstybės įmonei Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūrai (RATA), kuri juos sutvarkiusi atiduoda saugoti į VĮ Ignalinos atominės elektrinės radioaktyviųjų atliekų saugyklą.

Tai turėtų būti finansuojama iš valstybės biudžeto.

Aptinkamas radioaktyviomis medžiagomis užterštas metalo laužas. Tai būna metalo laužo supirkimo aikštelėse, superkančių įmonių sandėliuose, perdirbimo įmonėse arba kroviniuose, įvežamuose bei išvežamuose per valstybinę sieną. Paprastai tai būna radioaktyviosiomis medžiagomis užterštų įrengimų detalės arba į metalo laužą patekę prietaisai, kuriuose yra sumontuoti jonizuojančios spinduliuotės šaltiniai.

Siekiant užtikrinti, kad visas išaiškintas radioaktyviosiomis medžiagomis užterštas metalo laužas bei gyventojų prašymu ar pagal jų informaciją surinkti šaltiniai ar radioaktyviosiomis medžiagomis užteršti daiktai būtų tinkamai sutvarkyti ir nekeltų grėsmės gyventojams ir aplinkai, Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūra finansuos šių radioaktyviųjų atliekų tvarkymą.

Todėl metalo laužą superkančios ar jį perdirbančios įmonės bei gyventojai, aptikę radioaktyviosiomis medžiagomis užterštą metalo laužą ar kitus daiktus, turi kreiptis į Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūrą (tel. 8 5 213 3139) ir informuoti Radiacinės saugos centrą.

Radiacinės saugos centras atkreipia gyventojų dėmesį į tai, kad jonizuojančios spinduliuotės, skirtingai nei cheminių medžiagų, žmogus negali pajausti.

Aptikus bet kokį prietaisą, įrenginį ar kitą nežinomos paskirties daiktą, pažymėtą jonizuojančios spinduliuotės ženklu, arba įtariant, kad jis gali būti užterštas radioaktyviosiomis medžiagomis, negalima jo liesti ar ardyti, o būtina nedelsiant pranešti Radiacinės saugos centrui telefonu (8 5) 236 1936, 8698 10328, 8698 29611 arba į artimiausią centro skyrių Klaipėdoje telefonu 8 46 383308. Kvalifikuoti radiacinės saugos specialistai patars, kaip toliau elgtis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.