Kanclerio kėdė matuojama keliems kandidatams

Seimo kanclerio pareigų pagaliau oficialiai neteko Arvydas Kregždė. Parlamento vadovas į jo vietą rudenį ketina siūlyti ne tik ligšiol minėtą kandidatą

Parlamentarams nebeliko trukdžių išrinkti naują Seimo kanclerį. Vakar iš šių pareigų buvo atleistas kelis mėnesius nedarbingumo pažymėjimą turėjęs Arvydas Kregždė, kanclerio posto netekęs dėl privilegijų skandalo parlamento kanceliarijoje.

Dar prieš Seimui išsiskirstant atostogų apie savo favoritą – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) sekretorių Valdą Rupšį pranešęs, bet jo kandidatūros oficialiai nepateikęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas keičia taktiką. Rudenį jis žada parlamentarams pasiūlyti rinktis iš kelių kandidatų.

Sirgo kiek galėjo

Muntianas LŽ sakė, kad Kregždė vakar pagaliau pasirodė Seime ir buvo atleistas. Parlamentarai buvo priėmę nutarimą, jog Kregždė bus atleidžiamas iš pareigų vos grįžęs po ligos.

Kadangi Seimas atostogauja, nuo balandžio nuolatinio vadovo neturinčioje parlamento kanceliarijoje šeimininkas geriausiu atveju atsiras rugsėjį. Dėl kritikos nusprendęs atsistatydinti Kregždė balandį pasiligojo, todėl ilgai negalėjo būti atleistas iš pareigų.

Kregždė sirgo itin ilgai – tol, kol suėjo terminas, kuomet darbuotoją galima atleisti ir dėl užtrukusios ligos. Nors Seimo nariai ir Muntianas ragino Kregždę pasveikti iki pavasario plenarinių posėdžių sesijos pabaigos, jis anksčiau nepasirodė.

„Nenoriu kalbėti apie tai, kas ir kodėl įvyko. Tai praeitis – reikia žvelgti į ateitį”, – vakar LŽ sakė atleistas Kregždė. „Kol kas mano sveikata neleidžia imtis aktyvios veiklos. Kurį laiką dar gydysiuos, semsiuos jėgų”, – pridūrė jis.

Darbo paieškoms Kregždė turės laiko, nes bent jau lėšų trūkumas kurį laiką jo nekamuos. Buvęs kancleris gavo išeitinę kompensaciją už neišnaudotas atostogas, kurios prisikaupė per kelerius pastaruosius darbo metus.

Leis pasirinkti

Seimo pirmininkas nutarė surasti konkurentų savo anksčiau įvardytam kandidatui į kanclerius – SADM sekretoriui Rupšiui. Muntianas jau yra pristatęs jį Seimo valdybai, tačiau projektas dėl skyrimo į pareigas parlamente taip ir liko nepateiktas.

„Teiksiu ne vieną, o kelias kandidatūras. Toks buvo Seimo frakcijų pageidavimas, nors Seimo statutas to nenumato. Tačiau taip gali pavykti greičiau išspręsti kanclerio problemą. Laikinasis vadovas negali vykdyti reikalingų struktūrinių ir kadrinių pakeitimų”, – LŽ pabrėžė Muntianas.

Kol kas Seimo pirmininkas neatskleidžia, kokias dar kandidatūras teiks svarstyti Seimui. „Kai tik pradės dirbti frakcijos Seime, tada pasiūlysiu”, – sakė jis.

Bene garsiausiai permainų Seimo kanceliarijoje reikalavusios Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis teigiamai vertino Muntiano ketinimus. „Jei prieš pateikiant vienintelį kandidatą Seimui jis bus išrinktas iš kelių, manau, tai bus gerai. Kuo didesnė konkurencija, tuo lengviau išsirinkti geriausią”, – sakė jis.

Būtinos permainos

Naujo, permainų vėjo galinčio atnešti kanclerio poreikis tapo akivaizdus po Valstybės kontrolės auditorių apsilankymo Seimo kanceliarijoje, kuris viešumon iškėlė daugybę pažeidimų ir piktnaudžiavimo atvejų.

Paaiškėjo, kad Seimo kanceliarija netinkamai sudarė kai kurias patalpų ir automobilių nuomos sutartis, netinkamai panaudojo dalį iš biudžeto skirtų lėšų, algas vairuotojams mokėjo pagal ydingą tvarką.

Valstybės kontrolė rekomendavo Seimo vadovybei kuo skubiau patvirtinti kanceliarijos reglamentą ir šalinti nurodytas problemas.

Pagal Seimo statutą parlamento kanclerį 5 metams skiria ir iš pareigų atleidžia Seimas parlamento pirmininko siūlymu.

Šiuo metu Seimo kanclerio pareigos laikinai patikėtos parlamento Informacijos technologijų departamento vadovui Jonui Mileriui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Kanclerio kėdė matuojama keliems kandidatams"

  1. Smilga

    Patiko „Kregždė sirgo itin ilgai”,vadinasi pas mus sirgti galima ne pagal ligos eigą,o pagal norą-trumpiau ar ilgiau.Taisyklė- sirgti reikia,kai braška kėdė.Sirgimą rinkimės pagal poreikį kaip naudingiau.Kuriozas.

  2. Juozas

    Kiek kam reikia sirgti, čia jau nurodo valdžioje esantys vyrai. Kokios ten ligonių kasos ar dar kas. Tos žemiškos pasakos tik eiliniam mokesčių mokėtojui, o ne kilmingiesiems partmafijos nariams. Reikėjo, kad truputi praeitų laikas, tai ir pasislėpė ligoninėje. Visas aprimo ir vėl galima išlysti lauk. Įdomu, ar mūsų „ketvirtoji valdžia” suuos, kur Kregždei susuktas sekantis šiltas lizdelis?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.