Akvariumai – namų puošmena darbštuoliams

Akvariumas su plaukiojančiomis žuvytės – prabangi namų puošmena. Jei nusprendėte jį įsigyti, pirmiausia turite namie rasti jam tinkamą vietą. Tinkamai parinktas ir geras akvariumas taps ramybę, tylą, gerą nuotaiką bei teigiamą energiją spinduliuojančiu objektu.

Stulbinama įvairovė

Jei nesate akvaristikos specialistas, o tik mėgėjas, nepasiklysti akvariumų įvairovėje bus sunku. Būtina žinoti, jog akvariumai yra dvejopi: gėlavandenėms ir jūrinėms žuvims. Pradedančiajam patariama rinktis gėlavandenius, nes jiems prižiūrėti nereikia didelio išmanymo ir patirties.

Šiandien akvariumų dizaino įvairovė stebina net daug mačiusiuosius. Jie būna įvairiausi: apvalūs, panoraminiai, lenkto stiklo, kabinami ant sienos, įtaisomi rašomajame stale, apverstos prizmės, trikampio ir kitų įdomių netradicinių formų.

Akvaristikos specialistai siūlo aklai nesivaikyti madų, nes kai kuriuos jų neįprastų formų gana sudėtinga prižiūrėti. Pavyzdžiui, apvaliems sunku pritaikyti filtrus, kompresorių, ant mažo dugno sudėtinga pasodinti augaliukų, o apvalus stiklas net vaizdą iškraipo. Apie stačiakampio formos ir lygaus stiklo akvariumus taip pat ne patys geriausi atsiliepimai – juos taip pat sunku prižiūrėti.

Parinkti tinkamą vietą

Bene vienas geriausių pasirinkimų būtų trikampis akvariumas, nes jį pastačius į kampą galima funkcionaliai išnaudoti kambario erdvę. Tokiame ir vietos apstu, todėl gerai jausis ir žuvytės, ir augaliukai.

Bendrovės „Dalis erdvės” architektas Astijus Taujanskas apgailestauja, kad akvariumai retai naudojami erdvėms atskirti – kaip pertvara. „Tai labai gražus būsto papuošalas, pravartus ne tik interjere, bet ir psichologiniu požiūriu. Akvariumas yra lyg

papildomas šviesos šaltinis, kuriantis dinamišką vaizdą, ir atitvara tarp skirtingų funkcinių zonų. Gaila, kol kas ne visi tą supranta”, – sako A.Taujanskas.

Architekto teigimu, ieškant vietos akvariumui, reikėtų atsižvelgti į patalpų planavimo poreikius. „Akvariumo vaizdas yra vertingas, todėl reikėtų į tai atsižvelgti jį komponuojant ir parinkti tinkamą vietą”, – aiškina specialistas.

A.Taujanskas šį įrenginį rekomenduoja statyti svetainėje, virtuvėje, darbo kambaryje arba SPA zonoje. Čia jis atrodys skoningiausiai.

Mados galia

Psichiatrės-psichoterapeutės Kristinos Gintalaitės-Bieliauskienės teigimu, žmonės akvariumus renkasi dėl keleto priežasčių. „Didelis, geras ir gražus akvariumas yra brangus, todėl jį įsigyti gali tik turtingesni žmonės ar tie, kuriems svarbu mada. Kitiems jis padeda sumažinti įtampą, stresą ar bent trumpam atsipalaiduoti. Treti jį renkasi dėl to, kad yra gyvosios gamtos – gyvūnijos ir augalijos – mylėtojai”, – aiškina psichologė.

Jos manymu, daugiau čia yra tokių, kurie seka mada, siekia prestižo bei nori sukurti jaukų biuro ar namų interjerą. Žinoma, tai pateisina lūkesčius, nes žiūrėjimas į šią ramybės ir tylos oazę padeda atsipalaiduoti.

Tačiau ne visuomet akvariumai įsigyjami šiuo tikslu. Įnoringi verslininkai geba ne tik pamaloninti verslo partnerius ar klientus gražiu vaizdu, bet ir iš to užsidirbti. Reikia tik išradingumo! Sostinės naktinio striptizo klubo „Water World” savininkas akvariumus panaudojo ne pagal paskirtį – pasirodo, jame gali plaukioti ne tik gražios egzotiškos žuvytės, bet ir seksualios merginos. Ne visi ryžtasi tokiems drąsiems eksperimentams.

Palaima gamtos mylėtojams

K.Gintalaitė-Bieliauskienė įsitikinusi, kad šiandien nedaugelis žmonių akvariumus įsigyja iš meilės gamtai. Retas jaučia poreikį rūpintis gyvūnais.

Džiugu, kad vis dėlto dar galima rasti gamtos mylėtojų. Dainininkas Stano (Stanislavas Stavickis) savo naujus namus Vilniaus centre papuošė įspūdingu akvariumu (apie jo namus jau rašėme „Namų pasaulyje”). Per vieną svetainės sieną įrengtas didžiuliais natūraliais akmenimis dekoruotą akvariumas.

Stano neslepia mylintis gamtą, todėl gali valandų valandas praleisti priešais akvariumą, žiūrėdamas į jame plaukiojančias egzotiškas žuvytes. Dainininkui tai padeda atsipalaiduoti, romantiškai, svajingai nusiteikti ir sukaupti kūrybinės energijos.

Vaikams patinka rūpintis

Psichiatrė-psichoterapeutė K.Gintalaitė-Bieliauskienė įsitikinusi, jog suaugusiesiems akvariumas yra kur kas svarbesnis ir reikšmingesnis negu vaikams. „Žinoma, mažyliams taip pat patinka stebėti akvariume plaukiojančias žuvytes, tačiau tai trumpalaikis susižavėjimas, nes nėra tiesioginio kontakto bei atgalinio ryšio, kurio taip siekia vaikai bendraudami su gyvūnais”, – aiškina specialistė.

Vaikai mėgsta rūpintis gyvūnais, juos globoti, bet jei iš jų nesulaukia dėmesio, jie renkasi judrius, o ne pasyvius draugus – šunis, kates ir kitus keturkojus.

Akvariumas – gyva namų puošmena, o kai kuriems iš mūsų – nuostabi tylos ir ramybės oazė. Į jį žvelgiant galima pasinerti užmarštin, atsipalaiduoti, pasisemti teigiamos energijos, o gal net kūrybinių minčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.