Karščiai darbo ritmo nepakeitė

Visą liepos mėnesį Lietuvoje tvyroję karščiai nepakeitė panevėžiečių darbo įpročių. Žmonės, dirbantys biuruose, džiaugėsi oro kondicionieriais, o lauko darbininkų darbdaviai nuolaidomis nelepino.

Turgus pradėjo dirbti anksčiau

Saugodamasi karščių centrinė Panevėžio turgavietė visą liepos mėnesį buvo paankstinusi o darbo pradžią valanda. „Dirbome ne kaip įprasta nuo 7 valandos, bet nuo 6-os”, – pasakojo bendrovės „Kauptė”, valdančios centrinę miesto turgavietę ir turgų „Tau, žemdirby”, direktorė Aldona Janavičienė.

Pašnekovė pasakojo, kad šiemet turgavietė įsigijo keletą kondicionierių. Jie buvo sumontuoti mėsa, žuvimi bei kitais maisto produktais prekiaujančiuose paviljonuose.

Moteris pasidžiaugė ir pernai įrengtomis stoginėmis lauko prekybininkams. Anksčiau prekiautojai savavališkai statydavo polietileno stogines. Jos sulaikydavo saulės spindulius, bet paviljonuose būdavo labai tvanku. „Dabar įrengtos modernios stoginės, nepraleidžiančios saulės spindulių bei leidžiančios džiaugtis vėsa”, – pasakojo vadovė.

A.Janavičienė minėjo, kad daug dėmesio buvo skiriama elektrai tiekti. „Rūpinomės, kad elektra nedingtų ir netektų jaudintis dėl neveikiančių šaldytuvų”, – kalbėjo direktorė.

Statybininkai dirbo taip pat

Nepasikeitė ir statybininkų darbo pobūdis. PB pakalbinti, bet nenorėję prisistatyti Klaipėdos gatvėje dirbantys statybininkai pasakojo, kad jų darbo ritmas ir per didžiuosius karščius nepakito, nes griežti sutarčių terminai privertė dirbti nesustojant.

Vyrai akcentavo, kad rytais dirbdavo lauke, o įdienojus imdavosi darbų po stogu dažniau darydavo pertraukas, gaivindavosi vandeniu. „Dėl darbo saugos reikalavimų turime visada dėvėti darbo drabužius, todėl per didžiuosius karščius buvo itin sunku dirbti”, – guodėsi jie.

Miškininkams – darbymetis

Panevėžio miškų urėdijos urėdas Daugirdas Lukoševičius sakė, kad miškininkų darbo ritmas, esant karščiams, suintensyvėjo. Urėdas kalbėjo, kad, paskelbus penktos klasės gaisringumą, teko dažniau važinėti į miškus ir dairytis, ar nekilo naujų ugnies židinių.

Darbininkai, kertantys mišką dirbdavo nuo aušros. Taip medkirčiai ne tik saugojosi kaitros, bet ir sumažino miškų gaisringumo tikimybę. „Ugniai kilti užtenka mažiausio šaltinio. Užtektų įkaitusią įrangą palikti neprižiūrėtą, ir galėtų kilti gaisras”, – pasakojo urėdas.

Kontrolieriams išbandymas saule

Mokamose stovėjimo aikštelėse dirbantys kontrolieriai sakė, kad jų darbo grafikas nepakito. Anot kontrolierės Laimos, saulėtomis dienomis teko ieškoti plonesnių drabužių, nes privalomos dėvėti liemenės visiškai nepralaidžios orui, todėl su jomis labai karšta.

Ji minėjo, kad per karščius kontrolieriai ieškojo didesnio pavėsio ar vėjuotų vietų. „Nors dabar vasara, automobilių srautas nemažėja, todėl vis tiek tekdavo daug laiko praleisti saulėje”, – guodėsi kontrolierė. Ji pasakojo iš namų pasiimdavusi daugiau vandens, kad galėtų dažniau atsigaivinti. Tačiau ir tokios priemonės menkai gelbėjo nuo karščio.

Kelininkams – ilgesnės pertraukos

Bene daugiausia laiko saulėje vasarą praleidžia kelininkai. PB kalbinta „Panevėžio kelių” atstovė spaudai Rasa Čepienė pasakojo, kad tvyrant karščiams kelininkai ėmėsi įvairių priemonių. „Visų pirma pakeitėme darbo rūbus – vietoj įprastų kepuraičių darbininkams davėme panamas, geriau apsaugančias nuo saulės”, – sakė pašnekovė. Taip pat darbo vietose visada būdavo geriamojo vandens.

„Kai kada ilginome pietų pertrauką”, – pasakojo ji. Vietoj įprastinės vienos valandos kelininkai ilsėdavosi tris. Tokios priemonės būdavo imtasi tik dėl technologijos reikalavimų, nes itin karštu oru asfaltas stingdavo lėčiau.

Darbuotojams papildomos pertraukos

Kaip PB teigė Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vyresnioji darbo inspektorė Ligija Sirevičienė, pagal visus reikalavimus, per karščius darbuotojai turi turėti mažiausiai 10 minučių pertraukėles kas pusantros valandos. „Taip pat darbdavys turėtų pasirūpinti vėsia patalpa ir šaltais gėrimais”, – teigė pašnekovė.

Vyresnioji inspektorė pasakojo, kad darbo grafiko pakeitimai priimami įmonės viduje. Keičiant grafiką turi dalyvauti darbuotojų ir darbdavių atstovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.