Lietuviška birbynė skambėjo Italijoje

Klaipėdos universiteto profesorius ir žinomas muzikantas birbynininkas Vytautas Tetenskas neseniai grįžo iš Italijos, kur surengė du koncertus.

Pilnos salės

Tai jau ketvirtas klaipėdiečio koncertinis vizitas į Italiją, kur vėlgi buvo pakviestas Redžijo Kalabrija konservatorijos, su kuria pernai Klaipėdos universitetas pasirašė kūrybinio bendradarbiavimo sutartį. Šįsyk pas kolegas vyko dviese – Klaipėdos universiteto rektorius prof. habil. dr. Vladas Žulkus ir Menų fakulteto dekanas, Liaudies muzikos katedros vedėjas prof. Vytautas Tetenskas. Klaipėdiečiai su italais yra sutarę, kad keisis studentais, pedagogais, koncertais, dalyvaus festivaliuose, meistriškumo kursuose.

Liepos 16-23 dienomis viešėdamas Palmi mieste ir jo konservatorijoje, V.Tetenskas italams surengė du kencertus. Liepos 18-ąją Redžijo Kalabrija konservatorijos salėje jis grojo su pianistu Salvatore Ascrizzi, o liepos 20-ąją V.Tetensko birbynė skambėjo Palmi miesto bažnyčioje, S.Ascrizzi pritariant vargonais.

„Puikiai sekėsi, nepaisant visokių nuotykių – buvau pametęs pasą, bilietą, mūsų lagaminai mus „pasivijo” tik po dviejų parų… Bet koncertai praėjo labai gerai. Klausytojų buvo pilnos salės”, – dalinosi įspūdžiais muzikantas.

Italams jis grojo pasaulinės klasikos programą bei lietuvių kompozitorių J.Švedo ir R.Žigaičio kūrinius.

„Birbynei išvis nėra parašyta klasikos kūrinių, taigi aš groju smuiko, obojaus, klarneto repertuarą”, – patikslino V.Tetenskas.

Išmaišė Europą

Jo repertuare – šimtai kūrinių – nuo lietuvių liaudies muzikos melodijų iki baroko epochos muzikos. „Nėra tokių klasikos kūrinių, kurie tinka birbynei, kad nebūčiau grojęs”, – neslėpė pasididžiavimo žymus Lietuvos birbynininkas, su šiuo grynai lietuvišku muzikos instrumentu nesiskiriantis nuo ankstyvos jaunystės, kai pradėjo mokytis muzikos mokykloje. Šiemet liepą profesorius šventė 55 metų amžiaus sukaktį.

Jo birbynės muzika, skleisdama lietuvišką dvasią, dabar skamba plačiai pasaulyje – Anglijoje, Airijoje, Švedijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Danijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Estijoje ir kitose šalyse. Sako Europą išmaišęs visą, teko groti ir Kanadoje, šiemet ruošiasi į JAV.

Artimiausi koncertiniai maršrutai birbynininką veda į Latviją: rugsėjo 9-10 dienomis jis važiuos į tarptautinį festivalį, gros Liepojoje ir Nicoje. Spalio pabaigoje V.Tetenskas pakviestas į tarptautinį šiuolaikinės muzikos festivalį Dubline (Airija), o prieš Kalėdas turėtų skristi koncertuoti į JAV.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.